Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Top 5 fiscale maatregelen uit de Voorjaarsnota 2023
Op vrijdag 28 april werd de Voorjaarsnota 2023 gepresenteerd. Het kabinet heeft daarin een aantal belastingmaatregelen opgenomen. Hieronder hebben we de vijf belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Ook vind je onderaan dit bericht een lijst met andere belastingmaatregelen uit de Voorjaarsnota 2023.
Het kabinet wil de bedrijfsopvolgingsregeling in de schenk- en erfbelasting (BOR) en de doorschuifregeling bij bedrijfsopvolgingen in de inkomstenbelasting (DSR) verbeteren. Hiermee wil het kabinet zoveel mogelijk knelpunten voor ondernemers wegnemen. Dit zijn de voorgestelde maatregelen:
Let op!
Er is nog niet veel informatie beschikbaar over deze maatregelen. In juni 2023 komt er meer uitleg in een brief aan de Tweede Kamer.
Het kabinet wil vanaf 2023 de volgende verbeteringen doorvoeren in box 3:
Tip!
Het nieuwe box 3-stelsel, gebaseerd op werkelijk rendement, wordt nog niet in 2023 ingevoerd maar pas op zijn vroegst in 2027. Dit was al eerder bekend, maar staat ook vermeld in de Voorjaarsnota 2023.
Als je stopt met je bedrijf, kun je soms een deel van de waarde van je bedrijfsmiddelen opzijzetten in een zogenaamde herinvesteringsreserve (HIR). Later kun je deze HIR gebruiken om een nieuw bedrijfsmiddel te kopen zonder belasting te betalen. Dit kan nu al makkelijker als je stopt door overheidsingrijpen, maar vanaf 2024 worden de voorwaarden nog verder versoepeld. Hierdoor wordt het ook makkelijker om gebruik te maken van de HIR voor onder andere boeren die stoppen.
Vanaf 2024 kun je geen korting meer krijgen op de inkomstenbelasting als je de voorlopige aanslag in één keer betaalt. Dit geldt al vanaf 2023 voor de vennootschapsbelasting.
Het kabinet gaat de doelmatigheid van het lage btw-tarief (9%) onderzoeken. In het bijzonder kijkt het kabinet naar de sierteelt, arbeidsintensieve diensten (zoals schilders, kappers en schoenmakers), cultuur (zoals boeken, musea en bioscopen) en logies (zoals hotels en campings). Het kabinet beslist vóór Prinsjesdag 2023 wat ze gaat doen. Als het kabinet beslist om het tarief af te schaffen of te verlagen, houdt het rekening met de gevolgen voor specifieke groepen.
In de Voorjaarsnota staan meer fiscale maatregelen. We noemen er een paar:
Let op!Deze maatregelen zijn nog voorstellen en moeten nog door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer worden goedgekeurd.
De volledige Voorjaarsnota 2023 vind je hier.
Bron: SRA
Actueel
Checklist langdurig zieke medewerker – Jouw wettelijke to do’s
Hoeveel mag je belastingvrij schenken in 2025?
Btw corrigeren moet voortaan binnen 8 weken
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Een langdurig zieke medewerker, je wilt het niet voor de medewerker zelf, maar ook niet voor de continuïteit van je organisatie. Het kan namelijk leiden tot vertraging in projecten en legt extra druk bij andere medewerkers. Regelmatig contact en duidelijke afspraken helpen alle partijen. Daarnaast heb je als werkgever een aantal wettelijke verplichtingen. We hebben […]
Welke bedragen mag je belastingvrij schenken in 2025? Op een rij wat er mogelijk is voor schenken aan je kind, kleinkind of een ander en tips om rekening mee te houden. Schenken aan je kinderen De meeste vrijstellingen bestaan voor schenkingen aan kinderen. In 2025 kun je jouw kind belastingvrij een bedrag van € 6.713 […]
Heb je te weinig btw aangegeven en afgedragen aan de Belastingdienst? Dan moet je je aangifte btw corrigeren met een btw-suppletie. Hiervoor gold altijd ‘zo snel mogelijk’, maar dit moet per 1 januari 2025 binnen 8 weken. Niet (op tijd) indienen kan leiden tot een vergrijpboete. Heb je te weinig btw aangegeven in je btw-aangiften […]
Het nieuwe jaar is weer van start gegaan. Welke loon- en HR-wijzigingen zijn op 1 januari 2025 ingegaan? En wat moet je daar als werkgever over weten? De belangrijkste punten voor je op een rij. Bron: Salaris Vanmorgen
Ben je inhoudingsplichtig en heb je in 2024 bedragen betaald aan natuurlijke personen? Geef deze vóór 1 februari 2025 door aan de Belastingdienst met de opgaaf UBD 2024. Betalingen aan natuurlijke personen die bij je in dienst waren of waarvoor jij een factuur met btw hebt gekregen hoef je niet op te geven. Voor wie […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk