Skip to main content
17 november 2017

Onbelaste bonus voor de dga

Als dga bent u voor de fiscus gewoon een medewerker. Met alle bijbehorende voordelen, zoals de werkkostenregeling. Hoe kunt u daar nu van profiteren?

Vrije ruimte

Volgens de werkkostenregeling mag u jaarlijks 1,2% van de totale loonsom van uw bv besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen, de zogenaamde vrije ruimte. Bij een loonsom van bijvoorbeeld € 500.000 is dit dus € 6.000. Een medewerker kan ook meer aan vergoedingen en verstrekkingen krijgen dan 1,2% van zijn loonsom, maar dan houdt de bv dus minder over voor de overige medewerkers.

Onbelaste vergoedingen en verstrekkingen

Vergoedingen en verstrekkingen mag u in de vrije ruimte onderbrengen en blijven dan onbelast. Bijvoorbeeld een fiets, een kerstpakket of een financieel extraatje.

Ook voor de dga

Omdat u als dga ook een medewerker van de bv bent, mag u zichzelf ook onbelast zaken laten vergoeden en verstrekken. Heeft de bv dit jaar dus nog niet alle vrije ruimte besteed, dan kan dat een mooie aanleiding zijn om uzelf als dga een onbelaste bonus te verstrekken.

Toetsen aan gebruikelijkheid

Er geldt echter wel een voorwaarde en dat is dat alle vergoedingen en verstrekkingen gebruikelijk moeten zijn binnen een branche. Ze mogen niet meer dan 30% afwijken van wat ‘normaal’ is. De fiscus doet echter over vergoedingen en verstrekkingen tot € 2.400 per medewerker.

Tip: Ga na of uw bv dit jaar nog genoeg vrije ruimte over heeft om uzelf een leuke, belastingvrije bonus te geven. Houd wel de jaarlijkse grens van € 2.400 in de gaten. Staat uw echtgenote of partner overigens ook op de payroll, dan kunt u hem of haar natuurlijk ook een bonus geven.

Terug

Nog niet uitgelezen?