Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Blog: Verplichtingen bij ziekte: reëel of re-integratie vertragend?
Je hebt een leuke baan en gaat met plezier naar je werk toe. Tot je onverwacht ziek wordt en helaas langere tijd niet naar je werk kunt. Termen als Arbodienst, bedrijfsarts en re-integratie heb je vast al eens gehoord, maar je verwacht (en hoopt!) natuurlijk niet dat je er zelf mee te maken krijgt. Als zieke werknemer heb je plichten, ken jij ze? En is de belasting van die plichten wel reëel als je ziek bent?
Laten we bij het begin beginnen: je bent ziek. Als eerste geef je dat door aan je werkgever. De meeste werkgevers zullen vragen wat je hebt en hoe lang je verwacht dat het gaat duren. Bij een griepje is dat meestal prima in te schatten, maar er zijn ook tal van andere klachten waarbij geen verwachting te schetsen is. Afhankelijk van je klachten en de afspraken die je werkgever met de Arbodienst heeft, neemt je werkgever contact op met de Arbodienst om je ziekmelding door te geven.
In de meeste gevallen neemt de Arbodienst daarna telefonisch contact met je op en vragen zij wat de reden van je ziekmelding is. Mag dat? Ja zeker. Een Arbodienst werkt onder de taakdelegatie van de bedrijfsarts en mag naar medische informatie vragen. Echter, zij mogen de informatie die jij geeft, niet delen met je werkgever. Voelt een beetje dubbel hè? Je hebt je verhaal al bij je werkgever gedaan en dan moet je ook de Arbodienst alles gaan vertellen. Dat komt door de privacywet.
Volgens de privacywet mag jouw werkgever de reden van jouw ziekmelding niet delen met de Arbodienst. En andersom geldt dit ook: alles wat jij de Arbodienst vertelt, mogen zij niet terugkoppelen aan je werkgever. Je bent je verhaal dus steeds dubbel aan het vertellen. Zit je daar op te wachten als je ziek bent? Nee, waarschijnlijk niet, maar je hebt hierin je verplichtingen. Uiteindelijk is je doel om weer gezond en fit aan het werk te gaan en dat gaat het beste als alle partijen (tot op zekere hoogte) weten wat er speelt, zodat zij mee kunnen denken in je herstel.
Maar inderdaad, het kan vervelend zijn om je verhaal dubbel te moeten vertellen. Praten over je klachten kan emotioneel zwaar zijn. Toch wil ik je op het hart drukken om te blijven praten, wat je ziekte met jou doet. Alleen op die manier kun je de bedrijfsarts en je werkgever betrokken houden en sámen aan je herstel werken. Je zou het misschien niet 1, 2, 3 verwachten, maar ook zij kunnen je helpen met je herstel, denk bijvoorbeeld aan het regelen van een ergonomische werkplek door je werkgever of de bedrijfsarts die overeenkomsten ziet met eerdere patiënten en succesvolle behandelingen voor kan stellen.
Terwijl je ziek bent, ben je verplicht om contact te hebben met je werkgever. De Arbodienst belt je regelmatig om te horen hoe het gaat, vervolgens moet je ook naar de bedrijfsarts toe en (als je klachten het toe laten) ga je weer een aantal uur aan het werk. Je moet dus best veel doen in de tijd dat je ziek bent.
Naast deze verplichtingen heb je ook nog je behandelingen om je klachten te verminderen, zoals bij de huisarts, fysiotherapie of het ziekenhuis en de oefeningen die je mee krijgt om thuis te doen. Je bent veel tijd kwijt aan allerlei verplichtingen én om te herstellen, zodat je weer aan het werk kan. En laten we niet vergeten dat je óók tijd nodig hebt om tot rust te komen, want dat is bij ieder ziektebeeld belangrijk. Als je dit zo leest, krijg je het alleen maar drukker als je ziek bent! Je zou je af kunnen vragen of dit je re-integratie niet nadelig beïnvloedt…
Inderdaad, je bent veel tijd kwijt aan alle verplichtingen die je hebt als je ziek bent. Belangrijk is dat je altijd je doel voor ogen houdt en in de meeste gevallen is dat om weer gezond, fit en energiek aan het werk te kunnen. Om dat te bereiken moet je je voor de volle 100% inzetten.
Het is natuurlijk afhankelijk van je ziektebeeld en ieder herstelproces loopt anders, maar ik durf wel te zeggen dat je behandelingen, oefeningen en je bezoekjes aan de huisarts geen negatieve invloed hebben op je re-integratie. Juist hiermee werk je aan je herstel. Er is geen vaste planning voor herstel. De ene heeft meer tijd nodig om volledig te re-integreren, de ander minder. En dat is prima, uiteindelijk doe je je best om weer terug te keren in je eigen werk.
Het allerbelangrijkste is dat je de tijd neemt die jij nodig hebt om weer volledig te herstellen. Zo voorkom je ook dat je later weer uitvalt. Dus ook al moet je soms even een stapje terug doen, ben je moe van je behandelingen en je verplichtingen: keep your eyes on the prize, want er komt een moment dat alles precies samen valt en jij weer lekker aan het werk kan!
Actueel
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Einde handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Ontsla je een medewerker of krijgt hij geen contractverlenging, dan heeft hij mogelijk recht op een transitievergoeding. De maximale transitievergoeding wordt per 1 januari 2025 verhoogd naar € 98.000 (in 2024 € 94.000). Wanneer geen transitievergoeding? Er geldt een aantal uitzonderingen op het recht op transitievergoeding. Een medewerker heeft het recht niet als het ontslag […]
Nu de invoering van de nieuwe Wet werkelijk rendement box 3 vertraging heeft, loopt de overheid in 2027 belastinginkomsten mis. Ter compensatie wil het kabinet twee belangrijke aanpassingen doorvoeren in de huidige wet- en regelgeving: verhoging van het forfait voor overige bezittingen en verlaging van het heffingvrij vermogen. Compensatiemaatregelen Deze maatregelen zouden moeten gelden totdat […]
De Eerste Kamer heeft het pakket Belastingplannen 2025 aangenomen. Eerder stemde ook de Tweede Kamer al in. We hebben een aantal belangrijke en opvallende belastingwijzigingen in 2025 en komende jaren voor je op een rij gezet en toegelicht. Belastingwijzigingen in 2025 Belastingwijzigingen in 2025 en 2026 Belastingwijzigingen in 2025 en 2027 Belastingwijzigingen in 2026 Belastingwijzigingen […]
Twijfel je bij het beoordelen van arbeidsrelaties of er wel of geen sprake is van loondienst, dan kun je de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de module ter beschikking voor opdrachtgevers. Maar let op: Je kunt er geen zekerheid aan ontlenen. Minister Van Hijum beantwoordde onlangs vragen over […]
De Belastingdienst is deze maand begonnen met het versturen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2025. Met het uitdrukkelijk verzoek: Betaal deze pas ná de dagtekening in 2025. Veel belastingplichtigen, zoals zelfstandig ondernemers, ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Je mag deze voorlopige aanslag in één keer betalen of gespreid betaald in elf […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk