Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Informatieplicht energiebesparing: deadline 1 december
Verbruikt je organisatie meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas of heb je een omgevingsvergunning milieu, dan ben je energiebesparingsplichtig. Je moet energiebesparende maatregelen treffen en daar elke vier jaar over rapporteren. 1 december 2023 is de eerstvolgende deadline voor deze Informatieplicht. Aan welke maatregelen moet je werken en wat moet je rapporteren?
Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende en CO2-reducerende erkende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit te voeren. Dit is de energiebesparingsplicht en deze geldt vanaf 2023 voor bijna alle bedrijven en instellingen met:
Locaties van bedrijfstakken waarvoor het Rijk de milieuregels bepaalt (met een milieubelastende activiteit uit afdeling 3.3 tot en met 3.11 van het Bal) én met een jaarlijks energiegebruik vanaf 10 miljoen KWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas(equivalent) hebben een onderzoeksplicht energiebesparing. Voor deze locaties geldt het systeem met de Erkende Maatregelen niet.
De energiebesparingsplicht is onder de Omgevingswet opgenomen in twee besluiten:
De eigenaar van het gebouw heeft, tenzij contractueel anders is afgesproken, de energiebesparingsplicht voor het uitvoeren van de gebouwmaatregelen. De organisatie die de activiteiten uitvoert (de huurder) heeft de energiebesparingsplicht voor de activiteitgebonden maatregelen.
Je voldoet aan de energiebesparingsplicht met één van de onderstaande mogelijkheden:
De EML bevatten maatregelen die in het algemeen een terugverdientijd van 5 jaar of minder hebben. Voor elke toepasselijke erkende maatregel die je niet uitvoert, moet je een gelijkwaardige of betere maatregel nemen. Deze alternatieve maatregel moet net zo veel (of meer) energie besparen als de erkende maatregel.
Let op: de EML-lijsten zijn in 2023 aanzienlijk veranderd!
Tip: Met de huidige hoge(re) energieprijzen kun je stellen dat je de investeringen zelfs sneller dan voorheen terugverdient. De moeite waard dus, voor je portemonnee én omdat duurzaamheid de toekomst is en heeft.
Heb je een energiebesparingsplicht, dan heb je daartoe ook een Informatieplicht en/of Onderzoeksplicht. Eens in de vier jaar moet je rapporteren over de uitvoering van jouw energiebesparende Erkende Maatregelen (gebouw- en/of activiteitengerelateerd).
Organisaties met een gebouw in eigendom hebben de verantwoordelijkheid voor de Informatieplichtrapportage van zowel het gebouw als de activiteiten. Wanneer een gebouw wordt verhuurd, draagt de gebouweigenaar de Informatie-/Onderzoeksplicht voor het gebouw en de huurder de plicht voor de activiteiten. Is slechts beperkt sprake van activiteitgebonden maatregelen, bijvoorbeeld voor kantoren of winkels (bedrijfstakken waarvoor de gemeente onder de Omgevingswet de milieuregels bepaalt), dan kan het zijn dat de gebouweigenaar óók de informatieplicht-rapportage indient voor de aciviteitgebonden maatregelen van de huurder.
Rapporteren voor je Informatie-/Onderzoeksplicht doe je via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De rapportagemogelijkheid voor de komende (tweede) ronde opent op 1 juli 2023 en moet uiterlijk 1 december 2023 binnen zijn. Om in te kunnen loggen heb je een eHerkenningsmiddel niveau 2+ of hoger nodig met machtiging RVO-diensten niveau eH2+.
Uitgangspunt voor je rapportage is de voor jouw organisatie relevante Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). Per erkende maatregel geef je aan of je die wel/niet hebt uitgevoerd en of je een alternatieve maatregel hebt uitgevoerd.
Wat je nu alvast kunt doen:
Houd je je niet aan je energiebesparings-, informatie- of onderzoeksplicht, dan riskeer je aanzienlijke boetes. Bovendien profiteer je dan al die tijd niet van lagere energiekosten. Ga er dus zeker mee aan de slag! Meer weten over de energiebesparingsplicht en informatieplicht? Je leest het op de pagina Energiebesparingsplicht 2023 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Actueel
Update Special Lonen 2025
SDE++ subsidie 2025: voor duurzame energieprojecten in 2025 en 2026
Opgaaf Werkelijk Rendement: dit moet je weten en voorbereiden
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Update Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! Deze handige gids bundelt alle actuele cijfers en regels over loonheffingen, arbeidskortingen en werkgeversvoordelen. Zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. En het geeft inzicht in voordelen zoals het lage-inkomstenvoordeel (LIV) en loonkostenvoordeel (LKV). Niet alleen cijfers De ‘Update Special Lonen 2025’ […]
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aaVan 7 oktober 2025 09:00 uur tot en met 6 november 2025 17:00 uur kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie […]
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Je bouwt dan geen pensioen op via een werkgever. Hierdoor heb je mogelijk een pensioentekort. Nu kun je dit gelukkig voorkomen door zelfstandig pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering en banksparen. Aan beide zitten ook nog eens fiscale voordelen. Fiscalist Joreen Stegeman neemt je […]
De Hoge Raad heeft inmiddels meerdere uitspraken gedaan over de box 3-heffing en geoordeeld dat de box 3-heffing moet plaatsvinden op basis van het werkelijk rendement als dat werkelijk rendement lager is dan het gehanteerde forfaitaire rendement. De Belastingdienst legt nu de laatste hand aan het formulier waarmee je het werkelijke rendement in box 3 […]
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk