Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Vervallen van wettelijke vakantiedagen per 1 juli
Volgens artikel 7:640a Burgerlijk Wetboek vervallen de wettelijke vakantiedagen zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verkregen. Dat betekent dus dat de wettelijke vakantiedagen die in 2021 zijn opgebouwd, uiterlijk op 1 juli 2022 moeten zijn opgenomen. Als de vakantiedagen dan nog niet zijn opgenomen, vervallen ze.
Elke medewerker heeft recht op vier weken vakantie op jaarbasis. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen. Indien een medewerker in de loop van het jaar in dienst komt, worden de wettelijke vakantiedagen naar rato berekend.
In een individuele arbeidsovereenkomst of in een cao is vaak vastgesteld dat de medewerker recht heeft op meer vakantiedagen dan het wettelijke minimum. Dit zijn de bovenwettelijke vakantiedagen en bij de toekenning daarvan kan worden afgeweken van de wettelijke regeling.
Wettelijke vakantiedagen vervallen dus zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verkregen. Wettelijke vakantiedagen die in 2021 zijn opgebouwd, moeten dus uiterlijk op 1 juli 2022 zijn opgenomen, anders vervallen ze. Dit lijkt volgens het wetsartikel een automatisch proces, maar is dat wel zo?
‘Nee’, is het antwoord. Het Europese Hof van Justitie heeft in 2018 in het Max-Planck arrest bepaalt dat de werkgever verplicht is om zijn medewerkers tijdig en duidelijk schriftelijk te informeren over de vervaltermijn van de wettelijke vakantiedagen en over de consequenties van het niet tijdig opnemen van de vakantiedagen. De werkgever moet dit te allen tijde uitvoeren, ook wanneer verwacht kan worden van een medewerker dat hij of zij bekend is met de wettelijke regeling. Indien de werkgever dit nalaat of gebrekkig uitvoert, behouden de medewerkers hun recht op de wettelijke vakantiedagen na het verstrijken van de vervaltermijn. De wettelijke vakantiedagen verjaren dan pas na vijf jaar, met als ingangsdatum het jaar van opbouw.
De verjaringstermijn van vijf jaar geldt ook als een medewerker redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn wettelijke vakantiedagen op te nemen, bijvoorbeeld in verband met drukte in een organisatie. Dit mag overigens niet te snel worden aangenomen. Ook zieke medewerkers kunnen bijvoorbeeld gewoon vakantie opnemen, zeker als er re-integratieverplichtingen zijn opgelegd aan de medewerker. Tijdens vakantie is de zieke medewerker hiervan vrijgesteld.
Voor de bovenwettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn van vijf jaar die begint te lopen na afloop van het jaar waarin ze zijn opgebouwd. De bovenwettelijke vakantiedagen over 2022 komen dus op 31 december 2027 te verjaren. Verjaringstermijnen kunnen in tegenstelling tot vervaltermijnen worden opgeschort. Medewerkers kunnen een brief schrijven aan de werkgever waarin zij aangeven aanspraak te willen blijven maken op de bovenwettelijke vakantiedagen die komen te verjaren. Dan begint er weer een nieuwe verjaringstermijn te lopen.
ATV-dagen vallen niet onder de regelgeving ten aanzien van vakantiedagen. Het is daarom wel mogelijk om ATV-dagen na een bepaalde tijd te laten vervallen.
Het is voor werkgevers dus van belang dat zij hun medewerkers te allen tijde vóór 1 juli 2022 schriftelijk informeren over de vervaltermijn van de wettelijke vakantiedagen. Als je dit als werkgever niet doet of de medewerkers onvoldoende informeert, behouden zij hun recht op de wettelijke vakantiedagen en verjaren zij pas na vijf jaar.
Wil je meer weten over het verjaren van vakantiedagen en wat dit voor jouw organisatie en medewerkers betekent? Neem dan contact op met onze specialisten, zij vertellen je er graag meer over.
Actueel
Rendementspercentage 2026 box 3: mogelijk zwaardere lasten voor beleggers
Geen bijtelling betalen? Registreer privé en zakelijke kilometers
Special Lonen 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers? Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat […]
De Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! De ‘Special Lonen 2025’ is een complete gids met alle relevante informatie die je nodig hebt als werkgever of HR-professional. Dit handige naslagwerk bevat de meest recente cijfers en wet- en regelgeving, zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. Het biedt ook inzicht […]
Het ministerie van Economische Zaken heeft 5 ‘best practices’ en 10 andere praktijkvoorbeelden van CSRD-rapportage in een rapport laten bundelen. Dit ter inspiratie voor hen die nog moeten of willen beginnen met hun CSRD-reis of gaan voor verdere verbetering. Ontdek de voorbeelden en CSRD-lessen. Grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers moeten met ingang […]
‘Hoeveel is mijn bedrijf waard?’ Het is dé hamvraag voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen. Manager M&A Janneke adviseert om voor de berekening de DCF-methode te gebruiken: “Dit vraagt om een integrale meerjarenprognose en flink wat input, maar levert je veel meer op. Niet alleen een waarderingsuitkomst, maar ook inzichten voor strategische beslissingen waarmee […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk