Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Heb jij voldoende aandacht voor de 4 elementen van vitaliteitsmanagement?
We kijken steeds meer naar duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Om dit te ontwikkelen, is het van belang dat medewerkers zich bewust worden van hun leefstijl en vitaliteit.
Onlangs heeft collega Judith Lubbers een masterclass gevolgd bij de Leefstijl en Vitaliteitsopleider ‘Mark’. Deze organisatie specialiseert zich in een integrale visie op vitaliteitsmanagement. Ook Marieke Pot, als tijdelijke casemanager werkzaam voor Vitacon Luteijn, werkt vanuit haar praktijk als bewustzijns- en vitaliteitscoach op deze integrale wijze.
Steeds meer ziekten of ziektebeelden zijn toe te schrijven aan een ongezonde leefstijl, de zogenaamde welvaartsziekten. Diabetes type 2, depressie en burn-out vallen onder deze welvaartsziekten. Veel van deze welvaartsziekten zijn te voorkomen en omkeerbaar. Tijd dus om hier echt aandacht voor te hebben.
Een integrale visie op vitaliteitsmanagement gaat ervanuit dat ieder mens bestaat uit 4 elementen:
Om je fit en vitaal te voelen, is het van belang dat er aandacht en ontwikkeling is op alle vier de elementen. Eigen regie staat daarbij centraal. Je hebt zelf invloed op jouw elementen.
Het eerste element, is het intellectuele element. Hiermee bedoelen we onze hersenen, gedachten en overtuigingen. Door negatieve gedachten voelen we ons minder goed. Het is van belang dat we bewustzijn creëren op de invloed van onze gedachten en overtuigingen. Door positieve gedachten voelen we ons goed, over onszelf en over anderen en zijn we in staat om veel meer te kunnen dan we denken. Mindfulness helpt bijvoorbeeld om je in het hier en nu bewust te zijn van je gedachten.
Daarnaast hebben we een emotioneel element. Emoties en gevoelens staan daarbij centraal. Wat we denken, bepaalt ons gevoel. Het is belangrijk dat emoties en gevoelens erkend worden en er mogen zijn. In onze maatschappij is dat niet altijd vanzelfsprekend. Maar weggestopte emoties en gevoelens kunnen leiden tot blokkades in het lichaam. Effectieve aandacht voor emoties zorgt voor een positieve bijdrage aan onze gezondheid.
Het derde element is het spirituele element. Dit gaat over onze identiteit, kernwaarden en bezieling. Van waaruit doen we de dingen zoals we die doen, ook wel de levensmissie genoemd. Waar worden we blij van en wat beweegt ons om bijvoorbeeld met enthousiasme ons werk uit te voeren. Welke bijdrage willen we maatschappelijk gezien leveren. Inzicht in onze levensmissie geeft richting aan het leven en levert een positieve bijdrage aan het hebben van een doel in het leven. Dit bevordert de vitaliteit.
Tot slot hebben we het fysieke element. Om het fysieke element fit te houden zorgen we voor gezonde voeding, regelmatige beweging, ontspanning en voldoende nachtrust. Dit is vaak wel bekend, maar om hier concreet en structureel aandacht voor te hebben, vraagt discipline en doorzettingsvermogen.
Is er aandacht en ontwikkeling op alle elementen? Dan zijn we in balans, voelen we ons vitaal, leven we in goede gezondheid en is de kans op het krijgen van een welvaartsziekte klein. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Judith Lubbers of Marieke Pot (0316 740 115).
Actueel
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Einde handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Twijfel je bij het beoordelen van arbeidsrelaties of er wel of geen sprake is van loondienst, dan kun je de Webmodule beoordeling arbeidsrelatie gebruiken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de module ter beschikking voor opdrachtgevers. Maar let op: Je kunt er geen zekerheid aan ontlenen. Minister Van Hijum beantwoordde onlangs vragen over […]
De Belastingdienst is deze maand begonnen met het versturen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2025. Met het uitdrukkelijk verzoek: Betaal deze pas ná de dagtekening in 2025. Veel belastingplichtigen, zoals zelfstandig ondernemers, ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Je mag deze voorlopige aanslag in één keer betalen of gespreid betaald in elf […]
Eerder dit jaar won Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies, de titel ‘Leidinggevende salarisprofessional van het jaar’. Nu is hij als jurylid betrokken bij diezelfde verkiezing voor 2025. Wat vindt hij zo mooi aan het salarisvak en waarom maakt hij zich er hard voor? Salaris Vanmorgen interviewde hem erover. Matthijs Koppelaar in jury Salarisprofessional van […]
In oktober kon je in de Special Eindejaarstips al lezen wat dit jaar fiscaal nog mogelijk is. Nu het Belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is behandeld, zitten daar een aantal wijzigingen. We hebben ze voor je gemarkeerd in de bestaande special. Tips voor alle belastingplichtigen Over het voorkomen van verlies van heffingskortingen, clusteren van […]
Ben je ondernemer en heb je plannen voor Research & Development? Of wil je technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan kun je aanspraak maken op belastingvoordeel vanuit de WBSO-regeling. De Tweede Kamer heeft ingestemd met extra budget hiervoor in 2025 en de Eerste Kamer stemt hierover op 17 december 2024. Kort meer over de WBSO, de voordelen, […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk