Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Heb jij voldoende aandacht voor de 4 elementen van vitaliteitsmanagement?
We kijken steeds meer naar duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Om dit te ontwikkelen, is het van belang dat medewerkers zich bewust worden van hun leefstijl en vitaliteit.
Onlangs heeft collega Judith Lubbers een masterclass gevolgd bij de Leefstijl en Vitaliteitsopleider ‘Mark’. Deze organisatie specialiseert zich in een integrale visie op vitaliteitsmanagement. Ook Marieke Pot, als tijdelijke casemanager werkzaam voor Vitacon Luteijn, werkt vanuit haar praktijk als bewustzijns- en vitaliteitscoach op deze integrale wijze.
Steeds meer ziekten of ziektebeelden zijn toe te schrijven aan een ongezonde leefstijl, de zogenaamde welvaartsziekten. Diabetes type 2, depressie en burn-out vallen onder deze welvaartsziekten. Veel van deze welvaartsziekten zijn te voorkomen en omkeerbaar. Tijd dus om hier echt aandacht voor te hebben.
Een integrale visie op vitaliteitsmanagement gaat ervanuit dat ieder mens bestaat uit 4 elementen:
Om je fit en vitaal te voelen, is het van belang dat er aandacht en ontwikkeling is op alle vier de elementen. Eigen regie staat daarbij centraal. Je hebt zelf invloed op jouw elementen.
Het eerste element, is het intellectuele element. Hiermee bedoelen we onze hersenen, gedachten en overtuigingen. Door negatieve gedachten voelen we ons minder goed. Het is van belang dat we bewustzijn creëren op de invloed van onze gedachten en overtuigingen. Door positieve gedachten voelen we ons goed, over onszelf en over anderen en zijn we in staat om veel meer te kunnen dan we denken. Mindfulness helpt bijvoorbeeld om je in het hier en nu bewust te zijn van je gedachten.
Daarnaast hebben we een emotioneel element. Emoties en gevoelens staan daarbij centraal. Wat we denken, bepaalt ons gevoel. Het is belangrijk dat emoties en gevoelens erkend worden en er mogen zijn. In onze maatschappij is dat niet altijd vanzelfsprekend. Maar weggestopte emoties en gevoelens kunnen leiden tot blokkades in het lichaam. Effectieve aandacht voor emoties zorgt voor een positieve bijdrage aan onze gezondheid.
Het derde element is het spirituele element. Dit gaat over onze identiteit, kernwaarden en bezieling. Van waaruit doen we de dingen zoals we die doen, ook wel de levensmissie genoemd. Waar worden we blij van en wat beweegt ons om bijvoorbeeld met enthousiasme ons werk uit te voeren. Welke bijdrage willen we maatschappelijk gezien leveren. Inzicht in onze levensmissie geeft richting aan het leven en levert een positieve bijdrage aan het hebben van een doel in het leven. Dit bevordert de vitaliteit.
Tot slot hebben we het fysieke element. Om het fysieke element fit te houden zorgen we voor gezonde voeding, regelmatige beweging, ontspanning en voldoende nachtrust. Dit is vaak wel bekend, maar om hier concreet en structureel aandacht voor te hebben, vraagt discipline en doorzettingsvermogen.
Is er aandacht en ontwikkeling op alle elementen? Dan zijn we in balans, voelen we ons vitaal, leven we in goede gezondheid en is de kans op het krijgen van een welvaartsziekte klein. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Judith Lubbers of Marieke Pot (0316 740 115).
Actueel
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Je eenmanszaak omzetten naar een bv – Wel of niet interessant?
Btw-herziening: Wat kun je wanneer wel/niet in aftrek brengen en wat verandert?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Belastingdienst is gestart met het versturen van brieven aan belastingplichtigen die mogelijk in aanmerking komen voor aanvullend rechtsherstel in box 3. En de Belastingdienst is van plan brieven te gaan versturen naar belastingplichtigen met box 3-inkomen waarvan de aanslag IB 2019 op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststond. Wat moet je wel of […]
Wat de reden voor verkoop van je bedrijf ook is — nieuwe kansen, pensioen, of het gevoel dat je alles eruit hebt gehaald — het is een van de meest ingrijpende beslissingen die je als ondernemer ooit zult nemen. Wat dan cruciaal is: op het júiste moment verkopen. Maar wat bepaalt het juiste moment om […]
Je eenmanszaak omzetten naar een bv, het is voor veel ondernemers een spannende beslissing. Hoe weet je of je er goed aan doet? Het antwoord op die vraagt hangt af van een aantal factoren. Ik neem je kort mee in 6 daarvan en leg je uit waar je op moet letten. Door Louisa Rensink, Junior […]
Per 2026 gaat de btw-herzieningsregeling mogelijk ook gelden voor diensten aan onroerend goed, zoals verbouwingen, die meer dan € 30.000 kosten. Hoe zit het dan met je btw-aftrek? En hoe werkt btw-herziening eigenlijk überhaupt en hoe zit het met de herzieningstermijnen? Fiscalist Tarik heeft de belangrijkste punten voor je samengevat en geeft tips. Door Tarik […]
Stel je koopt dit jaar theatertickets voor medewerkers en doet die bij in hun kerstpakket. De voorstelling zelf vindt plaats in 2025. Je wilt de tickets onderbrengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Moet dat dan in de WKR 2024 of juist die van 2025? Het antwoord op de vraag of je de vrije […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk