Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Salarisstrook: Antwoord op veel gestelde vragen van medewerkers
Hoe bereken ik het nettoloon? Waarom houd ik netto minder over dan mijn collega? Waarom betaal ik meer belasting over vakantiegeld? Veel gestelde vragen over salaris en de salarisstrook van medewerkers en hoe je ze als werkgever kunt beantwoorden.
Door Anita Prooij, Salarisadministrateur
Om het nettoloon van iemand in loondienst te berekenen, begin je met het bruto maandsalaris. Extra bruto-betalingen, zoals bonussen, loon voor overwerkuren en vakantiegeld, kunnen dit brutoloon verhogen.
Deze inhoudingen verlagen het loon waarover je als medewerker sociale verzekeringspremies en belasting/premies volksverzekeringen betaalt.
Daarna blijft het nettosalaris over. Het nettoloon is daarmee dus niets anders dan het bedrag dat overblijft na aftrek van belasting en premies en na verrekening van de onbelaste vergoedingen/inhoudingen.
Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat twee personen met hetzelfde brutoloon verschillende nettolonen krijgen betaald:
Afhankelijk van andere inkomsten kan de totale jaarinkomst van een persoon in een hogere belastingschijf vallen dan die van een ander. Dit resulteert in een hoger belastingpercentage voor een deel van het inkomen.
De algemene heffingskorting en arbeidskorting zijn kortingen op de belasting die iemand moet betalen. Deze kortingen zijn inkomensafhankelijk en kunnen variëren afhankelijk van het totale inkomen en factoren zoals leeftijd.
Dragen medewerkers bij aan een pensioenfonds van jou als werkgever, dan houd je deze bijdragen vaak in op het brutoloon. De hoogte van de inhouding kan echter variëren afhankelijk van de pensioenregeling en van persoonlijke keuzes binnen een pensioenplan.
Medewerkers kunnen ook nog verschillen wat betreft overige inhoudingen voor bijvoorbeeld bijdragen voor een vakbond, premies voor aanvullende verzekeringen (zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering), of kosten voor bedrijfsfaciliteiten (zoals een fitnessabonnement via de werkgever).
Bied je jouw medewerkers een onbelaste reiskostenvergoeding, dan kan dit het netto-inkomen effectief verhogen. En bij verschil in aantal gereden kilometers tussen medewerkers ontstaat dan ook een verschil in hoogte van het nettoloon.
Elementen zoals de jonggehandicaptenkorting of ouderenkorting kunnen van toepassing zijn en beïnvloeden de hoogte van het nettoloon. En stel dat er vanwege schulden beslag is gelegd op het loon van een medewerker, dan zal dit ook invloed hebben op de hoogte van het nettoloon.
In Nederland is de loonheffing op vakantiegeld hoger, omdat het als bijzonder inkomen wordt belast, boven op het reguliere salaris. Daardoor kan het loon die maand in een hogere schijf met een hoger belastingtarief belanden.
De belasting van vakantiegeld wordt bovendien berekend met de tabel Bijzondere beloningen. Deze houdt geen rekening met reguliere inkomensniveaus en heffingskortingen. De Belastingdienst stelt de percentages voor de tabel Bijzondere beloningen jaarlijks vast. Welk tariefpercentage geldt is afhankelijk van het fiscaal inkomen van de medewerker in het voorgaande jaar.
Vakantiegeld leidt in eerste instantie tot een hoger belastingbedrag, maar eventueel te veel betaalde belasting krijgt een medewerker naderhand terug bij zijn jaarlijkse belastingaangifte.
Meer weten over loonheffingen? Je vindt alle details in het Handboek Loonheffingen 2024 van de Belastingdienst.
Een ander element op de salarisstrook is de loonheffingskorting, voornamelijk bestaande uit algemene heffingskorting en arbeidskorting. Wie meerdere werkgevers kan loonheffingskorting maar bij één van zijn werkgevers laten toepassen; doorgaans bij de werkgever waar iemand het meest verdient.
Onder de noemer van de cafetariaregeling kun je verschillende onderdelen van het brutoloon uitruilen voor andere vergoedingen of verstrekkingen. Dit kan belastingvoordeel opleveren, omdat je er:
Voorbeelden voor uitruiling zijn een fiets van de zaak, pensioenbijdrage, studiekosten, mobiele telefoon of laptop, extra vakantiedagen en een fitness-abonnement.
Verlaag je het bruto (belastbaar) loon, dan kan dat invloed hebben op zaken als pensioenopbouw, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en werkloosheidsuitkeringen. Deze zijn namelijk vaak gericht op de hoogte van het brutoloon.
‘SV-loon’ staat voor ‘Sociale Verzekeringsloon’. Dit is het deel van het brutoloon waarover werknemerspremies voor sociale verzekeringen worden berekend. Het omvat verzekeringen zoals de WW (Werkloosheidswet), de WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering), de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) en de ZW (Ziektewet).
Het SV-loon kan verschillen van het brutoloon omdat sommige onderdelen van het loon (zoals een onkostenvergoeding) niet premieplichtig zijn. Het berekenen van het SV-loon is belangrijk omdat het de basis vormt voor de bijdrage aan het Nederlandse socialezekerheidsstelsel, die zowel medewerker als werkgever betalen.
Op een salarisstrook staan vaak aparte posten voor vakantiegeld en andere reserveringen. Het grootste verschil tussen beide zit hem in het doel van de reservering en de timing van uitbetaling.
Vakantiegeld is doorgaans 8% van het brutoloon. Een medewerker bouwt dit gedurende het jaar op en de meeste werkgevers betalen het uit in mei.
Reserveringen zijn bedoeld voor specifieke situaties waarin een werknemer niet kan werken, maar toch recht heeft op betaling. Daarbij kun je denken aan ziekte, doktersbezoek, zwangerschapsverlof en ander verlof. En sommige werkgevers reserveren ook voor eindejaarsuitkeringen of bonussen.
Werkgeverslasten en alle andere onderdelen van de salarisstrook begrijpen maar ook goed kunnen uitleggen is belangrijk, zodat jij jouw medewerkers optimaal kunt helpen. Wil je meer weten over de loonstrook of specifieke onderdelen? Of misschien wil je hulp bij het geven van uitleg aan medewerkers? Bel of mail mij of een van mijn collega’s. We helpen je graag.
Anita ProoijSalarisadministrateurT +31 (0)316 740 115E a.prooij@vitaconluteijn.nl
Actueel
Wat is een PAGO? En waarom is dit belangrijk voor goed werkgeverschap?
Van functieprofielen naar groeiprofielen
Van onderbuikgevoel naar onderbouwd beleid: zo haal je meer uit HR-data en dashboards
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Veel werkgevers weten dat je periodiek* een PAGO moet aanbieden. Dat staat immers gewoon in de Arbowet. Maar wat betekent dat precies? En hoe haal je er als werkgever ook echt voordeel uit? In dit blog neem ik je mee in wat een PAGO (en PMO) is, hoe je het organiseert en wat het je […]
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk