Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Slim omgaan met de SLIM-subsidie
De zomer is begonnen en de vakantie breekt weer aan. Tijd om heerlijk tot rust te komen en je hoofd leeg te maken. Dit biedt ook ruimte om na te denken over de toekomst van je bedrijf.
Nadenken bijvoorbeeld over hoe je je medewerkers binnenboord kunt houden of hoe je nieuwe collega’s kunt aantrekken. Hoe word of blijf je die aantrekkelijke werkgever, waar iedereen zo graag wil werken?Willen investeren in de ontwikkeling van je mensen, om ze te laten groeien met de oprechte aandacht die daarbij hoort, draagt hier zeker aan bij.
Van 1 tot en met 30 september 2022 krijg je als mkb-ondernemer weer de kans om de SLIM-subsidie aan te vragen. Als deze wordt toegekend, kun je maximaal € 25.000 aan subsidie ontvangen van de overheid. Een aanzienlijk bedrag waarmee je waardevolle HR-projecten kunt uitvoeren die bijdragen aan een leven lang leren en ontwikkelen van je medewerkers.
Als je vaker subsidies hebt aangevraagd, weet je dat hier veel bij komt kijken: het plan, de begroting, de formaliteiten, de aanvraag, de administratie, de verantwoording en de declaratie. Vervolgens wachten op de goedkeuring van de declaratie en de uitbetaling van de subsidie. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of alle benodigde tijd, papieren rompslomp, de voorfinanciering en het geduld wel de moeite waard is om deze SLIM-subsidie daadwerkelijk aan te vragen.
Mijn antwoord is helder: ja, het is zeker de moeite waard! Vooral wanneer je het als ondernemer belangrijk vindt om te investeren in de ontwikkeling van je mensen. Helemaal als je al een aantal activiteiten voor ogen hebt die je op korte termijn wil laten uitvoeren door je interne of externe HR-adviseur, ongeacht een subsidie. Activiteiten zoals het opstellen van een opleidingsplan, het opstarten van persoonlijke ontwikkeltrajecten, het (her)inrichten van de HR-ontwikkelcyclus of beoordelingscyclus, het opzetten van een bedrijfsschool of een digitaal opleidingsplatform.
Ik en mijn collega HR-consultants adviseren je graag bij de uitvoering van deze HR-projecten in combinatie met het aanvragen van de SLIM-subsidie. Even in het kort de belangrijkste voorwaarden:
Ondertussen is de SLIM-subsidie zo populair geworden, dat er een loting aan te pas komt. Dat betekent dat elke aanvraag een lotnummer krijgt. Hoe lager je lotnummer, hoe groter de kans dat je aanvraag in behandeling wordt genomen. Het moment van indienen van je aanvraag heeft geen invloed op je lotnummer. Je kunt dus op de laatste dag indienen en een laag lotnummer krijgen (met de meeste kans dat het in behandeling wordt genomen). En andersom: vroeg indienen en een hoog lotnummer krijgen (en niet in behandeling worden genomen).
Elk tijdvak dienen ruim 2.000 mkb-bedrijven een aanvraag in. Wanneer het subsidieplafond is bereikt tijdens het beoordelen van de aanvragen, worden geen aanvragen meer in behandeling genomen. In het volgende tijdvak (maart 2023) kun je de SLIM-subsidie dan opnieuw aanvragen.
De afgelopen twee jaren hebben diverse klanten van ons de SLIM-subsidie toegekend gekregen. Samen met de ondernemers en hun interne HR-adviseurs hebben we mooie SLIM-projecten succesvol uitgevoerd. Medewerkers hebben kunnen zien en ervaren hoe deze HR-instrumenten bijdragen aan hun persoonlijke groei en werkgeluk. Ondernemers zien dat hun medewerkers verantwoordelijkheid nemen in hun persoonlijke en professionele groei en loopbaan. Zeker een aanrader dus, zowel voor werkgevers als hun medewerkers.
Wil je meer weten over de SLIM-subsidie en wat je hiermee kunt bereiken in jouw organisatie? Neem dan contact op met mij of één van mijn collega HR-consultants. We komen deze zomer graag bij je langs om je bij te praten over je mogelijkheden.
Betty Hehamahua, HR-consultant | personal coach | teamcoacht 06 2234 2548e b.hehamahua@vitaconluteijn.nl
Actueel
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Loonadministratie 2024-2025: bereid je voor op de jaarwisseling
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk