Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Ondernemer, wat gebeurt er als jij er morgen niet meer bent?
Niemand denkt er graag over na, maar wat als je als ondernemer plotseling overlijdt? Wat betekent dat voor je bedrijf, je gezin en je vermogen? Fiscalist Koen Hijl komt ze helaas nog steeds tegen: ondernemers die bij leven niets hebben geregeld. En dat kan nogal ingrijpende gevolgen hebben voor nabestaanden. Weten wat je moet regelen? Koen neemt je in zijn blog mee in de belangrijkste punten.
Door Koen Hijl, Fiscalist
Wanneer een ondernemer overlijdt zonder fiscale en juridische regelingen, kunnen de gevolgen verstrekkend zijn. Denk aan een bedrijf dat tijdelijk stilvalt of een gezin dat plotseling te maken krijgt met torenhoge erfbelasting. En dat terwijl je nabestaanden op dat moment al zoveel andere dingen aan hun hoofd hebben en hier niet mee bezig willen zijn. Maar weet: Je kunt veel narigheid voorkomen door tijdig na te denken over de juridische en fiscale structuur van je onderneming en nalatenschap en zaken vast te laten leggen.
Het begint allemaal met inzicht. Stel jezelf de vraag: wat gebeurt er als ik morgen overlijd? Wie krijgt dan zeggenschap over het bedrijf? Is er voldoende liquiditeit om erfbelasting of bedrijfsoverdracht te financieren? Door deze vragen nu al te bespreken met een fiscalist en jurist, voorkom je problemen in de toekomst.
Enorm belangrijk voor jou zijn:
Veel ondernemers maken ooit een testament en laten het vervolgens jarenlang onaangeroerd in een lade liggen. Maar grote kans dat in al die jaren de onderneming, vermogensomvang en gezinssituatie veranderen en wellicht ook je persoonlijke voorkeuren.
Past wat je ooit in dat testament hebt laten vastleggen daar nog wel bij? Zijn er grote veranderingen in je bedrijf of leven, check dan of het verstandig is om je testament daarop aan te passen.
Een testament kun je overigens voor verschillende doeleinden op laten stellen: bijvoorbeeld om erfbelasting te minimaliseren of om specifieke bezittingen, bijvoorbeeld een oldtimer of onroerend goed, aan specifieke erfgenamen na te laten.
Stel dat een van je kinderen meewerkt in het bedrijf en na jouw overlijden aandelen moet verkrijgen. Is dat juridisch en fiscaal goed geregeld? Kunnen de andere erfgenamen financieel worden gecompenseerd? Of wil je juist voorkomen dat een bepaald familielid toegang krijgt tot het bedrijf?
Dit vraagt om een vooraf vastgelegde bedrijfsopvolgingsstructuur. En daar moet je op tijd mee beginnen, want voor sommige fiscale faciliteiten gelden termijnen en die zijn dus niet 1-2-3 geregeld.
Bij jouw overlijden kan een acute belastingheffing ontstaan, bijvoorbeeld door erfbelasting op bedrijfsaandelen of onroerend goed. Waarvan moeten je erfgenamen dit betalen? Zijn er voldoende liquide middelen of moeten ze een pand verkopen of een lening afsluiten?
Door schenkingen op de juiste momenten te doen of te werken met een fiscaal flexibel testament, waarbij je bijvoorbeeld de ruimte hebt om het zwaartepunt van de erfbelasting te leggen bij het eerste overlijden of juist bij het tweede overlijden, kun je de belastingdruk verminderen.
Soms is het fiscaal gunstiger om vermogen al bij leven over te dragen in plaats van alles via een erfenis te regelen. Dit kan bijvoorbeeld via een schenkingsplan, waardoor je optimaal gebruikmaakt van vrijstellingen.
Daarnaast kan schenken met schuldigerkenning een slimme optie zijn, mits de rente daarover daadwerkelijk wordt betaald. Ook het overslaan van een generatie kan in sommige gevallen belastingvoordeel opleveren.
Naast fiscale optimalisatie is het cruciaal om ook juridisch je zaken goed te regelen. Huwelijksgoederenrecht, uitsluitingsclausules en een executeur in je testament kunnen ervoor zorgen dat jouw nalatenschap precies terechtkomt waar jij dat wilt. Bij samengestelde gezinnen is dit extra complex en verdient het extra aandacht.
Een levenstestament is minstens zo belangrijk als een gewoon testament. Hierin regel je wie beslissingen mag nemen als jij zelf niet meer in staat bent om dat te doen. Dit kan bijvoorbeeld een zakelijke beslissing zijn over jouw onderneming of een medische beslissing over jouw verzorging. Zonder een levenstestament kan een rechter een bewindvoerder benoemen die niet per se jouw voorkeur heeft.
Geen persoon is hetzelfde, geen situatie is hetzelfde. Dus je snapt: Alle eerdergenoemde zaken regelen is maatwerk. En wil je dat alles goed in elkaar past, dan is bij het vastleggen en optimaliseren van je nalatenschap samenwerking tussen fiscalisten, accountants en juristen essentieel. Daar komt bij: een groter vermogen leidt tot hogere belastingheffing en meer vragen van de Belastingdienst, zeker als de nalatenschap complex is.
In mijn praktijk heb ik ze beide meegemaakt: Situaties waarin ondernemers tijdig alles hadden vastgelegd, maar helaas ook gevallen waarbij ondernemers niets of weinig hadden geregeld. Dat is het verschil tussen in moeilijke tijden jouw bedrijf voort kunnen zetten of terechtkomen in een situatie waarin alles op slot zit en je nabestaanden met extra hoofdbrekens, kans op onenigheid en kosten opzadelt.
Zet dus vooraf samen de juiste structuren op en actualiseer deze wanneer nodig. Zo voorkom je ongewenste fiscale en juridische verrassingen. Kan ik je daarbij helpen? Bel of mail me dan. Samen nemen we jouw wensen en situatie onder de loep.
Fiscalist T +31 (0)6 4979 4902 E koenhijl@stolwijkkelderman.nl
Actueel
Waarom zou je een interim HR-adviseur inschakelen?
Gedragsverandering in organisaties: doorbreek patronen en stimuleer eigenaarschap
Kan jouw bedrijf zonder salarisprofessional?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
HR-specialist Anneke werkte tot eind vorig jaar als HR-businesspartner aan werkgeverszijde. Nu gaat ze bij ons haar kennis en ervaring voor tal van werkgevers inzetten als interim HR-adviseur. Anneke vertelt hoe dat in de praktijk werkt en wat de voordelen zijn voor ondernemers en werkgevers. Door Anneke van Huët, HR-consultant Waarvoor kunnen werkgevers jou inschakelen? […]
Organisaties veranderen continu. Door technologische innovaties, personeelstekorten en veranderende klantverwachtingen moeten bedrijven ook wel. En waar leiders vaak vooruit kijken, blijft echte verandering uit zonder een lerende organisatie. Actief leren en ‘afleren’, initiatief en flexibiliteit zijn daarom de belangrijkste vaardigheden van dit moment. Toch blijkt verandering in de praktijk lastig. Hoe zorg je ervoor dat […]
Wat zijn sleutelposities in jouw organisatie? ‘Sales’ en ‘productie’ zijn veelgehoorde werkgeversantwoorden op die vraag. Maar dan doe je volgens Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies bij Vitacon Luteijn, een hele belangrijke groep tekort: de salarisprofessionals. Want denk je even in, wat gebeurt er als lonen niet goed worden verwerkt en wet- en regelgeving niet […]
Als we het hebben over een dga, zijn er dan voorwaarden voor de aard van werkzaamheden die hij moet verrichten voor een thuiswerkvergoeding? Telt ‘gebruikelijk in de branche’ zoals dat ook geldt voor de werkkostenregeling (WKR)? Vraag: Is het thuis zakelijke mail lezen voldoende voor een gericht vrijgestelde thuiswerkvergoeding? Antwoord: Wel of geen gerichte vrijstelling? […]
Dien op tijd je belastingaangifte in of vraag nu een voorlopige aanslag aan. Hiermee voorkom je dat je belastingrente moet betalen. Deze rente is per 1 januari 2025 verlaagd naar 9% voor vennootschapsbelasting en naar 6,5% voor overige belastingen zoals inkomstenbelasting. 1 mei is de eerstvolgende deadline. Wanneer betaal je belastingrente? De Belastingdienst brengt je […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk