Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Hoe een moeilijke tijd ook iets goeds kan brengen
Voorzichtig beginnen we weer te denken aan het ‘normale’ leven, je weet wel, zoals het was voor het Coronavirus kwam. De maatregelen worden nu snel versoepeld en hoe heerlijk zou het zijn om alles weer net als toen te doen. Of toch niet?
Welke lessen neem je mee vanuit de Coronaperiode? Wat wil je blijvend veranderen? In dit artikel geef ik je graag een paar punten om over na te denken.
Behalve heel veel verdriet, pijn en moeilijkheden heeft het Coronavirus ons ook aangezet tot anders denken, buiten de gebaande paden. Het meest positieve dat Corona gebracht heeft, zijn de innovatieve oplossingen. Heb je misschien een product, dienst of oplossing die tijdens Corona is ontstaan? Kun je dat nog gebruiken of inzetten na Corona? Hoe kun je dit verder ontwikkelen en welke mensen en middelen zijn daarvoor nodig?
‘Onder druk wordt alles vloeibaar’ is hierbij een passende uitdrukking. Vooral tijdens de eerste periode van de pandemie wist niemand precies wat er aan de hand was, hoe lang het zou duren en wat de impact zou zijn. Wat wel duidelijk was, was dat er meteen gehandeld moest worden. Bestaande overleg- en beslisstructuren werden even opzij gezet, want het was crisis.
Is er persé een crisis nodig om langs bestaande structuren heen te werken? Of kan dat in andere situaties ook zinvol zijn, welke dan? Wat was er precies anders en wat werkte?
Schaf je het thuiswerken direct weer af als het niet meer nodig is? Of heeft het thuiswerken jou en je medewerkers misschien wel iets opgeleverd? Waren de ervaringen positief en wordt het thuiswerken de standaard? Of wellicht een combinatie tussen kantoor en thuis? Of pas je hiermee een stukje maatwerk toe in het HR-beleid en sluit je je aan bij de wensen van jouw medewerkers?
Organiseer een evaluatie of een onderzoek met je medewerkers. Zo heb je een moment om samen stil te staan bij een afsluiting van een bijzondere en bizarre periode: wat is goed bevallen en moet behouden blijven? Misschien komen medewerkers met heel andere inzichten of ideeën waar je nog niet aan gedacht hebt of die je nog niet zijn opgevallen. Laat deze kans, om er gezamenlijke lessen uit te trekken, niet aan je voorbij gaan!
Zo zie je maar, uit een heel lastige periode kan ook nog iets goed komen! Ik hoop je met deze tips stof tot nadenken gegeven te hebben. Wil je er eens over sparren of heb je leuke verhalen of tips? Ik hoor ze graag. Veel succes!
Marina van ’t Klaphek, HR-consultant T 06-83330227 E m.vt.klaphek@vitaconluteijn.nl
Actueel
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Loonadministratie 2024-2025: bereid je voor op de jaarwisseling
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk