Skip to main content
25 september 2024

Verbod op verpanding van jouw schuld straks niet meer mogelijk

Onlangs heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen. Binnenkort wordt het voorstel in de Eerste Kamer behandeld. Komt de wet er, dan betekent dit dat je niet meer kunt voorkomen dat jouw schuld bij een wederpartij wordt verpand aan diens financier. Jurist Claudia Herstel legt uit hoe het zit met dit verbod op verpandingsverboden en welke invloed het heeft op het mkb en financieringsaanvragen.

Door Claudia Herstel, Jurist

Het is eerder regel dan uitzondering dat financiers (en banken) zekerheid vragen voor het geld dat zij beschikbaar stellen aan ondernemers. De eenvoudigste manier om die zekerheid te verkrijgen is het vestigen van een pandrecht op vorderingen (openstaande facturen) die een ondernemer heeft op debiteuren. Met zo’n pandrecht kan de financier zelf jouw facturen gaan incasseren op het moment dat jij als ondernemer op enig moment je betalingsverplichtingen niet nakomt.

Debiteuren willen zekerheid

Veel ondernemers vinden het niet prettig om opeens te worden geconfronteerd met een onbekende partij die betaling van een factuur opeist. Ze willen één vast betaaladres om het risico op niet-bevrijdende betaling uit te sluiten.

Over (niet-)bevrijdende betaling

Je kunt maar aan één partij “bevrijdend” betalen. Dat betekent dat je schuld alleen verdwijnt als je aan de júiste partij betaalt. Betaal je aan de verkeerde partij? Dan ben je niet bevrijd van je betalingsverplichting en moet je nogmaals betalen (aan de juiste partij).

Om discussie over de vraag aan wie je moet betalen te voorkomen, zetten ondernemers in hun algemene voorwaarden vaak een verpandingsverbod: een bepaling waarin staat dat hun schuld aan de wederpartij (zoals een openstaande factuur) niet kan worden overgedragen of verpand.

Onwenselijkheden van een verpandingsverbod

Voor banken en andere financiers is een verpandingsverbod echter onwenselijk. Zij hebben namelijk minder zekerheid voor de terugbetaling van de financiering die zij hebben verstrekt. Maar ook voor ondernemers kan het verpandingsverbod negatief werken: Het verkleint de financieringsmogelijkheden. Je kunt jouw vorderingen op debiteuren dan immers niet inzetten bij het aantrekken van een financiering.

Financieringsruimte creëren

In landen om ons heen, zoals Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk, geldt al dat verpandingsverboden niet meer zijn toegestaan. Dit heeft een negatieve invloed op de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven. Daarom wil de wetgever met de Wet opheffing verpandingsverboden deze belemmering wegnemen en zo de financieringsmogelijkheden voor het mkb verruimen en innovatie en groei stimuleren. De inschatting is dat met de invoering van de wet het mkb bijna 1 miljard euro extra kan lenen.

Geen verpandingsverbod meer

Treedt de nieuwe Wet opheffing verpandingsverboden in werking, dan is een verpandingsverbod nietig. Dat wil zeggen dat een verpandingsverbod in bijvoorbeeld een orderbevestiging of algemene voorwaarden niet geldig is en je dit dus niet kunt gebruiken om te voorkomen dat je moet betalen aan de financier van je wederpartij.

Uitzonderingen Wet opheffing verpandingsverboden

Vorderingen die je als ondernemer hebt op particulieren vallen ook onder het verpandingsverbod. Maar hebben particulieren vorderingen op debiteuren, dan kunnen zij daarvoor wel nog steeds een verpandingsverbod inzetten. Ook blijft het mogelijk om een verpandingsverbod af te spreken voor:

  • Tegoeden op betaal- of spaarrekeningen
  • Leningen met meerdere kredietverstrekkers
  • Vorderingen die worden betaald op een g-rekening

Wet geldt ook voor bestaande verpandingsverboden

Wordt de Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen, dan gaat deze 3 maanden na inwerkingtreding ook gelden voor alle bestaande overeenkomsten (en bijbehorende algemene voorwaarden). Schuldeisers met een verpandingsverbod in hun algemene voorwaarden kunnen daar geen beroep meer op doen.

Tip! Word je geconfronteerd met een financier van de wedepartij die zijn zekerheidsrecht uitoefent (betaling van de factuur opeist)? Vraag voordat je betaalt eerst een bevestiging aan zowel de wederpartij als de financier aan wie jij moet betalen. Bij onduidelijkheid: nog niet betalen!

Meer weten?

Word je geconfronteerd met onbekende partij die betaling van een factuur eist? Of heb je wellicht hulp nodig bij het checken of aanpassen van overeenkomsten en algemene voorwaarden? Bel of mail mij. Mijn collega’s en ik helpen je graag.

575Claudia_Herstel

Claudia Herstel

Jurist
T +31 (0)6 8285 1825
E c.herstel@stolwijkkelderman.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?