Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Hoe voer ik een goed sollicitatiegesprek?
Sollicitatiegesprekken voeren. Veel werkgevers of managers doen het er “gewoon even bij”. De gesprekken worden vaak op gevoel gedaan. Meestal gaat dat goed, maar zeker niet altijd. Dat kost op den duur tijd én geld. Hieronder vind je een drietal interessante tips voor het voeren van een effectief en verhelderend sollicitatiegesprek.
Om de kandidaat te “laten landen” is het prettig om hem te laten wennen aan de omgeving en hem niet direct te bestoken met een heel vragenvuur.
Vertel daarom eerst wat over jezelf. Wat je vertelt is aan jou. Maar, wil je de persoonlijke kant van de kandidaat leren kennen, dan is het passend om naast een zakelijke (eigen) introductie – ook wat persoonlijks te vertellen. Denk bijvoorbeeld aan je gezinssituatie of je passie voor een bepaalde hobby.
Vervolgens kun je meer over de organisatie vertellen: hoe is deze ontstaan, hoeveel medewerkers zijn er in dienst, de missie en de bedrijfscultuur.
Vervolgens is het woord aan de kandidaat. Een mooie openingszin kan hierin zijn: Wil je wat meer over jezelf vertellen? Daarbij is het goed om te checken of diploma’s zijn behaald, of periodes aansluiten en waarom er bepaalde keuzes zijn gemaakt. Daar waar je meer over wilt weten, vraag je door.
Ter afsluiting kun je de kandidaat in de gelegenheid stellen om nog iets te vragen.
Ik ben voorstander van het stellen van open vragen. Deze beginnen meestal met wie, wat, waarom en hoe. ‘Waarom heb je gesolliciteerd op deze vacature?’ of: ‘hoe heb je je studie beleefd’. Het is vooral belangrijk om open vragen te stellen over ervaringen uit het verleden. Die bieden in dit geval namelijk wél garanties voor de toekomst.
Mijn ervaring is dat het goed werkt om vragen te stellen volgens de STAR methodiek. De STAR-methode is een gestructureerde manier om vragen te stellen tijdens een sollicitatieprocedure. STAR staat voor situatie, taak, aanpak en resultaat. Het komt erop neer dat er over feitelijk gedrag gepraat wordt. Deze vragen kun je goed van tevoren voorbereiden.
Een voorbeeld: Noem eens een situatie waaruit blijkt dat je goed kunt analyseren (samenwerken / leiding kunt geven / enzovoort)? Wat was hierin jouw taak? En jouw aanpak? En wat was het resultaat?
Ben je klaar met het gesprek? Heb je alles besproken wat er besproken moet worden? Dan is het goed om afspraken te maken over ‘hoe nu verder’. Het is voor de kandidaat belangrijk om te weten hoe de vervolgprocedure eruit ziet én wanneer de kandidaat meer hoort. Maak deze afspraken ook waar, een kandidaat wacht echt op je reactie.
Als er een gesprek is gevoerd is het belangrijk dat je weer persoonlijk contact zoekt met de kandidaat, ook als deze wordt afgewezen. Veelal het minst leuke werk, maar wel heel belangrijk. De kandidaat heeft hier recht op en het zegt iets over hoe je binnen jouw bedrijf met mensen omgaat.
Actueel
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Je eenmanszaak omzetten naar een bv – Wel of niet interessant?
Btw-herziening: Wat kun je wanneer wel/niet in aftrek brengen en wat verandert?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Belastingdienst is gestart met het versturen van brieven aan belastingplichtigen die mogelijk in aanmerking komen voor aanvullend rechtsherstel in box 3. En de Belastingdienst is van plan brieven te gaan versturen naar belastingplichtigen met box 3-inkomen waarvan de aanslag IB 2019 op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststond. Wat moet je wel of […]
Wat de reden voor verkoop van je bedrijf ook is — nieuwe kansen, pensioen, of het gevoel dat je alles eruit hebt gehaald — het is een van de meest ingrijpende beslissingen die je als ondernemer ooit zult nemen. Wat dan cruciaal is: op het júiste moment verkopen. Maar wat bepaalt het juiste moment om […]
Je eenmanszaak omzetten naar een bv, het is voor veel ondernemers een spannende beslissing. Hoe weet je of je er goed aan doet? Het antwoord op die vraagt hangt af van een aantal factoren. Ik neem je kort mee in 6 daarvan en leg je uit waar je op moet letten. Door Louisa Rensink, Junior […]
Per 2026 gaat de btw-herzieningsregeling mogelijk ook gelden voor diensten aan onroerend goed, zoals verbouwingen, die meer dan € 30.000 kosten. Hoe zit het dan met je btw-aftrek? En hoe werkt btw-herziening eigenlijk überhaupt en hoe zit het met de herzieningstermijnen? Fiscalist Tarik heeft de belangrijkste punten voor je samengevat en geeft tips. Door Tarik […]
Stel je koopt dit jaar theatertickets voor medewerkers en doet die bij in hun kerstpakket. De voorstelling zelf vindt plaats in 2025. Je wilt de tickets onderbrengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Moet dat dan in de WKR 2024 of juist die van 2025? Het antwoord op de vraag of je de vrije […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk