Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Permanente Educatie (PE): nooit klaar met leren
Als fiscalist ben je nooit klaar met leren. En dat geldt voor alle collega’s in mijn vakgebied: werkstudenten, junior collega’s en zelfs de meest ervaren fiscalisten moeten hun kennis up to date houden. En dat is precies wat ik zo mooi vind aan het vak! Maar, hoe doe je dat?
Ik neem je even een paar jaar mee terug in de tijd: ik had mijn HBO-studie net afgerond en wilde verder leren. Samen met mijn klasgenoten Eline en Dennis schreven we ons in voor de master Fiscaal Recht aan Tilburg University en begonnen we vol goede moed aan onze vervolgstudie.
Deze master was voltijd. Waar “voltijd” voor de werkende mens “5 dagen” betekent, kwam voltijd tijdens mijn studie neer op 3 dagen aanwezigheid op de universiteit, de overige tijd betrof zelfstudie. Ik had dus twee dagen in de week over en daar wist klasgenoot Eline wel raad mee: zij werkte als werkstudent bij Stolwijk Kelderman en heeft mij daar geïntroduceerd. Een gouden tip! Niet veel later volgde ook Dennis ons voorbeeld en waren we niet alleen klasgenoten, maar ook directe collega’s.
Werken als werkstudent is wat mij betreft de perfecte manier om theoretische kennis in de praktijk te brengen, dan zie je het totale plaatje. Op de universiteit leer je bijvoorbeeld de uitwerking van een fiscaal vraagstuk in een belastingaangifte, maar de aangifte zelf zie je niet.
Ook adviesvraagstukken komen tijdens de studie niet uitgebreid aan bod. Als werkstudent kom je die meer tegen. Zo werkte ik mee aan een vraagstuk van een klant: hij wilde een auto aanschaffen en wilde weten of het interessanter was om dit zakelijk of privé te doen.
Bij sommige opdrachten werd ik volledig in het diepe gegooid, bij andere werkzaamheden werd ik wat meer aan de hand genomen. Wat mij het beste is bevallen? Beide methodes werkten prima, omdat mijn collega’s altijd klaar stonden om mijn vragen te beantwoorden. Eén van de meest gehoorde uitspraken van collega’s was dan ook: Durf te vragen!
Vorig jaar heb ik mijn master afgerond en ben ik volledig bij Stolwijk Kelderman in dienst gekomen als junior fiscalist. En wat ik zo mooi vind: ik ben nu mentor voor één van onze nieuwe werkstudenten! Nog maar net afgestudeerd, met een aantal jaar ervaring als werkstudent, krijg ik het vertrouwen om stagiaires en werkstudenten te begeleiden. Heel gaaf om te zien hoe onze kennis voortvloeit!
Ben ik dan nu, nu ik mentor ben, klaar met leren? Zeker niet! Wet- en regelgeving verandert bijna constant, we moeten op de hoogte blijven anders kunnen we klanten niet goed adviseren. Dat doen we onder andere met een tweewekelijks vaktechnisch overleg, waarin alle relevante wetswijzigingen en jurisprudentie besproken wordt. Daarnaast organiseert ons fiscale team PE-trainingen voor collega’s en andere adviseurs.
Eén van de belastingen waar bijna alle adviseurs en ondernemers mee te maken krijgen, is de vennootschapsbelasting. En ineens wist ik wie voor onze PE-training over vennootschapsbelasting de perfecte spreker zou zijn: dr. Frank Elsweier, universitair docent bij Tilburg University en de tweede lezer van mijn scriptie. Hij is een expert op het gebied van vennootschapsbelasting én hij weet lastige materie om te zetten naar begrijpelijke taal op ieder niveau. En ja hoor, Frank was ook enthousiast en op 20 april jongstleden was hij de spreker tijdens onze zeer geslaagde PE-training Actualiteiten Vennootschapsbelasting!
Slechts 4 jaar geleden kwam ik bij Stolwijk Kelderman binnen als werkstudent. Ondertussen mag ik mezelf junior fiscalist noemen, ben ik mentor voor nieuwe werkstudenten, leer ik zelf nog iedere dag bij en ben ik betrokken bij het verzorgen van trainingen voor collega adviseurs. En als kers op de taart zijn Eline en Dennis, mijn klasgenoten van toen, nu nog steeds mijn directe collega’s en zitten we heerlijk op onze plek in het fiscale team van Stolwijk Kelderman!
Zie jij een baan als werkstudent ook wel zitten? Of wil je meer weten over onze PE-trainingen? Stuur me een bericht of bel me eens, ik vertel je graag meer over de mogelijkheden. En, niet vergeten: durf te vragen!
Rick Hendriksen, junior fiscalistt 06 1284 9118e r.hendriksen@stolwijkkelderman.nl
Actueel
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Einde handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Ontsla je een medewerker of krijgt hij geen contractverlenging, dan heeft hij mogelijk recht op een transitievergoeding. De maximale transitievergoeding wordt per 1 januari 2025 verhoogd naar € 98.000 (in 2024 € 94.000). Wanneer geen transitievergoeding? Er geldt een aantal uitzonderingen op het recht op transitievergoeding. Een medewerker heeft het recht niet als het ontslag […]
De Eerste Kamer heeft het pakket Belastingplannen 2025 aangenomen. Eerder stemde ook de Tweede Kamer al in. We hebben een aantal belangrijke en opvallende belastingwijzigingen in 2025 en komende jaren voor je op een rij gezet en toegelicht. Belastingwijzigingen in 2025 Belastingwijzigingen in 2025 en 2026 Belastingwijzigingen in 2025 en 2027 Belastingwijzigingen in 2026 Belastingwijzigingen […]
Twijfel je bij het beoordelen van arbeidsrelaties of er wel of geen sprake is van loondienst, dan kun je de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de module ter beschikking voor opdrachtgevers. Maar let op: Je kunt er geen zekerheid aan ontlenen. Minister Van Hijum beantwoordde onlangs vragen over […]
De Belastingdienst is deze maand begonnen met het versturen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2025. Met het uitdrukkelijk verzoek: Betaal deze pas ná de dagtekening in 2025. Veel belastingplichtigen, zoals zelfstandig ondernemers, ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Je mag deze voorlopige aanslag in één keer betalen of gespreid betaald in elf […]
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk