Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Vakantiedagen tijdens ziekte – Bouw je op? Moet je opnemen? En meer
Bouwt een zieke medewerker vakantiedagen op? En wat als die vakantiedagen op het punt van verjaren staan? Mag een zieke medewerker die vakantiedagen tijdens ziekte opnemen of kun je als werkgever eisen dat hij ze opneemt? De belangrijkste ‘good to knows’ over vakantiedagen van zieke medewerkers op een rij.
De opbouw van vakantiedagen loopt tijdens ziekte van een medewerker gewoon door. Neemt de zieke medewerker tijdens zijn ziekteperiode vakantie op? Dan mag je die uren wel van de opgebouwde vakantiedagen afschrijven.
Heeft een medewerker tijdens ziekte geen of minder recht op loon (bijvoorbeeld om hij zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt), dan bouwt hij ook geen of minder vakantierechten op.
Is een medewerker ziek op het moment dat hij vakantie zou opnemen, dan geldt die zieke periode niet als vakantie en mag je als werkgever geen vakantiedagen afschrijven. Tenzij de medewerker daarvoor toestemming geeft.
Meldt een medewerker zich ziek terwijl hij in het buitenland op vakantie is, dan kun je als werkgever eisen dat de medewerker een doktersverklaring afgeeft aan de bedrijfsarts.
Wil een zieke medewerker vakantiedagen tijdens ziekte opnemen, dan zijn hiervoor meestal mogelijkheden. De medewerker moet hierover dan wel eerst overleggen met jou als werkgever. Vervolgens moet de bedrijfsarts bepalen of de vakantie geen belemmering vormt voor het herstel van de medewerker.
Het kan zijn dat in verband met langdurige ziekte het loon van een zieke medewerker nog maar 70% bedraagt. De vakantiedagen zijn echter gebaseerd op het normale dienstverband en dus heeft een zieke medewerker voor vakantiedagen die hij opneemt tijdens zijn ziekteperiode recht op 100% loon.
Wil je als werkgever dat een zieke medewerker zijn vakantiedagen tijdens ziekte opneemt? Dat kan alleen als de medewerker daarmee instemt of wanneer je die optie vooraf schriftelijk overeen bent gekomen. Bovendien geldt dat deze mogelijkheid zich beperkt tot de bovenwettelijke vakantiedagen. De medewerker behoudt dus zijn recht op het minimumaantal wettelijke vakantiedagen.
Maak je als werkgever gebruik van een collectieve bedrijfssluiting voor een vakantieperiode, dan mag je ook van zieke medewerkers verlangen om tijdens die sluiting vakantiedagen op te nemen. Mits de medewerker in staat is om van zijn vakantie kunnen genieten en het niet nadelig is voor zijn herstel. Als de medewerker bezwaar wil maken, moet hij aantonen dat hij om medische redenen de vakantie niet kan opnemen en dan mag je de vakantiedagen niet in mindering brengen.
Is een medewerker na twee jaar nog ziek en stopt de loonbetalingsplicht maar bestaat de arbeidsovereenkomst nog, dan kan de medewerker zijn resterende vakantiedagen opnemen tegen 100% uitbetaling.
Niet opgenomen wettelijke vakantiedagen van het voorliggende jaar vervallen officieel op 1 juli van het daaropvolgende jaar, mits je als werkgever de medewerker:
Dit geldt ook in geval van een zieke medewerker. Een zieke medewerker kan echter stellen dat hij de openstaande vakantiedagen niet kán opnemen, omdat hij om medische redenen niet van een vakantie zal kunnen genieten. Kan hij dit aannemelijk maken, dan vervalt zijn wettelijke vakantietegoed niet per 1 juli.
Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt een verjaringstermijn van vijf jaar. Deze wordt niet opgeschort als een medewerker ziek is, maar ook hier kan de medewerker bezwaar tegen maken. Door aan te tonen dat hij de vakantiedagen tijdens ziekte niet kan opnemen, omdat hij er niet van kan genieten of het niet bevorderlijk is voor zijn herstel.
Disclaimer: De in dit artikel gestelde punten gaan uit van standaard recht en regelgeving. Hierop bestaan uitzonderingen.
Bron: HR Academy
Actueel
Checklist langdurig zieke medewerker – Jouw wettelijke to do’s
Hoeveel mag je belastingvrij schenken in 2025?
Btw corrigeren moet voortaan binnen 8 weken
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Een langdurig zieke medewerker, je wilt het niet voor de medewerker zelf, maar ook niet voor de continuïteit van je organisatie. Het kan namelijk leiden tot vertraging in projecten en legt extra druk bij andere medewerkers. Regelmatig contact en duidelijke afspraken helpen alle partijen. Daarnaast heb je als werkgever een aantal wettelijke verplichtingen. We hebben […]
Welke bedragen mag je belastingvrij schenken in 2025? Op een rij wat er mogelijk is voor schenken aan je kind, kleinkind of een ander en tips om rekening mee te houden. Schenken aan je kinderen De meeste vrijstellingen bestaan voor schenkingen aan kinderen. In 2025 kun je jouw kind belastingvrij een bedrag van € 6.713 […]
Heb je te weinig btw aangegeven en afgedragen aan de Belastingdienst? Dan moet je je aangifte btw corrigeren met een btw-suppletie. Hiervoor gold altijd ‘zo snel mogelijk’, maar dit moet per 1 januari 2025 binnen 8 weken. Niet (op tijd) indienen kan leiden tot een vergrijpboete. Heb je te weinig btw aangegeven in je btw-aangiften […]
Het nieuwe jaar is weer van start gegaan. Welke loon- en HR-wijzigingen zijn op 1 januari 2025 ingegaan? En wat moet je daar als werkgever over weten? De belangrijkste punten voor je op een rij. Bron: Salaris Vanmorgen
Ben je inhoudingsplichtig en heb je in 2024 bedragen betaald aan natuurlijke personen? Geef deze vóór 1 februari 2025 door aan de Belastingdienst met de opgaaf UBD 2024. Betalingen aan natuurlijke personen die bij je in dienst waren of waarvoor jij een factuur met btw hebt gekregen hoef je niet op te geven. Voor wie […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk