Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Krapte op de arbeidsmarkt? Hier liggen je kansen!
Er heerst krapte op de arbeidsmarkt. Toch zijn er nog heel veel werkzoekenden in Nederland: heb je weleens nagedacht over het aannemen van een zieke of beperkte medewerker?
Het aannemen van en werken met mensen die ziek zijn of een beperking hebben kan vragen met zich meebrengen. Wij geven werkgevers graag meer inzicht in de mogelijkheden en kansen binnen deze doelgroep vol potentie.
De overheid stimuleert werkgevers op allerlei manieren om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Goed om te weten, is dat deze doelgroep over het algemeen niet vaker afwezig is dan andere werknemers. Toch kan dit niet helemaal uitgesloten worden en vormt het dus een risico voor werkgevers. De overheid begrijpt dit, vandaar dat het UWV een groot deel van dit risico van je overneemt. Er zijn verschillende mogelijkheden:
Neem je iemand in dienst met een arbeidsbeperking, dan kan diegene minder productief zijn dan iemand zonder beperking. Je kunt dan bij de gemeente een loonkostensubsidie aanvragen voor het verschil tussen de arbeidsproductiviteit (loonwaarde) en het minimumloon. De loonkostensubsidie is maximaal 70% van het wettelijk minimumloon en is bedoeld voor medewerkers die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak. Is iemand jonger dan 18 jaar of heeft hij een Wajong-uitkering? Dan kun je het UWV vragen of je een lager loon mag betalen dan het minimumloon: loondispensatie.
Wanneer je een medewerker in dienst neemt met een handicap, iemand die langdurig werkloos is, iemand die ziek is of was, of iemand die opgenomen is in het doelgroepregister dan kan er een no risk-polis gelden. Een no risk-polis houdt in dat het UWV een Ziektewet-uitkering betaalt als de werknemer (weer) ziek wordt. Als werkgever hoef je dan een groot deel van het loon niet zelf te betalen.
De no risk-polis geldt zolang de medewerker werkt, wanneer iemand een WSW-indicatie heeft, beschut werkt, een Wajong-uitkering heeft of had of met een ziekte of handicap werkt (banenafspraak). Deze polis maakt de drempel voor het aannemen van medewerkers uit de genoemde doelgroep een flink stuk lager, doordat het mogelijke risico dat je loopt gedekt wordt. Deze no risk-polis geldt doorgaans maximaal 5 jaar.
Heb je een langdurig zieke of arbeidsgehandicapte medewerker in dienst, dan kun je (onder voorwaarden) subsidie aanvragen voor een jobcoach en/of een proefplaatsing. Zowel jobcoaches als proefplaatsingen zorgen voor duurzame inzetbaarheid van een meer kwetsbare doelgroep.
Jobcoaches zorgen voor de persoonlijke begeleiding van medewerkers met een beperking en de werkgever op de werkplek. Hij neemt de werkgever werk uit handen en het verkleint de kans op uitval. Ook kan een jobcoach helpen bij het inwerken van je nieuwe medewerker of ondersteunen bij het geschikt maken van het werk.
Een proefplaatsing kan ingezet worden als je een nieuwe medewerker (die een uitkering ontvangt) wil aannemen, maar twijfelt of hij het werk aankan. Tijdens een proefplaatsing betaalt het UWV de uitkering door, waardoor je als werkgever geen loon hoeft te betalen. Een proefplaatsing kan maximaal drie maanden duren, waarbij het UWV wel verwacht dat je de intentie hebt om de medewerker na de proefplaatsing in dienst te nemen.
Het loonkostenvoordeel (LKV) is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die medewerkers in dienst hebben uit doelgroepen die vaak lastig aan werk komen. De hoogte van de tegemoetkoming die je ontvangt is afhankelijk van het aantal medewerkers dat je in dienst hebt en de aard van de uitkering.
De medewerkers waar LKV voornamelijk invloed op heeft zijn:
Het WerkgeversServicepunt (WSP) is een samenwerking van gemeenten, UWV, onderwijsinstellingen, kenniscentra en andere partijen. Bij een WSP krijg je informatie en ondersteuning als je iemand in dienst wil nemen die moeilijker aan het werk komt. Denk bijvoorbeeld aan informatie over de Participatiewet, de banenafspraak, voorzieningen en financiële regelingen. De dienstverlening van het WSP is kosteloos.
Meer informatie over Werkgeversservicepunt.
Zoals je ziet, zijn er meer dan voldoende regelingen en mogelijkheden om het eventuele risico van een medewerker met een beperking te beperken. Medewerkers met een ziekte of een arbeidshandicap bieden kansen voor je onderneming, je draagt bij aan de Banenafspraak én je verbreedt de diversiteit binnen je organisatie. Ik zie alleen maar voordelen!
Wil je meer weten over de kansen die deze doelgroep voor jouw organisatie kan bieden? Neem contact met me op, we maken er zeker een succes van.
Amber Zaal, Junior Casemanagert 0314 369 111e a.zaal@vitaconluteijn.nl
Actueel
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Je eenmanszaak omzetten naar een bv – Wel of niet interessant?
Btw-herziening: Wat kun je wanneer wel/niet in aftrek brengen en wat verandert?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
De Belastingdienst is gestart met het versturen van brieven aan belastingplichtigen die mogelijk in aanmerking komen voor aanvullend rechtsherstel in box 3. En de Belastingdienst is van plan brieven te gaan versturen naar belastingplichtigen met box 3-inkomen waarvan de aanslag IB 2019 op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststond. Wat moet je wel of […]
Wat de reden voor verkoop van je bedrijf ook is — nieuwe kansen, pensioen, of het gevoel dat je alles eruit hebt gehaald — het is een van de meest ingrijpende beslissingen die je als ondernemer ooit zult nemen. Wat dan cruciaal is: op het júiste moment verkopen. Maar wat bepaalt het juiste moment om […]
Je eenmanszaak omzetten naar een bv, het is voor veel ondernemers een spannende beslissing. Hoe weet je of je er goed aan doet? Het antwoord op die vraagt hangt af van een aantal factoren. Ik neem je kort mee in 6 daarvan en leg je uit waar je op moet letten. Door Louisa Rensink, Junior […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk