Skip to main content
25 oktober 2017

Hoe begeleid je een medewerker met burn-out weer aan het werk?

Een op de acht medewerkers heeft last van burn-out klachten. Het ziekteverzuim varieert van een paar weken tot meer dan een jaar. De kosten voor het bedrijf zijn hoog, minimaal 160 euro per dag. Daarnaast neemt de drempel voor werkhervatting toe naarmate de medewerker langer ziek is. De angst voor wat hem of haar te wachten staat neemt toe. Al met al blijkt het helemaal niet zo makkelijk om de signalen van (aankomende) burn-out te herkennen en er vervolgens adequaat op in te spelen.

Valkuilen bij burn-out

Een voorbeeld. Een medewerker meldt zich huilend bij de huisarts na een reprimande van zijn leidinggevende. Het is hem net te veel geworden. De huisarts constateert burn-out en adviseert de medewerker zich ziek te melden en even afstand te nemen van het werk. Zijn leidinggevende vindt hem niet echt ziek, schakelt de bedrijfsarts in met de suggestie dat de medewerker toch wel weer binnen een paar dagen moet terugkeren. De medewerker hoort dit, krijgt paniekaanvallen en meldt zich na een korte terugkeer opnieuw ziek.

Naast dit voorbeeld van te veel druk uitoefenen zijn andere valkuilen onder meer: te weinig aandacht en begrip voor de medewerker, falende communicatie, eigen gekrenktheid van de leidinggevende en het ontbreken van verwachtingsmanagement.

Vitacon Luteijn kan zowel aan werkgeverszijde als aan werknemerszijde begeleiden om ervoor te zorgen dat de medewerker succesvol terugkeert naar het werk. Als u belangstelling heeft voor een vrijblijvend gesprek hierover, neem dan contact op met Lara Coeterier, psycholoog NIP bij Vitacon Luteijn.

Terug

Nog niet uitgelezen?