Skip to main content
9 december 2014

Hoge Raad: schade verhalen op uitzendkracht mag

Kun je de schade die een uitzendkracht veroorzaakt aan een werknemer verhalen op de uitzendkracht? Een ingewikkelde zaak, ook voor verzekeraars. Maar met het toenemende aantal flexwerkers zullen dit soort situaties zich steeds vaker voordoen.

De Hoge Raad heeft onlangs een streep gezet door een uitspraak van Amsterdamse Gerechtshof. In de zaak hadden een werknemer en een uitzendkracht een auto-ongeluk gekregen. De uitzendkracht zat achter het stuur. De werknemer was verzekerd bij verzekeraar Anderzorg. Volgens de wet gaat een vordering tot schadevergoeding over op de verzekeraar die de schade vergoedt. Oftewel: de vordering van de werknemer op de uitzendkracht (te weten het vergoeden van de schade) gaat over op de verzekeraar die de schade van de werknemer vergoedt. We noemen dat ‘subrogatie’. Wanneer de verzekeraar de schade vervolgens gaat verhalen op (in dit geval) de uitzendkracht, heet dat ‘regres’. In sommige gevallen kan de verzekeraar geen verhaal halen. Zo’n een wettelijk ‘regresverbod’ geldt onder meer als diegene die de schade heeft veroorzaakt ook werknemer is, of in dienst staat van dezelfde werkgever. Regres is dan verboden, omdat daardoor de duurzame relatie tussen werkgever en werknemer weleens zou kunnen worden verstoord.

Volgens het Amsterdamse Gerechtshof zou het verbod ook gelden als Anderzorg verhaal zou halen op de uitzendkracht. Oftewel: Anderzorg zou de schade dus niet kunnen verhalen op de uitzendkracht.

De Hoge Raad heeft de uitspraak van het Gerechtshof vernietigd. Hoewel steeds meer werkzaamheden tegenwoordig worden verricht op flexibele basis in allerlei vormen (de ZZP’er, de freelancer, de uitzendkracht, etc), geldt dat ondernemingen voor het inlenen van deze arbeidskrachten kiezen, omdat ze juist geen duurzame relatie willen aangaan. Als het regresverbod zou moeten worden uitgebreid tot ingeleend personeel, dan moet de wetgever de wet wijzigen, aldus de Hoge Raad. Anderzorg kan de schade die zij aan de werknemer hebben vergoed op de uitzendkracht verhalen.

Kijk voor de uitspraak van de Hoge Raad (28 november 2014) op Rechtspraak.nl.

 

Bron: Stëffan de Jong, advocaat Sterc arbeidsrecht advocaten

Terug

Nog niet uitgelezen?