Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Met een ontwikkelassessment stel jij jouw GPS in op groei
Waar liggen de kwaliteiten van een medewerker? Op welk vlakken is er ontwikkelpotentieel? En hoe kun je daar als werkgever in faciliteren? Op deze vragen vind ik voor jou het antwoord met een ontwikkelassessment. Een goede basis voor het werken aan de ontwikkeling van jouw mensen en hun werkgeluk en daarmee ook aan de groei van jouw organisatie. Hoeveel potentieel heb jij eigenlijk al in huis?
Door Maxime Profijt, Arbeids- en Organisatiepsycholoog
Een ontwikkelassessment is een uitgebreide analyse van iemands vaardigheden, competenties, persoonlijkheid, ambities en ontwikkelpotentieel. Het doel? Inzicht verkrijgen in de mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. Denk aan een landkaart van iemands talenten, met wegen die wijzen naar toekomstige kansen en doelen.
Je snapt: wil ik het als assessor goed doen, dan is geen enkel assessment dat ik afneem hetzelfde. En dat is het ook niet. Wil jij een medewerker een ontwikkelassessment aanbieden, dan duik ik diep in de specifieke situatie, cultuur en behoeften van jouw organisatie en ik houd rekening met je wensen. Op basis van het verkregen inzicht, ontwerp ik de inhoud, volledig toegespitst op de deelnemer en de context waarin hij binnen jouw organisatie werkt. Wat sowieso de revue passeert:
En daarna kan ik je desgewenst al binnen vijf werkdagen na het afnemen van het laatste onderdeel van het ontwikkelassessment een compleet pakket met rapportages en ontwikkeltips overhandigen. Daarmee zorg ik niet alleen voor generieke informatie, maar geef ik je ook concrete handvatten en direct toepasbare acties.
De uitkomsten van een ontwikkelassessment kunnen een medewerker en jou laten zien of iemand het in zich heeft om binnen nu en twee jaar door te groeien naar de functie die jullie samen voor ogen hebben. En wat te denken van jouw medewerker die net nieuw is of een nieuwe functie heeft? Een ontwikkelassessment is erg geschikt als basis voor een ontwikkelplan, waarmee je hem helpt in zijn nieuwe rol te groeien. Of die ene young professional in jouw organisatie; jullie herkennen en erkennen zijn talent, maar hij weet zelf nog maar half wat hij kan of wil. Ook zijn potentieel kunnen jullie inzichtelijk maken met een ontwikkelassessment, waarna je zijn groeipad veel gerichter kunt inrichten.
Een assessment is dus eigenlijk als een GPS voor de groei van jouw medewerkers. Als je echt vooruit wilt, kun je niet om hun ontwikkeling heen. Als zij zich ontwikkelen, ontwikkelt ook jouw organisatie zich en dat betaalt zich letterlijk en figuurlijk terug. Bovendien is faciliteren in ontwikkeling onderdeel van goed werkgeverschap. Hiermee boei en bind je en zorg je voor meer werkgeluk. Voor veel medewerkers een reden om lang(er) bij een werkgever te blijven.
Des te meer reden om ontwikkelassessments een vast onderdeel van jouw leer- en ontwikkelbeleid te maken en de uitkomsten van assessments te koppelen aan groeipaden en groeiprofielen in je organisatie. De mogelijkheden zijn ongekend. En je hebt al zoveel potentieel in huis.
Nieuwsgierig naar het ontwikkelassessment of een van onze andere assessments? Je leest er meer over op onze Ontwikkelassessment-pagina. Maar natuurlijk zijn mijn collega’s en ik er ook persoonlijk voor je. Wat is jouw vraag of uitdaging voor mij?
Maxime ProfijtArbeids- en OrganisatiepsycholoogTel: +31 (0)316 740 129E-mail: m.profijt@vitaconluteijn.nl
Actueel
Het jaar van Joost Kelderman: duurzaamheid, inspiratiebronnen, ontwikkelingen en meer
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Einde handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Een langdurig zieke medewerker, je wilt het niet voor de medewerker zelf, maar ook niet voor de continuïteit van je organisatie. Het kan namelijk leiden tot vertraging in projecten en legt extra druk bij andere medewerkers. Regelmatig contact en duidelijke afspraken helpen alle partijen. Daarnaast heb je als werkgever een aantal wettelijke verplichtingen. We hebben […]
Welke bedragen mag je belastingvrij schenken in 2025? Op een rij wat er mogelijk is voor schenken aan je kind, kleinkind of een ander en tips om rekening mee te houden. Schenken aan je kinderen De meeste vrijstellingen bestaan voor schenkingen aan kinderen. In 2025 kun je jouw kind belastingvrij een bedrag van € 6.713 […]
Heb je te weinig btw aangegeven en afgedragen aan de Belastingdienst? Dan moet je je aangifte btw corrigeren met een btw-suppletie. Hiervoor gold altijd ‘zo snel mogelijk’, maar dit moet per 1 januari 2025 binnen 8 weken. Niet (op tijd) indienen kan leiden tot een vergrijpboete. Heb je te weinig btw aangegeven in je btw-aangiften […]
Het nieuwe jaar is weer van start gegaan. Welke loon- en HR-wijzigingen zijn op 1 januari 2025 ingegaan? En wat moet je daar als werkgever over weten? De belangrijkste punten voor je op een rij. Bron: Salaris Vanmorgen
Ben je inhoudingsplichtig en heb je in 2024 bedragen betaald aan natuurlijke personen? Geef deze vóór 1 februari 2025 door aan de Belastingdienst met de opgaaf UBD 2024. Betalingen aan natuurlijke personen die bij je in dienst waren of waarvoor jij een factuur met btw hebt gekregen hoef je niet op te geven. Voor wie […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk