Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Regionale werkcentra: één ingang voor alle hulp voor arbeidsmarkt
Het arbeidslandschap is volop in beweging, maar voorlopig blijft de vraag naar arbeid het aanbod fors overstijgen. En kwetsbare groepen staat nog steeds te vaak aan de zijlijn. Het goede nieuws? Als gemeente kun je hierin een essentiële bijdrage leveren. Regionale werkcentra zijn hiervoor een mooie nieuwe ontwikkelingen. Hoe kunnen deze voor vacaturehouders en werkzoekenden in jouw gemeente een verschil maken?
In het eerste kwartaal van 2023 staan er 122 vacatures tegenover 100 werklozen, maakte het CBS bekend. Geschikt personeel vinden is voor werkgevers op dit moment ronduit moeilijk. Het schaap met de vijf poten is er niet meer en veel werkgevers realiseren zich inmiddels dat ze “dan maar” zelf aan de slag moeten met scholing en opleiding van nieuwe vakkrachten.
Anderzijds zijn er mensen die een extra duwtje in de rug nodig hebben om een baan te kunnen bemachtigen. Dat is iets om als gemeente aan en voor te werken, samen met het UWV. We onderscheiden hierbij grofweg drie groepen:
Je kunt je voorstellen: Hierin zit enorm veel arbeidspotentieel en een (deel)oplossing voor het tekort op de arbeidsmarkt. Soms is daar echter extra en meer begeleiding voor nodig. Omdat mensen in de genoemde groepen wellicht een kwetsbare gezondheid of persoonlijke situatie kennen. Hier kun je als gemeenten, samen met het UWV, een belangrijke rol in spelen, vanuit je re-integratie verantwoordelijkheid voor mensen in de WW en de bijstand.
Nu organiseren gemeenten en UWV natuurlijk al het een en ander om inwoners en werkgevers hulp te bieden. Maar het aanbod kan overweldigend zijn en het komt regelmatig voor dat inwoners en werkgevers door de complexiteit door de bomen het bos niet meer zien. Daarom heeft de minister plannen aangekondigd voor een verbeterde arbeidsmarktinfrastructuur. Hierbij staat de oprichting van regionale werkcentra centraal, die als toegangspoort zullen fungeren voor werkzoekenden- en werkgeversdienstverlening in de regio.
Een regionaal werkcentrum biedt een oplossing door werkzoekenden en werkgevers een centraal punt te bieden waar ze de juiste ondersteuning kunnen vinden. Het ‘no wrong door’-principe garandeert dat elke inwoner door de juiste professional wordt geholpen, ongeacht waar ze aankloppen. Dit vereenvoudigt het proces en vergroot de efficiëntie van de dienstverlening.
Verschillende uitvoeringsdiensten, zoals het Leerwerkloket, het Werkgeversservicepunt en het Regionaal Mobiliteitsteam, spelen momenteel een rol op de arbeidsmarkt. In een regionaal werkcentrum werken deze diensten integraal. Dit vereist nauwe samenwerking tussen en een sterk netwerk van gemeenten, het UWV, onderwijsinstellingen, werkgevers en ontwikkelbedrijven.
Nauwe samenwerking tussen verschillende partijen en diensten vraagt om een goede verbinding op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Het oprichten van regionale werkcentra vereist dan ook een gedegen inhoudelijke aanpak en zorgvuldige afstemming. Door deze uitdagingen aan te gaan, kan het werkcentrum maximale voordelen bieden aan werkzoekenden, werkgevers en de regio als geheel.
Weten hoe jij partijen kunt samenbrengen voor een integrale aanpak? Wil je in jouw regio een Regionaal Werkcentrum opzetten en wil je daar graag eens over sparren? Wij zijn er voor je. Samen kunnen we zorgen voor een dynamische en inclusieve arbeidsmarkt, waarin talent en kansen samenkomen. Bel of mail gerust. Onze Publiek Advies-specialisten helpen je graag:
Marcel MoesTel: +31 (0)6 1985 4758E-mail: m.moes@stolwijkpubliekadvies.nl
Michiel GeertsTel: +31 (0)6 1008 2748m.geerts@stolwijkpubliekadvies.nl
Jeroen van AlstTel: +31 (0)6 2654 1304E-mail: j.v.alst@stolwijkpubliekadvies.nl
En kijk ook eens op onze Publiek Advies-pagina.
Actueel
Wetsvoorstel nieuw box 3-stelsel ongewijzigd naar Tweede Kamer
Schade aan leaseauto onder werktijd: wie moet betalen?
Antwoord op vragen over schijnzelfstandigheid en handhaving
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Nederland staat wereldwijd bekend om zijn gunstige ondernemersklimaat. Met een sterke economie, goed ontwikkelde infrastructuur en gunstige belastingregelingen trekt ons land veel ondernemers aan, nationaal én internationaal. Ook ondernemen in Nederland? Houd dan wel rekening met een aantal fiscale aspecten. Fiscalist Ricardo te Kaat licht er 5 voor je uit. Door Ricardo te Kaat, Fiscalist […]
De staatssecretaris van Financiën heeft laten weten dat hij van plan is om het wetsvoorstel voor een nieuw box 3-stelsel ongewijzigd aan de Tweede Kamer aan te bieden. In december 2024 adviseerde de Raad van State nog om dit wetsvoorstel aan te passen. Eind 2024 werd nog bekend dat de invoering van een nieuw box […]
Als een van jouw medewerkers onder werktijd schade rijdt aan zijn leaseauto, krijgt hij het eigen risico vaak doorberekend. Maar let op: dat mag alleen in geval van opzet, bewuste roekeloosheid of nalatigheid. Volgens artikel 7:661 van het Burgerlijk Wetboek is een werknemer in principe niet aansprakelijk voor schade die hij tijdens zijn werkzaamheden veroorzaakt. […]
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht. 1. Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst […]
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk