Skip to main content
27 juni 2014

Ramadan op de werkvloer

Op zaterdag 28 juni as. gaat de Ramadan weer van start.

De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Vasten tijdens Ramadan is één van de vijf zuilen van de Islam, met de geloofsbelijdenis, het gebed, het geven van aalmoezen en de bedevaart. Deze maand van vasten en onthouding duurt 29 à 30 dagen. Het einde van de Ramadan valt dit jaar op zondag 27 of maandag 28 juli 2014.

Het begin en het einde van de Ramadan is afhankelijk van de stand van de maan. Wanneer Ramadan 2014 begint en eindigt wordt daardoor pas één of twee dagen van te voren bekend. Tijdens de vastenperiode tussen zonsopkomst en zonsondergang drinken en eten moslims niet. Ook van roken en vrijen wordt tijdelijk afgezien.

Goed werkgeverschap

Werkgevers zijn niet verplicht om rekening te houden met de Ramadan. Toch kan het best verstandig zijn om dat wel te doen. Het hoeft ook helemaal niet ingewikkeld te zijn. Voer bijvoorbeeld verkorte lunchpauzes in voor de mensen die deelnemen aan de Ramadan. Zo kunnen ze iets vroeger naar huis om nog wat slaap te pakken, de maaltijd voor te bereiden en te bidden. Of richt een apart pauzelokaal in waar niet gegeten of gedronken wordt.

U toont zich een goed werkgever en een voorbeeld voor uw niet-islamitische werknemers door u coulant op te stellen.

Bron: HR Praktijk.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?