Verandering biedt kansen
Home / Blogs / false
De eerste jaarrekeningen over 2014 zijn ondertussen gecontroleerd en vastgesteld door de aandeelhoudersvergadering. Een prima vingeroefening voor accountants om de complexe nieuwe regelgeving omtrent het pensioen in eigen beheer in de praktijk te brengen.
Bij deze uitwerking loop je tegen uiteenlopende aspecten vanuit verschillende vakgebieden aan. Denk hierbij aan de gewijzigde regelgeving omtrent de verslaglegging, de juridische beoordeling van de uitkeringstoets als gevolg van de flexwetgeving, alsmede de fiscale beoordeling door de belastingdienst in relatie tot de sanctie van een mogelijke afkoop van pensioen. De pensioenwetgeving brengt deze vakgebieden samen. Maar is deze cocktail in de praktijk nog werkbaar? Hieronder leest u een korte weergave van onze eerste ervaringen.
Aan zowel de fiscale waardering als de commerciële waardering is een woud aan regels verbonden. Een van de in het oog springende verschillen hierbij is de rekenrente welke voor de fiscale berekening nog steeds 4% dient te bedragen. De toepassing van deze regels komt in het kort er op neer dat de fiscale waardering leidt tot een aanzienlijk lagere voorziening dan de commerciële waardering. De lagere fiscale waardering zal een directe relatie met het beschikbare budget van de belastingdienst hebben.
Nieuw voor verslagjaar 2014 is dat de RJ (Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving) voor schrijven dat het pensioen in eigen beheer voor de dga met ingang van verslagjaar 2014 gewaardeerd dient te worden tegen commerciële waarde. Dit in plaats van de tot nu toe toegestane, een veelal ook in de jaarrekeningen toegepaste, fiscale waardering.
Nu mogen de kleine rechtspersonen nog steeds blijven waarderen tegen fiscale grondslagen maar dan moet wel de hele jaarrekening op basis van fiscale grondslagen gewaardeerd worden. Dit laatste kan om meerdere redenen niet wenselijk zijn.
Over het algemeen betekent deze wijziging dat er in veel gevallen eind 2014 een aanzienlijk hogere pensioenvoorziening op de balans opgenomen dient te worden dan indien op basis van veelal toegepaste fiscale grondslagen zou worden gewaardeerd. Immers, de commerciële waardering zal hoger uitvallen dan de fiscale waardering.
Een hogere pensioenverplichting betekent vanzelf een lager eigen vermogen. Maar hoe moet deze dotatie worden verantwoord? De dotatie kan naar onze mening ten laste van het resultaat kan worden beperkt door de regelgeving omtrent de stelselwijziging toe te passen. Een deel van de dotatie kan hierbij via het eigen vermogen worden gecorrigeerd.
Zoals bekend is eind 2012 de flexwetgeving ingevoerd. Dit houdt ten aanzien van de voorgenomen dividenduitkeringen onder meer in dat de bestuurder en de aandeelhouders een uitkeringstoets moeten uitvoeren. Deze toets bestaat onder meer uit een test of er voldoende vrije reserves zijn. Hierbij dient de pensioenvoorziening gewaardeerd te worden op de hiervoor vermelde commerciële grondslagen.
De belastingdienst hanteert verschillende grondslagen om te komen tot de waardering van het pensioen. De lage voorziening voor de bepaling van de winstbelasting. Een hoge voorziening berekend volgens een momenteel erg laag u-rendement. De hoge voorziening wordt gehanteerd voor de bepaling of u reeds pensioen heeft genoten.
De belastingdienst redeneert als volgt: als het eigen vermogen, waarbij de pensioenvoorziening is berekend volgens het u-rendement, negatief is kan de belastingdienst stellen dat er sprake van afkoop van pensioen wanneer er toch dividend is uitgekeerd. Dit met alle gevolgen van dien!
Wees u bewust van de wijzigingen in de regelgeving en de mogelijkheden die deze bieden. De wijzigingen kunnen van grote invloed zijn op zowel uw commerciële jaarrekening, de voorwaarden voor het te voeren dividendbeleid alsmede de beoordeling door de fiscus of er sprake is van afkoop van pensioen.
Wij hebben ons ondertussen de nieuwe regelgeving behoorlijk eigen gemaakt. Dit uiteraard in samenspraak de pensioenspecialist van het Stolwijk KennisNetwerk: mr. Suzan Besselink. Indien u uw ervaringen met ons wilt delen nodig ik u hiertoe van harte uit.
Roeland Scheuter r.scheuter@stolwijkkelderman.nl 0314-369 111
Actueel
Van functieprofielen naar groeiprofielen
Van onderbuikgevoel naar onderbouwd beleid: zo haal je meer uit HR-data en dashboards
Pensioen voor ondernemers: zo bouw je aanvullend pensioen op
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk