Skip to main content
19 oktober 2023

Met een ontwikkelassessment stel jij jouw GPS in op groei

Waar liggen de kwaliteiten van een medewerker? Op welk vlakken is er ontwikkelpotentieel? En hoe kun je daar als werkgever in faciliteren? Op deze vragen vind ik voor jou het antwoord met een ontwikkelassessment. Een goede basis voor het werken aan de ontwikkeling van jouw mensen en hun werkgeluk en daarmee ook aan de groei van jouw organisatie. Hoeveel potentieel heb jij eigenlijk al in huis?

Door Maxime Profijt, Arbeids- en Organisatiepsycholoog

Een ontwikkelassessment is een uitgebreide analyse van iemands vaardigheden, competenties, persoonlijkheid, ambities en ontwikkelpotentieel. Het doel? Inzicht verkrijgen in de mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. Denk aan een landkaart van iemands talenten, met wegen die wijzen naar toekomstige kansen en doelen.

Ontwikkelassessment is maatwerk

Je snapt: wil ik het als assessor goed doen, dan is geen enkel assessment dat ik afneem hetzelfde. En dat is het ook niet. Wil jij een medewerker een ontwikkelassessment aanbieden, dan duik ik diep in de specifieke situatie, cultuur en behoeften van jouw organisatie en ik houd rekening met je wensen. Op basis van het verkregen inzicht, ontwerp ik de inhoud, volledig toegespitst op de deelnemer en de context waarin hij binnen jouw organisatie werkt. Wat sowieso de revue passeert:

  • Een capaciteitentest voor een meting van werk- en denkniveau
  • Een werkgerelateerde persoonlijkheidsvragenlijst
  • De carrièrewaarden vragenlijst
  • Twee gesprekssimulaties
  • Een uitgebreid interview met een psycholoog

En daarna kan ik je desgewenst al binnen vijf werkdagen na het afnemen van het laatste onderdeel van het ontwikkelassessment een compleet pakket met rapportages en ontwikkeltips overhandigen. Daarmee zorg ik niet alleen voor generieke informatie, maar geef ik je ook concrete handvatten en direct toepasbare acties.

Bijdragen aan ontwikkeling en werkgeluk

De uitkomsten van een ontwikkelassessment kunnen een medewerker en jou laten zien of iemand het in zich heeft om binnen nu en twee jaar door te groeien naar de functie die jullie samen voor ogen hebben. En wat te denken van jouw medewerker die net nieuw is of een nieuwe functie heeft? Een ontwikkelassessment is erg geschikt als basis voor een ontwikkelplan, waarmee je hem helpt in zijn nieuwe rol te groeien. Of die ene young professional in jouw organisatie; jullie herkennen en erkennen zijn talent, maar hij weet zelf nog maar half wat hij kan of wil. Ook zijn potentieel kunnen jullie inzichtelijk maken met een ontwikkelassessment, waarna je zijn groeipad veel gerichter kunt inrichten.

Ontwikkelassessment als GPS voor groei

Een assessment is dus eigenlijk als een GPS voor de groei van jouw medewerkers. Als je echt vooruit wilt, kun je niet om hun ontwikkeling heen. Als zij zich ontwikkelen, ontwikkelt ook jouw organisatie zich en dat betaalt zich letterlijk en figuurlijk terug. Bovendien is faciliteren in ontwikkeling onderdeel van goed werkgeverschap. Hiermee boei en bind je en zorg je voor meer werkgeluk. Voor veel medewerkers een reden om lang(er) bij een werkgever te blijven.

Des te meer reden om ontwikkelassessments een vast onderdeel van jouw leer- en ontwikkelbeleid te maken en de uitkomsten van assessments te koppelen aan groeipaden en groeiprofielen in je organisatie. De mogelijkheden zijn ongekend. En je hebt al zoveel potentieel in huis.

Meer weten?

Nieuwsgierig naar het ontwikkelassessment of een van onze andere assessments? Je leest er meer over op onze Ontwikkelassessment-pagina. Maar natuurlijk zijn mijn collega’s en ik er ook persoonlijk voor je. Wat is jouw vraag of uitdaging voor mij?

Maxime Profijt
Arbeids- en Organisatiepsycholoog
Tel: +31 (0)316 740 129
E-mail: m.profijt@vitaconluteijn.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?