Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Opnieuw verlenging bijzonder uitstel belastingbetaling
Heb je (nog steeds) last van de coronacrisis? Zowel de aanvraag als de verlenging van bijzonder uitstel is opnieuw verlengd tot 1 april 2021. Dit heeft het kabinet onlangs besloten in verband met de aangescherpte coronamaatregelen. Of en welke actie je moet ondernemen is afhankelijk van je situatie.
Heb je reeds eerder bijzonder uitstel verkregen voor een periode van 3 maanden en is deze periode voorbij of verloopt deze nog voor 1 januari 2021? Dan moet je na afloop van dit bijzonder uitstel weer regulier je belastingverplichtingen voldoen. Weet je niet zeker of dit gaat lukken, dan kun je nog tot 1 april 2021 een verzoek om verlenging indienen. Na verlenging vallen alle openstaande belastingschulden onder het bijzonder uitstel. Let op: de voorwaarden voor verlenging blijven ongewijzigd. Is je totale belastingschuld bij het eerste verzoek om bijzonder uitstel groter dan € 20.000, dan is een verzoek van een derde-deskundige inclusief een liquiditeitsprognose nodig.
Als je voor de eerste keer bijzonder uitstel aanvraagt, dan krijg je dit voor een periode van 3 maanden. Wanneer je pas na 1 oktober 2020 voor het eerst bijzonder uitstel aangevraagd hebt, heb je dit verkregen tot 1 januari 2021. De periode van 3 maanden vanaf de aanvraag is dan per 1 januari 2021 nog niet voorbij. In verband met de verlenging naar 1 april 2021 ontvang je een brief van de Belastingdienst waarin staat wanneer jouw drie-maands-periode, gerekend vanaf de datum van aanvraag, eindigt. Na afloop hiervan moet je weer regulier aan je betalingsverplichtingen voldoen. Uiteraard is het mogelijk om dit bijzonder uitstel te verlengen tot 1 april 2021.
Als je reeds verlenging van bijzonder uitstel hebt gevraagd en gekregen, dan wordt dit uitstel automatisch verlengd tot 1 april 2021. Er is dan geen verdere actie nodig.
Heeft jouw onderneming nu betalingsproblemen vanwege de coronacrisis en is nog geen enkele vorm van bijzonder uitstel aangevraagd, dan kan dit nog steeds. De termijn hiervoor is verlengd van 31 december 2020 naar 1 april 2021. Vraag je nog voor 1 januari 2021 voor het eerst bijzonder uitstel aan, dan krijg je dit voor een periode van 3 maanden met daarna de mogelijkheid tot verlengen. Ondernemers die na 1 januari 2021 voor het eerst verzoeken om bijzonder uitstel, krijgen dit uitstel tot 1 april 2021.
Het bijzonder uitstel geldt voor die belastingschuld of -aanslagen, waarvan de uiterlijke betalingsdatum binnen de periode van verleend bijzonder uitstel valt. Voor de loonheffing en omzetbelasting is de uiterste betaaldatum de laatste dag van de maand volgend op het verstreken tijdvak. Heb je hiervoor bijvoorbeeld verlenging van bijzonder uitstel tot uiterlijk 1 april 2021, dan start je pas weer met regulier betalen vanaf de tijdvakken maart 2021, de 3e vierwekenperiode 2021 of het 1e kwartaal 2021. Deze zijn immers pas verschuldigd na 1 april 2021. Let op bij de aanslagen inkomsten- en vennootschapsbelasting, ook hier gaat het om de uiterlijke betalingsdatum en niet om de dagtekening.
Voor alle openstaande belastingen, die eigenlijk betaald hadden moeten worden in de periode van bijzonder uitstel, geldt een betalingsregeling. Deze betalingsregeling is niet gewijzigd. De openstaande belastingschuld moet vanaf 1 juli 2021 voldaan gaan worden in 36 maanden. Tot 1 januari 2022 geldt een invorderingsrente van 0,01%. Vanaf 1 januari 2022 is over de openstaande belastingschuld een invorderingsrente van 4% verschuldigd.
Wil je meer weten over het bijzonder uitstel belastingbetaling of heb je hulp nodig bij het aanvragen hiervan? Neem dan contact op met de specialisten van onze Corona Helpdesk.
Lees meer actuele berichten van onze Corona Helpdesk | schrijf u in voor onze Corona nieuwsbrief
DISCLAIMERIn dit nieuwsbericht verstrekt SKN algemene informatie gebaseerd op de ons thans bekende informatie en de thans geldende wet- en regelgeving. Voor zover dit nieuwsbericht juridische informatie verstrekt, beoogt SKN niet om juridisch advies te verlenen voor uw concrete situatie. De inhoud van dit nieuwsbericht is door SKN met zorg samengesteld mede op basis van door derden verstrekte informatie. SKN aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheid of onvolledigheid van de verstrekte informatie, daar iedere situatie uniek is.
Actueel
Nieuw Stolwijk Kelderman Deventer officieel geopend
Fiets van de zaak – Alles over bijtelling en onbelast vergoeden
Vanaf 1 juli strengere eisen overdrachtsbelasting bij juridische splitsing
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
Nu de zon zich weer vaker laat zien, is het hét moment om medewerkers – of jezelf als dga – te stimuleren vaker de fiets te pakken. Met een fietsregeling en fiets van de zaak combineer je vitaliteit met fiscale voordelen. Hoe zit dat precies? We zetten de regels voor je op een rij. Bijtelling […]
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk