Verandering biedt kansen
Home / Blogs / false
Per 1 januari 2015 is de Participatiewet in werking getreden. Deze wet is erop gericht zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. Deze wet vervangt de wet Werk en Bijstand, de WSW (werkvoorzieningen) en een belangrijk deel van de Wajong.
Op 11 februari heeft Stolwijk Kelderman in samenwerking met Wedeo, WESP en Vitacon HR Services hierover een social event georganiseerd in de Gruitpoort in Doetinchem. Voor deze bijeenkomst waren werkgevers uit De Achterhoek en De Liemers uitgenodigd.
Deze bijeenkomst was erop gericht om werkgevers kennis te laten maken met de mogelijkheden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze bijeenkomst stond in het teken van kennismaking met een doelgroep die voor veel werkgevers nieuw is. Het was een bijeenkomst met een bijzonder programma.
Voor de pauze treedt de Theatergroep Spek en Bonen, theater gespeeld door medewerkers van WEDEO op. Een voorstelling over onvermoede talenten van kwetsbare mensen. Over de moed om onvolmaakt te zijn. Over mee willen doen op de arbeidsmarkt. Over gezien, gehoord en serieus te willen worden genomen. Over jezelf zijn en blijven. Over de zin en onzin van succesvol zijn.
Veel waardering en een staande ovatie!
Het toneelstuk maakt indruk, confronteert je met jezelf. Vragen over hoe sta ik hierin, neem ik mijn verantwoordelijkheid etc. komen binnen.
Na de pauze vertelt onze medewerkster Malin Ripping iets over haar ervaringen. Malin is via WEDEO al een aantal jaren bij Stolwijk Kelderman gedetacheerd. Daarna komen 2 werkgevers aan het woord. Werkgevers die al ervaring hebben met sociaal ondernemerschap. De werkgever SB Post, met 120 medewerkers, verzorgt de post voor veel bedrijven. Daarna komt Theo Duijker aan het woord. Hij vertelt namens Stichting In de Weerd en de stichting Enspiratie over zijn ervaringen als werkgever. Hij geeft aan hoe het mogelijk is deze mensen in ontwikkeling te brengen.
Wat opvalt is dat de tijd van “pamperen” voorbij is en dat ingezet wordt op zelfredzaamheid. Iets wat de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt waarderen. Op deze wijze komen zij tot hun recht. Ze worden gezien en gekend. Er blijft uiteraard wel een groep waarvoor dit niet is weggelegd, dat moge duidelijk zijn! Wat verder opvalt is dat de betrokkenheid van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij de organisaties waar zij werken groot is. Zij zijn trots ergens bij te horen, laten het niet snel afweten. Voor werkgevers zijn het medewerkers om trots op te zijn!
In de Participatiewet is ook een zgn. quotum regeling opgenomen inhoudende dat iedere werkgever met meer dan 25 medewerkers over circa 10 jaar minimaal 5% mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst moeten hebben. We kunnen dit zien als de zoveelste verplichting voor het bedrijfsleven. Maar we zouden het ook kunnen zien als een uitdaging waar we onze organisatie een dienst mee bewijzen en in veel gevallen ook in economisch opzicht sterker mee maken. Het vergt iets maar het voegt nog veel meer toe.
Mijn advies is om het gesprek aan te gaan. U wilt toch geen kansen laten liggen!
Gerard Stolwijk
Actueel
Van functieprofielen naar groeiprofielen
Van onderbuikgevoel naar onderbouwd beleid: zo haal je meer uit HR-data en dashboards
Pensioen voor ondernemers: zo bouw je aanvullend pensioen op
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk