Skip to main content
2 juni 2014

Vakantiedagen doneren aan het goede doel

Als werknemers van uw onderneming meedoen aan een sportieve goededoelenactie zoals Alpe d’Huzes of de Roparun, kunnen werknemers hier ook aan bijdragen door bovenwettelijke vakantiedagen te doneren. U kunt hen namelijk helpen om dit op een fiscaal vriendelijke manier te doen.

In het bericht ‘Sportief bijdragen kan fiscaal vriendelijk’ kon u al lezen hoe uw onderneming fiscaal vriendelijk kan bijdragen aan sportieve goededoelenacties. Ook de werknemers die niet zelf de Alpe d’Huez willen of kunnen op fietsen, kunnen een duit in het zakje doen zonder dat ze dit direct in hun portemonnee voelen.

Bovenwettelijke vakantiedagen doneren

Werknemers kunnen één of meer bovenwettelijke vakantiedagen doneren. Dit moet u dan administratief wel op de juiste manier aanpakken. De Belastingdienst stelt zich namelijk op het standpunt dat over de verkoop van vakantie-uren in principe loonheffingen moeten worden afgedragen. U kunt dit omzeilen door de werknemer een verklaring te laten tekenen waarin hij aangeeft dat hij afziet van een bepaald aantal bovenwettelijke vakantie-uren. Vervolgens schenkt u de waarde van deze bovenwettelijke vakantie-uren aan het goede doel.

Twee afzonderlijke gebeurtenissen

Formeel gezien is geen sprake van de verkoop van vakantiedagen, maar van twee afzonderlijke gebeurtenissen:

  • De werknemer doet afstand van vakantie-uren.
  • De werkgever sponsort een goed doel voor een gelijke waarde als waarvan de werknemer afstand deed.

Hierdoor betaalt de werknemer geen loonbelasting/premie volksverzekeringen en betaalt u als werkgever geen werkgeverslasten. De vakantiedagen worden immers niet als loon aan de werknemer uitbetaald. Let erop dat alleen bovenwettelijke vakantiedagen in aanmerking komen voor deze regeling. Het is namelijk niet toegestaan om wettelijke vakantiedagen te verkopen.

Bron: rendement.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?