Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Vakantiedagen tijdens ziekte – Bouw je op? Moet je opnemen? En meer
Bouwt een zieke medewerker vakantiedagen op? En wat als die vakantiedagen op het punt van verjaren staan? Mag een zieke medewerker die vakantiedagen tijdens ziekte opnemen of kun je als werkgever eisen dat hij ze opneemt? De belangrijkste ‘good to knows’ over vakantiedagen van zieke medewerkers op een rij.
De opbouw van vakantiedagen loopt tijdens ziekte van een medewerker gewoon door. Neemt de zieke medewerker tijdens zijn ziekteperiode vakantie op? Dan mag je die uren wel van de opgebouwde vakantiedagen afschrijven.
Heeft een medewerker tijdens ziekte geen of minder recht op loon (bijvoorbeeld om hij zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt), dan bouwt hij ook geen of minder vakantierechten op.
Is een medewerker ziek op het moment dat hij vakantie zou opnemen, dan geldt die zieke periode niet als vakantie en mag je als werkgever geen vakantiedagen afschrijven. Tenzij de medewerker daarvoor toestemming geeft.
Meldt een medewerker zich ziek terwijl hij in het buitenland op vakantie is, dan kun je als werkgever eisen dat de medewerker een doktersverklaring afgeeft aan de bedrijfsarts.
Wil een zieke medewerker vakantiedagen tijdens ziekte opnemen, dan zijn hiervoor meestal mogelijkheden. De medewerker moet hierover dan wel eerst overleggen met jou als werkgever. Vervolgens moet de bedrijfsarts bepalen of de vakantie geen belemmering vormt voor het herstel van de medewerker.
Het kan zijn dat in verband met langdurige ziekte het loon van een zieke medewerker nog maar 70% bedraagt. De vakantiedagen zijn echter gebaseerd op het normale dienstverband en dus heeft een zieke medewerker voor vakantiedagen die hij opneemt tijdens zijn ziekteperiode recht op 100% loon.
Wil je als werkgever dat een zieke medewerker zijn vakantiedagen tijdens ziekte opneemt? Dat kan alleen als de medewerker daarmee instemt of wanneer je die optie vooraf schriftelijk overeen bent gekomen. Bovendien geldt dat deze mogelijkheid zich beperkt tot de bovenwettelijke vakantiedagen. De medewerker behoudt dus zijn recht op het minimumaantal wettelijke vakantiedagen.
Maak je als werkgever gebruik van een collectieve bedrijfssluiting voor een vakantieperiode, dan mag je ook van zieke medewerkers verlangen om tijdens die sluiting vakantiedagen op te nemen. Mits de medewerker in staat is om van zijn vakantie kunnen genieten en het niet nadelig is voor zijn herstel. Als de medewerker bezwaar wil maken, moet hij aantonen dat hij om medische redenen de vakantie niet kan opnemen en dan mag je de vakantiedagen niet in mindering brengen.
Is een medewerker na twee jaar nog ziek en stopt de loonbetalingsplicht maar bestaat de arbeidsovereenkomst nog, dan kan de medewerker zijn resterende vakantiedagen opnemen tegen 100% uitbetaling.
Niet opgenomen wettelijke vakantiedagen van het voorliggende jaar vervallen officieel op 1 juli van het daaropvolgende jaar, mits je als werkgever de medewerker:
Dit geldt ook in geval van een zieke medewerker. Een zieke medewerker kan echter stellen dat hij de openstaande vakantiedagen niet kán opnemen, omdat hij om medische redenen niet van een vakantie zal kunnen genieten. Kan hij dit aannemelijk maken, dan vervalt zijn wettelijke vakantietegoed niet per 1 juli.
Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn van vijf jaar. Deze wordt niet opgeschort als een medewerker ziek is, maar ook hier kan de medewerker bezwaar tegen maken. Door aan te tonen dat hij de vakantiedagen tijdens ziekte niet kan opnemen, omdat hij er niet van kan genieten of het niet bevorderlijk is voor zijn herstel.
Disclaimer: De in dit artikel gestelde punten gaan uit van standaard recht en regelgeving. Hierop bestaan uitzonderingen.
Bron: HR Academy
Actueel
Werkkostenregeling 2024 en 2025: Wat kan en mag je onbelast vergoeden?
Special Miljoenennota 2025 – De voorgestelde maatregelen
Aanslag Vpb 2022: bedrag voort te wentelen voorheffingen per brief
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Het laatste kwartaal van 2024 is ingegaan. Wil je medewerkers nog dit jaar iets extra’s geven zonder daarover loonbelasting af te hoeven dragen? Check of je nog beschikt over vrije ruimte van de werkkostenregeling 2024. Hier nog een overzicht met de voorwaarden en wat je zoal onbelast kunt vergoeden. Wat is de werkkostenregeling (WKR)? De […]
Het succesvol laten groeien van een bedrijf vereist vaak aanzienlijke financiële middelen. Of je nu je productaanbod wilt uitbreiden, nieuwe markten wilt betreden of nieuw talent wilt aantrekken: financiële ondersteuning is van essentieel belang. Waar je in het verleden vooral geld kon lenen bij de Nederlandse grootbanken is het speelveld de laatste jaren flink veranderd. […]
Onlangs heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen. Binnenkort wordt het voorstel in de Eerste Kamer behandeld. Komt de wet er, dan betekent dit dat je niet meer kunt voorkomen dat jouw schuld bij een wederpartij wordt verpand aan diens financier. Jurist Claudia Herstel legt uit hoe het zit met dit verbod […]
De Raad van Toezicht (RvT) speelt een essentiële rol in veel organisaties. Soms wettelijk soms statutair bepaald. Maar wat is gebruikelijk qua vergoeding voor de Raad van Toezicht? En waar moet je fiscaal gezien rekening mee houden? Mijn collega’s en ik krijgen er regelmatig vragen over. Daarom licht ik de 3 meest voorkomende vergoedingen er […]
Het kabinet presenteerde op Prinsjesdag 2024 de Miljoenennota 2025 en dus ook het Belastingplan 2025. In onze special vind je de voorstellen van het kabinet, die de komende periode in het parlement worden behandeld. De voorgestelde maatregelen gaan in per 1 januari 2025, tenzij anders vermeld. Download de Special Miljoennota 2025 Tarieven Belastingverlagingen voor middeninkomens […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk