Skip to main content
7 februari 2025

Ondernemen in Nederland als buitenlandse onderneming? Let hierop

Nederland staat wereldwijd bekend om zijn gunstige ondernemersklimaat. Met een sterke economie, goed ontwikkelde infrastructuur en gunstige belastingregelingen trekt ons land veel ondernemers aan, nationaal én internationaal. Ook ondernemen in Nederland? Houd dan wel rekening met een aantal fiscale aspecten. Fiscalist Ricardo te Kaat licht er 5 voor je uit.

Door Ricardo te Kaat, Fiscalist

Ik draai alweer even mee in de fiscale vaktechniek. Ik ontdekte al snel dat ik met name de internationale fiscaliteit erg interessant vind. Niets zo mooi als een ondernemer van buiten Nederland wegwijs maken in de mogelijkheden en valkuilen van de Nederlandse fiscale wet- en regelgeving. Iets wat overigens niet 1-2-3 is gedaan, want er komt het nodige bij kijken. En juist als je vanuit een ander land de Nederlandse markt gaat betreden is het extra belangrijk om je erin te verdiepen. Zo kun je namelijk:

  • Ontdekken aan welke belastingverplichtingen je moet voldoen
  • Belastingvoordelen optimaliseren
  • Dubbele belastingheffing voorkomen
  • Nagaan welke ondernemingsstructuur het beste voor je werkt
  • Rekening houden met arbeidsrechtelijke en sociale lasten

Door de juiste kennis te verzamelen kun je dan als ondernemer niet alleen kosten besparen, maar ook je bedrijfsvoering in Nederland soepeler en efficiënter laten verlopen. Ik heb 5 punten voor je waaraan je zéker aandacht wilt besteden als je gaat ondernemen in Nederland.

1. Kies de juiste ondernemingsvorm

Een van de eerste stappen om te zetten is het kiezen van een rechtsvorm voor je onderneming. De rechtsvorm heeft invloed op:

  • Je juridische aansprakelijkheid
  • De hoogte van te betalen belastingen

Je kunt bijvoorbeeld starten via een vaste inrichting (een vaste bedrijfsplaats, zoals een kantoor of fabriek) van een buitenlandse vennootschap of vanuit een Nederlandse besloten vennootschap (bv). Wil je als buitenlandse ondernemer vanuit privé ondernemen in Nederland, dan is het mogelijk om een éénmanszaak of een vennootschap onder firma (vof) op te zetten in Nederland.

Elk van deze rechtsvormen heeft invloed op:

  • Hoe je belasting moet betalen
  • Hoeveel administratieve verplichtingen je hebt
  • Hoe de winst wordt belast

Overnemen van bestaande vennootschap

Soms is het mogelijk een bestaande Nederlandse vennootschap over te nemen. Dat kan bijvoorbeeld interessant zijn als die bestaande vennootschap al activiteiten verricht die jij ook in Nederland wilt gaan doen. Maar het kan zeker ook interessant zijn als zo’n vennootschap al vergunningen heeft die nodig zijn. De overname van een vennootschap kan de start van het ondernemen in Nederland aanzienlijk versnellen.

Integreren in buitenlandse ondernemingsstructuur

Belangrijk is ook om te bepalen hoe je Nederlandse ondernemingsvorm het beste kunt matchen met je bestaande buitenlandse ondernemingsstructuur. Is het verstandig om je Nederlandse onderneming onder de buitenlandse vennootschap te plaatsen of kun je deze beter rechtstreeks vanuit privé oprichten? Is een holdingstructuur gewenst of is het beter om de activiteiten in meerdere werkmaatschappijen onder te brengen? Je snapt: het antwoord hierop hangt af van vele factoren. Mijn advies daarover is dan ook altijd maatwerk.

Let op! Mijn collega’s en ik merken regelmatig dat er al een vaste inrichting in Nederland bestaat, met alle bijbehorende (fiscale) verplichtingen, maar dat een ondernemer zich hiervan niet bewust is. Denk maar aan gevallen waarbij je onderneming in Nederland al een ruimte in gebruik heeft of als je er al een vertegenwoordiger hebt.

2. Weet van interessant belastingvoordeel voor bv’s

Het kan interessant zijn om voor je onderneming in Nederland een besloten vennootschap (bv) op te richten. Waarom je dat zou doen?

  • Een bv kent een beperkte aansprakelijkheid
  • De winst van een bv wordt tot € 200.000 belast met 19% vennootschapsbelasting, daarboven bedraagt de winstbelasting 25,8% > Deze heffing is vaak lager dan vergelijkbare buitenlandse vennootschapsbelasting

Innovatiebox voor innovatieve bv’s

Houdt je bv zich bezig met innovatieve activiteiten, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de ‘innovatiebox’. Deze verlaagt de vennootschapsbelasting voor winsten uit innovatie. Hiervoor geldt dan een tarief van 9 in plaats van 15%.

3. Breng in kaart wat te doen met omzetbelasting

Vinden er transacties plaats tussen buitenlandse ondernemingen en je Nederlandse vennootschap, dan is het belangrijk om de gevolgen voor de omzetbelasting goed in beeld te brengen. Moet er buitenlandse of Nederlandse btw in rekening worden gebracht? Of kan btw achterwege blijven? Of kun je de deze verleggen? Heb je recht op een vrijstelling?

Goederentransacties tussen internationale vennootschappen, het overbrengen van voorraad en zogeheten A-B-C transacties met een producent, distributeur en eindkoper, het zijn allemaal zaken die wat betreft btw vragen om kennis en specialisme. Want als je iets over het hoofd ziet of ervan uitgaat dat het Nederlandse systeem hetzelfde is als het buitenlandse, dan kunnen de financiële gevolgen groot zijn.

4. Houd rekening met het internationale aspect

Bij internationale transacties zijn nog een aantal andere zaken opvallend en belangrijk:

Heb je een moedermaatschappij met (internationale) dochterondernemingen en verhandel je onderling goederen, diensten of intellectueel eigendom dan is transfer pricing belangrijk. Het gaat daarbij om bepalen van eerlijke, marktconforme onderlinge prijzen.

Kijk ook goed naar belastingverdragen: Welk land mag over welk inkomensbestanddeel heffen? Voor je het weet betaal je onterecht dezelfde belasting in beide landen. Extra aandacht vraagt daarbij de beoordeling welk land het (loon-)inkomen van medewerkers kan belasten. Daarbij is het niet altijd of de een of de ander. Bij werkzaamheden in meerdere landen (wat zelfs al het geval kan zijn bij het thuiswerken van een in een ander land wonende medewerker!) belasten beide landen vaak een deel van het inkomen van de medewerker.

Ook moet je duidelijk hebben in welk land een medewerker of jijzelf als ondernemer sociaal verzekerd moet zijn. In welk land moet je premies afdragen? Waar heb je recht op een uitkering in geval van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid? Hoe hoog zijn die uitkeringen?

Denk ook aan de pensioenopbouw. Waar bouwt de medewerker pensioen op? Hoe hoog is dat pensioen? Is het nodig een aanvullende verzekering af te sluiten?

In de praktijk zie ik steeds weer grote verschillen tussen de socialezekerheidsstelsels in landen. Ook binnen de EU!

5. Weet dat buitenlands en Nederlands recht van elkaar afwijken

Bij ondernemen in Nederland is veelal Nederlands recht van toepassing. Dat betekent dus dat het heel onverstandig is om te werken met een buitenlandse overeenkomst en die vervolgens te vertalen naar het Nederlands en in Nederland te gebruiken. Het buitenlands recht is namelijk nooit gelijk aan het Nederlands recht. Zo kan het dan gebeuren dat een overeenkomst waarvan de jij denkt dat deze correct is in Nederland geen waarde blijkt te hebben of je zelfs kan tegenwerken.

Niet twijfelen, laat je gewoon goed adviseren

Twijfel je nu of je als buitenlandse ondernemer wel in Nederland wilt gaan ondernemen? Dat is niet nodig. Ons land biedt prachtige kansen voor sterk ondernemerschap. Besef je alleen goed dat niets hetzelfde is. Fiscale en juridische regels kunnen op elkaar lijken, maar zijn nooit exact gelijk. Wees alert en laat je goed voorlichten.

Heb je specifieke vragen over ondernemen, belastingen of juridische structuren in Nederland? Stel ze gerust aan mij. Bel of mail me, ik help je graag. En heb je een vraag over bedrijfsovernames of bedrijfswaardering? Dan breng ik je makkelijk in contact met een van mijn collega’s van Stolwijk vanWijk.

Portret_Ricardo_te_Kaat_CS10982

Ricardo te Kaat

Fiscalist
T +31 (0)6 1127 4485
E ricardotekaat@stolwijkkelderman.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?