Skip to main content
4 maart 2024

Spreidingswet: Provincies en gemeenten samen aan de slag

Per 1 februari 2024 zijn provincies en gemeenten verplicht om volgens de Spreidingswet te werken. Ze hebben de tijd om samen tot 1 november 2024 afspraken te maken voor het realiseren van zo’n 96.000 opvangplekken voor asielzoekers.

Opvang van asielzoekers moet naar evenredigheid door alle provincies en gemeenten worden gedragen, zo stelt de nieuwe Spreidingswet. Dat betekent dat elke provincie haar aandeel moeten leveren. Demissionair staatssecretaris Van der Burg heeft daartoe indicatief berekend hoeveel plekken elke gemeente moet realiseren. De cijfers vind je in de officiële bekendmaking van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Nu aan de slag met spreidingswet

We kunnen stellen dat de ene provincie daartoe nog wat meer werk te doen heeft dan de ander. Zo zijn Groningen, Drenthe, Flevoland en Gelderland al vrijwel klaar, maar moeten vooral Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant nog flink aan de slag. En 1 november mag dan nog ver weg klinken: asielzoekersopvang – en gedwongen opvang in het bijzonder – is een gevoelig onderwerp en je moet er als provinciale en gemeentelijke organisaties samen in optrekken en het eens worden. Dat vergt tijd en wat dat betreft is het dus zaak om nu al samen met de uitvoering van de Spreidingswet aan de slag te zijn.

Vrij besteedbare bonussen voor gemeenten

Opvallend aan de Spreidingswet: gemeenten kunnen bonussen krijgen voor het realiseren van opvangplekken:

  1. Bonus voor het realiseren van langdurige opvang > Opvangplekken met 100+ opvangplaatsen die langer dan vijf jaar beschikbaar zijn met 100 per plaats
  2. Bonus voor het realiseren van bijzondere opvang > Opvangplekken voor bijvoorbeeld alleenstaande minderjarige vreemdelingen
  3. Bonus via de provincie

Deze bonussen zijn voor gemeenten vrij besteedbaar. Het kan dus in het kader van de Spreidingswet lonen om als gemeente strategisch af te wegen welk type opvangplek je wanneer wilt realiseren en met welke aantallen.

Meer weten?

Hulp nodig in het afwegingsproces of bij een verandertraject? Bel of mail ons. We staan je graag bij met ons specialisme in publiek advies.

Terug

Nog niet uitgelezen?