Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Hoe voer ik een goed sollicitatiegesprek?
Sollicitatiegesprekken voeren. Veel werkgevers of managers doen het er “gewoon even bij”. De gesprekken worden vaak op gevoel gedaan. Meestal gaat dat goed, maar zeker niet altijd. Dat kost op den duur tijd én geld. Hieronder vind je een drietal interessante tips voor het voeren van een effectief en verhelderend sollicitatiegesprek.
Om de kandidaat te “laten landen” is het prettig om hem te laten wennen aan de omgeving en hem niet direct te bestoken met een heel vragenvuur.
Vertel daarom eerst wat over jezelf. Wat je vertelt is aan jou. Maar, wil je de persoonlijke kant van de kandidaat leren kennen, dan is het passend om naast een zakelijke (eigen) introductie – ook wat persoonlijks te vertellen. Denk bijvoorbeeld aan je gezinssituatie of je passie voor een bepaalde hobby.
Vervolgens kun je meer over de organisatie vertellen: hoe is deze ontstaan, hoeveel medewerkers zijn er in dienst, de missie en de bedrijfscultuur.
Vervolgens is het woord aan de kandidaat. Een mooie openingszin kan hierin zijn: Wil je wat meer over jezelf vertellen? Daarbij is het goed om te checken of diploma’s zijn behaald, of periodes aansluiten en waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt. Daar waar je meer over wilt weten, vraag je door.
Ter afsluiting kun je de kandidaat in de gelegenheid stellen om nog iets te vragen.
Ik ben voorstander van het stellen van open vragen. Deze beginnen meestal met wie, wat, waarom en hoe. ‘Waarom heb je gesolliciteerd op deze vacature?’ of: ‘hoe heb je je studie beleefd’. Het is vooral belangrijk om open vragen te stellen over ervaringen uit het verleden. Die bieden in dit geval namelijk wél garanties voor de toekomst.
Mijn ervaring is dat het goed werkt om vragen te stellen volgens de STAR methodiek. De STAR-methode is een gestructureerde manier om vragen te stellen tijdens een sollicitatieprocedure. STAR staat voor situatie, taak, aanpak en resultaat. Het komt erop neer dat er over feitelijk gedrag gepraat wordt. Deze vragen kun je goed van tevoren voorbereiden.
Een voorbeeld: Noem eens een situatie waaruit blijkt dat je goed kunt analyseren (samenwerken / leiding kunt geven / enzovoort)? Wat was hierin jouw taak? En jouw aanpak? En wat was het resultaat?
Ben je klaar met het gesprek? Heb je alles besproken wat er besproken moet worden? Dan is het goed om afspraken te maken over ‘hoe nu verder’. Het is voor de kandidaat belangrijk om te weten hoe de vervolgprocedure eruit ziet én wanneer de kandidaat meer hoort. Maak deze afspraken ook waar, een kandidaat wacht echt op je reactie.
Als er een gesprek is gevoerd is het belangrijk dat je weer persoonlijk contact zoekt met de kandidaat, ook als deze wordt afgewezen. Veelal het minst leuke werk, maar wel heel belangrijk. De kandidaat heeft hier recht op en het zegt iets over hoe je binnen jouw bedrijf met mensen omgaat.
Actueel
Pensioen voor ondernemers: zo bouw je aanvullend pensioen op
Zo verloopt een RI&E in de praktijk en wat jij eraan hebt als werkgever
Van HR-rompslomp naar regie: zo krijg je grip op je HR-processen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Update Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! Deze handige gids bundelt alle actuele cijfers en regels over loonheffingen, arbeidskortingen en werkgeversvoordelen. Zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. En het geeft inzicht in voordelen zoals het lage-inkomstenvoordeel (LIV) en loonkostenvoordeel (LKV). Niet alleen cijfers De ‘Update Special Lonen 2025’ […]
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend waarin een nieuwe, inhoudelijk afgebakende startupregeling wordt voorgesteld voor Box 3 en de aandelenoptieregeling. De regeling is nog niet definitief, maar als het wetsvoorstel wordt aaVan 7 oktober 2025 09:00 uur tot en met 6 november 2025 17:00 uur kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie […]
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Je bouwt dan geen pensioen op via een werkgever. Hierdoor heb je mogelijk een pensioentekort. Nu kun je dit gelukkig voorkomen door zelfstandig pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering en banksparen. Aan beide zitten ook nog eens fiscale voordelen. Fiscalist Joreen Stegeman neemt je […]
De Hoge Raad heeft inmiddels meerdere uitspraken gedaan over de box 3-heffing en geoordeeld dat de box 3-heffing moet plaatsvinden op basis van het werkelijk rendement als dat werkelijk rendement lager is dan het gehanteerde forfaitaire rendement. De Belastingdienst legt nu de laatste hand aan het formulier waarmee je het werkelijke rendement in box 3 […]
Twijfel je wat een RI&E nou echt toevoegt aan je bedrijf? Je bent niet de enige. Veel ondernemers zien het als verplicht nummer. Tot ze een keer écht meekijken wat er gebeurt. In dit blog neem ik je mee in hoe een RI&E in de praktijk werkt, wat er allemaal wordt getoetst en hoe jij […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk