Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Verbod op verpanding van jouw schuld straks niet meer mogelijk
Onlangs heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen. Binnenkort wordt het voorstel in de Eerste Kamer behandeld. Komt de wet er, dan betekent dit dat je niet meer kunt voorkomen dat jouw schuld bij een wederpartij wordt verpand aan diens financier. Jurist Claudia Herstel legt uit hoe het zit met dit verbod op verpandingsverboden en welke invloed het heeft op het mkb en financieringsaanvragen.
Door Claudia Herstel, Jurist
Het is eerder regel dan uitzondering dat financiers (en banken) zekerheid vragen voor het geld dat zij beschikbaar stellen aan ondernemers. De eenvoudigste manier om die zekerheid te verkrijgen is het vestigen van een pandrecht op vorderingen (openstaande facturen) die een ondernemer heeft op debiteuren. Met zo’n pandrecht kan de financier zelf jouw facturen gaan incasseren op het moment dat jij als ondernemer op enig moment je betalingsverplichtingen niet nakomt.
Veel ondernemers vinden het niet prettig om opeens te worden geconfronteerd met een onbekende partij die betaling van een factuur opeist. Ze willen één vast betaaladres om het risico op niet-bevrijdende betaling uit te sluiten.
Je kunt maar aan één partij “bevrijdend” betalen. Dat betekent dat je schuld alleen verdwijnt als je aan de júiste partij betaalt. Betaal je aan de verkeerde partij? Dan ben je niet bevrijd van je betalingsverplichting en moet je nogmaals betalen (aan de juiste partij).
Om discussie over de vraag aan wie je moet betalen te voorkomen, zetten ondernemers in hun algemene voorwaarden vaak een verpandingsverbod: een bepaling waarin staat dat hun schuld aan de wederpartij (zoals een openstaande factuur) niet kan worden overgedragen of verpand.
Voor banken en andere financiers is een verpandingsverbod echter onwenselijk. Zij hebben namelijk minder zekerheid voor de terugbetaling van de financiering die zij hebben verstrekt. Maar ook voor ondernemers kan het verpandingsverbod negatief werken: Het verkleint de financieringsmogelijkheden. Je kunt jouw vorderingen op debiteuren dan immers niet inzetten bij het aantrekken van een financiering.
In landen om ons heen, zoals Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk, geldt al dat verpandingsverboden niet meer zijn toegestaan. Dit heeft een negatieve invloed op de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven. Daarom wil de wetgever met de Wet opheffing verpandingsverboden deze belemmering wegnemen en zo de financieringsmogelijkheden voor het mkb verruimen en innovatie en groei stimuleren. De inschatting is dat met de invoering van de wet het mkb bijna 1 miljard euro extra kan lenen.
Treedt de nieuwe Wet opheffing verpandingsverboden in werking, dan is een verpandingsverbod nietig. Dat wil zeggen dat een verpandingsverbod in bijvoorbeeld een orderbevestiging of algemene voorwaarden niet geldig is en je dit dus niet kunt gebruiken om te voorkomen dat je moet betalen aan de financier van je wederpartij.
Vorderingen die je als ondernemer hebt op particulieren vallen ook onder het verpandingsverbod. Maar hebben particulieren vorderingen op debiteuren, dan kunnen zij daarvoor wel nog steeds een verpandingsverbod inzetten. Ook blijft het mogelijk om een verpandingsverbod af te spreken voor:
Wordt de Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen, dan gaat deze 3 maanden na inwerkingtreding ook gelden voor alle bestaande overeenkomsten (en bijbehorende algemene voorwaarden). Schuldeisers met een verpandingsverbod in hun algemene voorwaarden kunnen daar geen beroep meer op doen.
Tip! Word je geconfronteerd met een financier van de wedepartij die zijn zekerheidsrecht uitoefent (betaling van de factuur opeist)? Vraag voordat je betaalt eerst een bevestiging aan zowel de wederpartij als de financier aan wie jij moet betalen. Bij onduidelijkheid: nog niet betalen!
Word je geconfronteerd met onbekende partij die betaling van een factuur eist? Of heb je wellicht hulp nodig bij het checken of aanpassen van overeenkomsten en algemene voorwaarden? Bel of mail mij. Mijn collega’s en ik helpen je graag.
Jurist T +31 (0)6 8285 1825 E c.herstel@stolwijkkelderman.nl
Actueel
Loonadministratie 2024-2025: bereid je voor op de jaarwisseling
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Je eenmanszaak omzetten naar een bv – Wel of niet interessant?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
De Belastingdienst is gestart met het versturen van brieven aan belastingplichtigen die mogelijk in aanmerking komen voor aanvullend rechtsherstel in box 3. En de Belastingdienst is van plan brieven te gaan versturen naar belastingplichtigen met box 3-inkomen waarvan de aanslag IB 2019 op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststond. Wat moet je wel of […]
Wat de reden voor verkoop van je bedrijf ook is — nieuwe kansen, pensioen, of het gevoel dat je alles eruit hebt gehaald — het is een van de meest ingrijpende beslissingen die je als ondernemer ooit zult nemen. Wat dan cruciaal is: op het júiste moment verkopen. Maar wat bepaalt het juiste moment om […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk