Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Leugens op cv kosten werkneemster haar baan
De arbeidsovereenkomst van een werkneemster die op haar cv heeft gelogen over met wie zij is getrouwd, over haar opleiding en over haar werkervaring, wordt door de kantonrechter ontbonden op grond van verwijtbaar handelen of nalaten (artikel 7:669 lid 3 sub e BW).
De werkneemster is sinds 2013 bij de werkgever in dienst als rayonmanager artsen- en/of specialistenbezoeker. Zij moet, op hoog – doorgaans wetenschappelijk -niveau, contacten onderhouden met zorgverleners over indicaties van geneesmiddelen en aanverwante ziektebeelden.
In 2014 heeft de werkgever grote zorgen geuit over het functioneren van de werkneemster. Het eindoordeel luidde: “improvement required”.
De werkgever heeft het vermoeden gekregen dat hetgeen de werkneemster in 2013 op haar cv heeft gezet gelogen is. In een gesprek op 5 juni 2015 heeft de werkgever de werkneemster met haar vermoedens geconfronteerd en heeft zij bevestigd dat zij de op haar cv vermelde opleidingen niet heeft gevolgd, dat zij de op haar cv vermelde werkervaring niet heeft en dat zij niet is getrouwd met degene die zij op haar cv noemt, maar met een ander persoon. De werkgever heeft de werkneemster daarop op staande voet ontslagen.
De werkgever verzoekt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst – voor zover die door het gegeven ontslag op staande voet niet is geëindigd – te ontbinden op grond van de redelijke grond ‘verwijtbaar handelen of nalaten door de werknemer’ (artikel 7:671b j° artikel 7:669 lid 3 sub e BW).
De werkneemster heeft de nietigheid van het ontslag op staande voet (dat dus voor 1 juli 2015 heeft plaatsgevonden, zodat buitengerechtelijke vernietiging nog mogelijk was) ingeroepen. Zij verzoekt – bij het door haar ingediende verweerschrift – de kantonrechter om te bepalen dat het op 5 juni 2015 gegeven ontslag op staande voet nietig is en dat de arbeidsovereenkomst dus niet op die datum is geëindigd.
De kantonrechter is van oordeel dat sprake is van een redelijke grond, te weten verwijtbaar handelen of nalaten door de werknemer nu de werkneemster foutieve informatie aan de werkgever heeft verstrekt over haar identiteit, opleiding en werkervaring.
De reden van haar leugens over haar identiteit heeft de werkneemster niet gegeven, zodat het gissen blijft waarom zij dit heeft gedaan. Hierdoor is de vertrouwensrelatie tussen partijen door toedoen van de werkneemster onherstelbaar is beschadigd en heeft de werkneemster – naar het oordeel van de kantonrechter – ernstig verwijtbaar gehandeld.
Daar komt bij dat werkneemster heeft gelogen over haar opleiding en over haar werkervaring. Het niveau dat de werkgever vraagt voor de functie van rayonmanager is een relevante opleiding op academisch niveau. Daarover beschikt de werkneemster niet. Uit de beoordeling over het functioneren van de werkneemster in 2014 blijkt dat de werkneemster ook niet over de benodigde kennis, vaardigheden en attitude op academisch niveau beschikt. De werkneemster heeft de werkgever dus ten onrechte in de waan gebracht dat zij wel in huis heeft wat nodig is voor het uitoefenen van de geboden functie. De kantonrechter rekent haar dat zwaar aan.
De kantonrechter is van oordeel dat herplaatsing van deze werkneemster in dit geval niet in de rede ligt. Hij ontbindt de arbeidsovereenkomst – voor zover die nog bestaat – per 1 september 2015 nu sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door de werkneemster, neemt hij de wettelijke ontbindingstermijn niet in acht (artikel 7:671b lid 8, sub b BW).
Kantonrechter Den Haag, 27 augustus 2015, ECLI:NL:RBDHA:2015:10145
Bron: Xperthr
Actueel
Wetsvoorstel startupregeling Box 3: wat zijn de fiscale gevolgen?
Wat verandert er op salarisgebied vanaf 1 juli 2025 en daarna?
Thuiswerken over de grens: zo zit het met belasting en sociale zekerheid
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij […]
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kan dit vanaf 2027 (voor aandelenopties) en 2028 (voor Box 3) grote fiscale gevolgen hebben voor startups en investeerders. De verwachting is dat […]
Hoewel het kabinet demissionair is, staan er de komende jaren toch belangrijke salariswijzigingen gepland. Sommige maatregelen zijn al aangenomen, andere liggen als wetsvoorstel klaar. Daarom is het handig te weten wat er verandert op 1 juli 2025, 1 januari 2026 en verder? In dit artikel zetten we de verwachte salariswijzigingen 2025 overzichtelijk op een rij. […]
Werken jouw medewerkers (deels) thuis in België of Duitsland? Of woon je zelf in het buitenland terwijl je in Nederland werkt? Dan krijg je te maken met complexe regelgeving over belastingheffing, sociale zekerheid en vaste inrichting. Gelukkig komt er steeds meer duidelijkheid. De Benelux-landen en de EU werken aan nieuwe afspraken die het thuiswerken over […]
Tijdens een kennismakingsgesprek, niet zo lang geleden, vroeg ik nieuwsgierig naar een stapel papier op het bureau. “Oh, dat zijn de verlofkaarten van de medewerkers. Die printen we altijd uit en nieten we aan de loonstrook.” Het lijkt een extreem voorbeeld, maar dit soort stapels papier kom ik overal tegen. Zonde van de tijd, zonde […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk