Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Met een ontwikkelassessment stel jij jouw GPS in op groei
Waar liggen de kwaliteiten van een medewerker? Op welk vlakken is er ontwikkelpotentieel? En hoe kun je daar als werkgever in faciliteren? Op deze vragen vind ik voor jou het antwoord met een ontwikkelassessment. Een goede basis voor het werken aan de ontwikkeling van jouw mensen en hun werkgeluk en daarmee ook aan de groei van jouw organisatie. Hoeveel potentieel heb jij eigenlijk al in huis?
Door Maxime Profijt, Arbeids- en Organisatiepsycholoog
Een ontwikkelassessment is een uitgebreide analyse van iemands vaardigheden, competenties, persoonlijkheid, ambities en ontwikkelpotentieel. Het doel? Inzicht verkrijgen in de mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. Denk aan een landkaart van iemands talenten, met wegen die wijzen naar toekomstige kansen en doelen.
Je snapt: wil ik het als assessor goed doen, dan is geen enkel assessment dat ik afneem hetzelfde. En dat is het ook niet. Wil jij een medewerker een ontwikkelassessment aanbieden, dan duik ik diep in de specifieke situatie, cultuur en behoeften van jouw organisatie en ik houd rekening met je wensen. Op basis van het verkregen inzicht, ontwerp ik de inhoud, volledig toegespitst op de deelnemer en de context waarin hij binnen jouw organisatie werkt. Wat sowieso de revue passeert:
En daarna kan ik je desgewenst al binnen vijf werkdagen na het afnemen van het laatste onderdeel van het ontwikkelassessment een compleet pakket met rapportages en ontwikkeltips overhandigen. Daarmee zorg ik niet alleen voor generieke informatie, maar geef ik je ook concrete handvatten en direct toepasbare acties.
De uitkomsten van een ontwikkelassessment kunnen een medewerker en jou laten zien of iemand het in zich heeft om binnen nu en twee jaar door te groeien naar de functie die jullie samen voor ogen hebben. En wat te denken van jouw medewerker die net nieuw is of een nieuwe functie heeft? Een ontwikkelassessment is erg geschikt als basis voor een ontwikkelplan, waarmee je hem helpt in zijn nieuwe rol te groeien. Of die ene young professional in jouw organisatie; jullie herkennen en erkennen zijn talent, maar hij weet zelf nog maar half wat hij kan of wil. Ook zijn potentieel kunnen jullie inzichtelijk maken met een ontwikkelassessment, waarna je zijn groeipad veel gerichter kunt inrichten.
Een assessment is dus eigenlijk als een GPS voor de groei van jouw medewerkers. Als je echt vooruit wilt, kun je niet om hun ontwikkeling heen. Als zij zich ontwikkelen, ontwikkelt ook jouw organisatie zich en dat betaalt zich letterlijk en figuurlijk terug. Bovendien is faciliteren in ontwikkeling onderdeel van goed werkgeverschap. Hiermee boei en bind je en zorg je voor meer werkgeluk. Voor veel medewerkers een reden om lang(er) bij een werkgever te blijven.
Des te meer reden om ontwikkelassessments een vast onderdeel van jouw leer- en ontwikkelbeleid te maken en de uitkomsten van assessments te koppelen aan groeipaden en groeiprofielen in je organisatie. De mogelijkheden zijn ongekend. En je hebt al zoveel potentieel in huis.
Nieuwsgierig naar het ontwikkelassessment of een van onze andere assessments? Je leest er meer over op onze Ontwikkelassessment-pagina. Maar natuurlijk zijn mijn collega’s en ik er ook persoonlijk voor je. Wat is jouw vraag of uitdaging voor mij?
Maxime ProfijtArbeids- en OrganisatiepsycholoogTel: +31 (0)316 740 129E-mail: m.profijt@vitaconluteijn.nl
Actueel
Renting or purchasing a holiday home in the Netherlands – 4 tax issues to watch out for
Effectieve re-integratie vraagt om samenwerking casemanager, bedrijfsarts en arbeidsdeskundige
Werkgeverslasten: De 3 belangrijkste leerpunten uit onze masterclass
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Purchasing a holiday home in the Netherlands can be an appealing investment for personal use and for generating extra income from rental property. However, there are some tax implications that you should keep in mind, particularly when it comes to income tax and VAT. I have provided a summary of four key issues to pay […]
De versobering van de 30%-regeling wordt teruggedraaid. Het belastingvoordeel voor expats blijft bestaan, maar gaat terug naar 27% van het loon. De Tweede Kamer besloot in 2023 het fiscale voordeel van expats te versoberen. Het belastingvoordeel zou in eerste instantie stapsgewijs van 30% naar 10% worden bijgesteld. Nu zetten het kabinet en de coalitiepartijen toch […]
Stel je hebt vóór 2024 met de voormalige vrijstelling eigen woning (de ‘jubelton’) je kind belastingvrij geschonken. Mag je dan ook nog eenmalig verhoogd vrijgesteld schenken aan je kind? Dit zeggen de Belastingdienst en rechtbank daarover. Jaarlijks mag je belastingvrij schenken. Voor schenken aan je kind geldt in 2024 een maximumbedrag van € 6.633. Ook […]
Is er in jouw organisatie sprake van langdurige uitval door ziekte, dan ga je voor effectieve re-integratie: een proces dat ervoor zorgt dat een medewerker blijvend herstelt en duurzaam terugkeert in het werk. Daar maak ik me als casemanager hard voor, samen met een bedrijfsarts maar ook met een arbeidsdeskundige. Wie van ons doet wat? […]
Van 10 september tot en met 10 oktober 2024 kun je de duurzame subsidie Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) weer aanvragen. Deze is voor organisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of CO2-uitstoot verminderen. Je subsidieaanvraag vraagt om voorbereiding, dus begin op tijd. Ga je als bedrijf of non-profitorganisatie grootschalig hernieuwbare energie opwekken? Of ga […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk