Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Pas op voor wijzigingen in belastbaarheid bij re-integratie!
Bij langdurig verzuim gelden er gedurende 104 weken re-integratie verplichtingen voor zowel de werkgever als de werknemer. De bedrijfsarts stelt de mate van belastbaarheid vast als uw werknemer ongeveer een jaar ziek is. Vervolgens voert de arbeidsdeskundige een onderzoek uit naar passende arbeid. Maar wat moet je als werkgever doen als de belastbaarheid verandert?
De wetgever stelt dat een zieke werknemer gedurende 104 weken (wachttijd poortwachter) de tijd heeft om te re-integreren in passende arbeid. Dit kan zijn:
Welke werkzaamheden passend zijn, stelt de arbeidsdeskundige vast op basis van de functionele mogelijkheden lijst (FML) of lijst met arbeidsbeperkingen (LAB).
Maar let wel op! De lijst met beperkingen is een momentopname en kan dus veranderen. En nu hoor ik je denken: “Wat moet ik dan doen?”
Een werkgever is verplicht wijzigingen in de belastbaarheid van de werknemer in de gaten te houden. Deze kunnen namelijk gevolgen hebben voor de re-integratie van de werknemer. Als de belastbaarheid wijzigt, dan moeten werkgever en werknemer dit kenbaar maken aan de bedrijfsarts. De bedrijfsarts bekijkt op zijn beurt of de gewijzigde situatie gevolgen heeft voor de lijst met beperkingen, deze wijzigingen kunnen zowel een verbetering als een verslechtering zijn.
De werkgever is hierna aan zet om opnieuw te laten beoordelen wat de mogelijkheden in het eigen (aangepaste) werk of in ander werk bij de eigen werkgever zijn.
De Wet verbetering Poortwachter schrijft, zoals ik eerder stelde, voor dat werknemer gedurende 104 weken ziekte de tijd heeft om te re-integreren in passende arbeid. Een verbetering in belastbaarheid kan betekenen dat terugkeer bij de eigen werkgever tot de mogelijkheden behoort en dit dient continu door de werkgever te worden onderzocht. Doet een werkgever dit niet en laat hij re-integratie kansen liggen, dan is de kans op een loonsanctie aanzienlijk.
Een herbeoordeling door een arbeidsdeskundige is een verkort onderzoek. Hierbij worden de wijzigingen in belastbaarheid vergeleken met de mogelijke werkzaamheden bij de eigen werkgever. Dit onderzoek kost minder tijd, aangezien de arbeidsdeskundige reeds beschikt over voorkennis, maar is wel noodzakelijk om te voldoen aan de eisen die het UWV stelt aan de re-integratieverplichtingen bij ziekte.
Een verzuimende werknemer kost veel geld en een jaar extra loon doorbetalen wil je als werkgever uiteraard voorkomen. Stel jezelf bij ieder dossier de vragen:
Heb je te maken met een verzuimdossier, waarin de prognose op terugkeer in het werk twijfelachtig is? Leg mij het dossier dan gerust vrijblijvend per e-mail voor. Daarmee bespaar je mogelijk veel zorgen en hoge kosten.
De arbeidsdeskundige vergelijkt de lijst met beperkingen (FML/LAB) met het eigen (aangepaste) werk van de werknemer. Dit wordt ook wel de weging tussen de belasting en belastbaarheid genoemd.
Hierbij weegt hij of er nog een match is tussen het (aangepast) eigen werk of ander werk binnen de organisatie waar de werknemer werkzaam is. De belasting kan de belastbaarheid overschrijden, waardoor de match niet meer aanwezig is. Dit leidt tot een zoektocht naar ander passend werk, middels het tweede spoor re-integratietraject.
Ricardo Tesinkr.tesink@vitaconluteijn.nl06 – 30 33 85 04
Actueel
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Loonadministratie 2024-2025: bereid je voor op de jaarwisseling
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk