Verandering biedt kansen
Home / Blogs / SBR: de standaard voor communicatie met je bank
Steeds meer banken werken met Standard Business Reporting, ofwel SBR. Een gestandaardiseerde wijze om cijfers aan te leveren. Gebruik je een andere manier van rapporteren, dan komt er vaak een boete om de hoek kijken.
Vraag je als ondernemer een financiering aan bij een bank, dan wordt er logischerwijs naar je cijfers gevraagd. Voorheen kon je prima een PDF-bestand aanleveren met de gevraagde cijfers, waarna een bankmedewerker de cijfers handmatig overnam in hun systeem. Met de SBR-rapportage hoeft dit niet meer: de cijfers worden direct ingeschoten in het systeem van de bank en kunnen zo eenvoudig geanalyseerd worden. Lekker efficiënt dus.
Het verwerken en analyseren van cijfers via SBR kost minder tijd en dus minder geld. Daarom is het begrijpelijk dat banken een sterke voorkeur hebben voor SBR-rapportages. We horen steeds vaker dat banken een ‘boete’ opleggen als er geen SBR-rapportage wordt aangeleverd. De boetes beginnen vanaf € 250. Best een flink bedrag.
Er zijn op dit moment al partijen waarbij een SBR-rapportage een harde eis is om je aanvraag in behandeling te nemen. Heb je geen SBR-rapportage, kun je niet eens een aanvraag indienen. En, als ik eerlijk ben, vermoed ik dat alle banken in de nabije toekomst op deze manier gaan werken. SBR wordt de standaard.
Niet alleen voor het aanvragen van een financiering heb je een SBR-rapportage nodig, ook voor lopende overeenkomsten kan het een vereiste zijn. Bij het aangaan van een lening wordt altijd een overeenkomst opgesteld. Onderdeel van de overeenkomst kan zijn dat je jaarlijks cijfers aan moet leveren. In een financieringsovereenkomst kunnen bijvoorbeeld eisen gesteld worden aan het percentage eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen in de balans. Door jaarlijks cijfers aan te leveren (gebaseerd op de jaarrekening) kan de kredietverstrekker controleren of de onderneming zich aan de afspraken houdt en hoe deze er financieel voor staat op de balansdatum.
Zoals je leest, is SBR niet meer weg te denken uit de zakelijke wereld. Wij hebben al veel klanten kunnen helpen bij het opstellen van SBR-rapportages. Een belangrijke voorwaarde is dat de jaarrekening in het programma Unit4 Audition (tegenwoordig Accountancy Gemak) opgesteld is. Vanuit daar kunnen wij de rapportage voor je maken en controleren met je jaarrekening. Uiteraard krijg jij als klant de rapportage eerst te zien, voordat we deze inschieten in het systeem van de bank.
Wij hebben koppelingen met ABN AMRO Bank, Rabobank, ING en De Volksbank. Voor het opstellen hanteren wij een vaste prijs van € 175 per rapportage.
Wil je meer weten over SBR-rapportages of wil je een rapportage op laten stellen? Neem gerust contact met mij op, ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.
Sander Willemsen, Assistent Accountant MKBt 06 1328 5171e s.willemsen@stolwijkkelderman.nl
Actueel
Waarom zou je een interim HR-adviseur inschakelen?
Gedragsverandering in organisaties: doorbreek patronen en stimuleer eigenaarschap
Kan jouw bedrijf zonder salarisprofessional?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
HR-specialist Anneke werkte tot eind vorig jaar als HR-businesspartner aan werkgeverszijde. Nu gaat ze bij ons haar kennis en ervaring voor tal van werkgevers inzetten als interim HR-adviseur. Anneke vertelt hoe dat in de praktijk werkt en wat de voordelen zijn voor ondernemers en werkgevers. Door Anneke van Huët, HR-consultant Waarvoor kunnen werkgevers jou inschakelen? […]
Organisaties veranderen continu. Door technologische innovaties, personeelstekorten en veranderende klantverwachtingen moeten bedrijven ook wel. En waar leiders vaak vooruit kijken, blijft echte verandering uit zonder een lerende organisatie. Actief leren en ‘afleren’, initiatief en flexibiliteit zijn daarom de belangrijkste vaardigheden van dit moment. Toch blijkt verandering in de praktijk lastig. Hoe zorg je ervoor dat […]
Wat zijn sleutelposities in jouw organisatie? ‘Sales’ en ‘productie’ zijn veelgehoorde werkgeversantwoorden op die vraag. Maar dan doe je volgens Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies bij Vitacon Luteijn, een hele belangrijke groep tekort: de salarisprofessionals. Want denk je even in, wat gebeurt er als lonen niet goed worden verwerkt en wet- en regelgeving niet […]
Als we het hebben over een dga, zijn er dan voorwaarden voor de aard van werkzaamheden die hij moet verrichten voor een thuiswerkvergoeding? Telt ‘gebruikelijk in de branche’ zoals dat ook geldt voor de werkkostenregeling (WKR)? Vraag: Is het thuis zakelijke mail lezen voldoende voor een gericht vrijgestelde thuiswerkvergoeding? Antwoord: Wel of geen gerichte vrijstelling? […]
Dien op tijd je belastingaangifte in of vraag nu een voorlopige aanslag aan. Hiermee voorkom je dat je belastingrente moet betalen. Deze rente is per 1 januari 2025 verlaagd naar 9% voor vennootschapsbelasting en naar 6,5% voor overige belastingen zoals inkomstenbelasting. 1 mei is de eerstvolgende deadline. Wanneer betaal je belastingrente? De Belastingdienst brengt je […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk