Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Verborgen conflicten: voorkom nog meer ellende
Een conflict op de werkvloer is vervelend, maar nog lastiger wordt het wanneer medewerkers het probleem verbergen. Zes tips om daar wat aan te doen.
Soms is het duidelijk wanneer er iemand boos is: er wordt ruzie gemaakt, geschreeuwd of er worden verwijten gemaakt. Op kantoor kiezen werknemers er echter vaak voor hun problemen en frustraties in stilte te ondergaan. Dat meldt OverManagement.nl.
De organisatie blijft dan buiten schot, maar zit ondertussen wel met een groot probleem: verborgen conflicten veroorzaken stress, frustratie en zijn slecht voor de werksfeer. Op de lange termijn kunnen ze een organisatie uithollen.
Een verstandige werkgever herkent die problemen en doet er wat aan.
Zo herkent u het verborgen conflict:
Dit komt vooral voor bij vergaderingen of bijeenkomsten. Mensen blijven weg, zijn niet geïnteresseerd (een vorm van ‘payback’), spreken alles tegen of gaan over de meest basale zaken met je in discussie.
De meest bekende vorm van weerstand is uitstelgedrag. Voor alles wat mensen eng of vervelend vinden zoeken ze, bewust of onbewust, naar manieren om zaken uit te stellen. Er bleek tóch geen tijd te zijn, de opdracht was niet duidelijk of er kwam van alles tussendoor. Dat kan natuurlijk, maar het wordt oppassen als het structureel wordt.
Iedereen heeft wel eens last van een griepje of verkoudheid. Maar langlopend ziekteverzuim zonder directe medische oorzaak is vaak een gevolg van stress of frustratie.
Zo lost u het op:
Je kunt er van uitgaan dat ook jouw organisatie te maken heeft met verborgen conflicten. Dat maakt het zoeken ernaar een stuk eenvoudiger. Je weet dat ze er zijn, je hoeft ze alleen nog maar op te merken en bespreekbaar te maken.
Verborgen conflicten zijn goed op te lossen. Aan de ene kant door ze bespreekbaar te maken. Aan de andere kant door de wetenschap dat het merendeel van deze conflicten te maken heeft met dat mensen zich willen verbeteren en zich daarbij niet gehoord voelen.
Goed luisteren, open staan voor ideeën die niet de jouwe zijn en meewerken aan zaken die je lastig of eng vindt. Dat verwacht u van uw medewerkers, maar doe het zelf ook. Want dat is precies waarmee u verborgen conflicten en hun schadelijke gevolgen uit de weg ruimt.
Bron: PWdegids
Actueel
Van functieprofielen naar groeiprofielen
Van onderbuikgevoel naar onderbouwd beleid: zo haal je meer uit HR-data en dashboards
Pensioen voor ondernemers: zo bouw je aanvullend pensioen op
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
Data speelt een steeds grotere rol in het HR-landschap. Toch blijven veel organisaties steken in losse rapportages, Excel-overzichten of een vaag ‘onderbuikgevoel’. Zonde, want met de juiste dashboards en een slimme aanpak haal je méér uit je HR- en salarissystemen dan je denkt. In deze blog nemen we je mee in de wereld van data […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk