Skip to main content
26 april 2017

Voorlopig geen compensatie transitievergoeding

Werkgevers krijgen per 1 januari 2019 géén compensatie voor de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige ziekte. Het wetsvoorstel dat deze compensatie moet regelen is namelijk controversieel verklaard.

Tot deze week was niet zeker of de behandeling van het wetsvoorstel door de Tweede Kamer zou worden uitgesteld. Nu is er duidelijkheid: de Tweede Kamer gaat pas weer met het wetsvoorstel aan de slag als er een nieuw kabinet is. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaf eerder in een Kamerbrief aan wat de gevolgen van deze ‘controversieelverklaring’ zouden zijn. Uitstel van de behandeling van zijn wetsvoorstel zorgt ervoor dat werkgevers niet per 1 januari 2019 een compensatie van de transitievergoeding kunnen krijgen. Ook veranderen per 1 januari 2018 de regels voor de cao-vervanging van de transitievergoeding niet.

Toekomst van compensatie transitievergoeding onzeker

Voor werkgevers is het besluit teleurstellend. Zij moeten nu immers nog langer wachten op de beloofde compensatie. Bovendien bestaat de kans dat het wetsvoorstel überhaupt niet door de Eerste of Tweede Kamer komt. Er is kritiek op de wet, onder meer omdat het wetsvoorstel de kern van het probleem niet zou aanpakken, namelijk de hoge kosten bij ziekte. Werkgevers bekostigen de compensatie indirect zelf via een verhoging van de Awf-premie.

Werkgevers die na ontslag wegens langdurige ziekte een transitievergoeding (tools) hebben betaald, doen er desondanks goed aan hun administratie over de ontslagen werknemer nog niet weg te gooien. Een werkgever moet later kunnen bewijzen dat hij een transitievergoeding betaald heeft.

 

Bron: Rendement

Terug

Nog niet uitgelezen?