Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Thuiswerkbeleid opstellen? Zo doe je dat als werkgever
Steeds meer bedrijven stappen over op hybride werken. Maar hoe leg je afspraken over thuiswerken goed vast? Een duidelijk thuiswerkbeleid is belangrijk. In dit artikel lees je hoe je zo’n beleid opstelt en welke wetten en vergoedingen je moet kennen.
Een thuiswerkbeleid is een document waarin je afspraken maakt over het werken buiten kantoor. Denk aan werktijden, voorzieningen, verantwoordelijkheden en vergoedingen. Door deze afspraken vast te leggen, bied je duidelijkheid aan je medewerkers én voldoe je aan je wettelijke verplichtingen.
Een goed thuiswerkbeleid zorgt voor:
Veel organisaties nemen hun thuiswerkbeleid op in de arbeidsovereenkomst of als bijlage.
Volgens de werkgeversenquête 2024 van de Rijksoverheid werkt bij 36% van de werkgevers meer dan de helft van het personeel minstens één dag thuis. Redenen? Meer autonomie, minder stress en een betere werk-privébalans.
Daarom stappen steeds meer bedrijven over op hybride werken en dat vraagt om duidelijke richtlijnen. Een thuiswerkbeleid helpt om die structuur te bieden.
Er is geen aparte wet voor thuiswerken. Maar diverse bestaande wetten bevatten wel bepalingen die van toepassing zijn. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wetgeving die je moet meenemen in je thuiswerkbeleid:
Als werkgever heb je zorgplicht voor een veilige en gezonde werkplek. Ook thuis. Dit betekent:
Beschrijf welke apparatuur je verstrekt en hoe medewerkers klachten kunnen melden.
Werknemers mogen een verzoek indienen om (meer) thuis te werken. Jij moet dit verzoek serieus behandelen. Alleen bij zwaarwegende bedrijfsbelangen mag je het afwijzen.
Maak gebruik van een digitaal systeem om gewerkte uren en pauzes bij te houden.
Neem een duidelijk stappenplan op voor het indienen en behandelen van thuiswerkverzoeken.
De regels over werktijden, pauzes en rusttijden gelden ook voor thuiswerk. Zorg dus dat medewerkers niet structureel te veel of te lang werken.
Ook thuis moeten persoonsgegevens en bedrijfsinformatie veilig blijven. Dat vraagt om heldere afspraken over gegevensbeveiliging.
Thuiswerken brengt kosten met zich mee. Denk aan verwarming, koffie en internet. Je kunt daar op twee manieren in tegemoetkomen:
Je mag in 2025 onbelast een vergoeding geven van maximaal € 2,40 per dag.
Let op: een cao kan aanvullende regels of hogere vergoedingen bevatten. Dan is de cao leidend.
Een thuiswerkbudget is bedoeld om werkplekinrichting te bekostigen, zoals een bureaustoel of extra scherm. Dit budget is aanvullend op de vergoeding per dag.
Zo regel je thuiswerken goed
Een thuiswerkbeleid geeft structuur, duidelijkheid en rust. Voor jou én je medewerkers. Door aandacht te besteden aan ergonomie, wetgeving, werkafspraken en vergoedingen, maak je hybride werken succesvol én duurzaam.
Wil je aan de slag met je thuiswerkbeleid? Raadpleeg dan je HR-adviseur of jurist. En betrek ook je ondernemingsraad bij het opstellen van de richtlijnen.
Bron: MKB Servicedesk
Actueel
UWV herintroduceert 60-plusmaatregel per 1 september 2025
Werkelijk rendement box 3: wet aangenomen, OWR-formulier nu beschikbaar
Per 1 juli 2025 veranderen deze regels voor HR
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
Data speelt een steeds grotere rol in het HR-landschap. Toch blijven veel organisaties steken in losse rapportages, Excel-overzichten of een vaag ‘onderbuikgevoel’. Zonde, want met de juiste dashboards en een slimme aanpak haal je méér uit je HR- en salarissystemen dan je denkt. In deze blog nemen we je mee in de wereld van data […]
De zomer begint met een volle wetgevingsagenda. Per 1 juli 2025 gaan meerdere nieuwe regels in die impact hebben op je HR-beleid, arbeidsrelaties en duurzaamheidsrapportage. Welke veranderingen zijn belangrijk? Wat moet je als werkgever of HR-professional regelen of scherp houden? We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. 1. CO₂-rapportage: vanaf 1 juli […]
De Update Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! Deze handige gids bundelt alle actuele cijfers en regels over loonheffingen, arbeidskortingen en werkgeversvoordelen. Zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. En het geeft inzicht in voordelen zoals het lage-inkomstenvoordeel (LIV) en loonkostenvoordeel (LKV). Niet alleen cijfers De ‘Update Special Lonen 2025’ […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk