Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Preventie ziekteverzuim: een verhaal uit onze praktijk
Ziekteverzuim helemaal voorkomen is onmogelijk. Maar je kunt als werkgever toch veel betekenen als het gaat om preventie van uitval door ziekte. Deze klantcase is het bewijs.
Medewerker X is timmerman. Hij dreigt uit te vallen met mentale klachten. Deze hebben te maken hebben met privéomstandigheden. Thuis lopen bepaalde zaken niet lekker, met als gevolg dat de emmer van de medewerker overloopt. Er is onder andere sprake van verminderde concentratie en emotionele uitlatingen. Dit heeft een uitwerking op zijn werk maar ook op collega’s.
De werkgever vallen de eerste signalen gelukkig al snel op. Hij opent het gesprek. Zonder direct naar alle persoonlijke details te vragen, maar met alle goede wil en coulance qua arbeidsvoorwaarden. De werkgever vindt hulp nodig, maar dringt niet aan. Hij stipt alleen aan dat dit goed zou zijn. De medewerker wil graag blijven werken en samen komen ze het volgende overeen:
De medewerker werkt door en meldt zich niet ziek.
Met de medewerker en diens werkresultaat gaat het op en af. Er is weinig verandering en doordat de concentratievermindering maakt de medewerker fouten. Dus gaan werkgever en medewerker weer in gesprek. De werkgever geeft daarin wederom aan dat de medewerker hulp moet zoeken.
De medewerker werkt inmiddels weer zijn normale contracturen zonder aanpassingen in de arbeidsvoorwaarden. Samen kijken werkgever en medewerker of daarin een aanpassing wenselijk is. Een optie is om de extra functie als leerbegeleider op te heffen. Maar dit wil de medewerker niet, omdat het tijdelijk opheffen van de extra functie betekent dat ook de aanvullende vergoeding tijdelijk wegvalt. De werkgever biedt nogmaals extra hulp aan, maar dit slaat de medewerker af. Op de vraag van de werkgever of het werk nog leuk wordt gevonden antwoordt de medewerker dat hij het naar zijn zin heeft.
De situatie lijkt ongewijzigd. Dus gaat de werkgever wederom het gesprek aan. Deze keer stelt hij een wandelcoach voor en mailt hiervoor een aantal opties naar de medewerker. Die staat daar op zijn beurt positief tegenover en zoekt zelf ook nog andere wandelcoachopties.
Er is positieve verandering merkbaar. Werkgever en medewerker gaan weer in gesprek. Daaruit blijkt dat het goed gaat met de medewerker. Hij slaapt vooral beter, waardoor er een betere balans komt in werk en privé.
Geduld, begrip en steun van de werkgever hebben in deze geleid tot merkbaar succes. Het duurde even, maar de medewerker had die tijd blijkbaar nodig. Meer aandringen had maar zo tot ongewenste escalatie kunnen leiden. En dan waren werkgever en medewerker nog veel verder van huis geweest.
Wat de werkgever in deze heeft gedaan aan preventie van ziekteverzuim:
Actueel
Pensioen voor ondernemers: zo bouw je aanvullend pensioen op
Zo verloopt een RI&E in de praktijk en wat jij eraan hebt als werkgever
Van HR-rompslomp naar regie: zo krijg je grip op je HR-processen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Update Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! Deze handige gids bundelt alle actuele cijfers en regels over loonheffingen, arbeidskortingen en werkgeversvoordelen. Zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. En het geeft inzicht in voordelen zoals het lage-inkomstenvoordeel (LIV) en loonkostenvoordeel (LKV). Niet alleen cijfers De ‘Update Special Lonen 2025’ […]
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aaVan 7 oktober 2025 09:00 uur tot en met 6 november 2025 17:00 uur kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie […]
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Je bouwt dan geen pensioen op via een werkgever. Hierdoor heb je mogelijk een pensioentekort. Nu kun je dit gelukkig voorkomen door zelfstandig pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering en banksparen. Aan beide zitten ook nog eens fiscale voordelen. Fiscalist Joreen Stegeman neemt je […]
De Hoge Raad heeft inmiddels meerdere uitspraken gedaan over de box 3-heffing en geoordeeld dat de box 3-heffing moet plaatsvinden op basis van het werkelijk rendement als dat werkelijk rendement lager is dan het gehanteerde forfaitaire rendement. De Belastingdienst legt nu de laatste hand aan het formulier waarmee je het werkelijke rendement in box 3 […]
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk