Skip to main content
26 september 2024

Groeiend mkb gaat steeds meer voor alternatieve financiering

Het succesvol laten groeien van een bedrijf vereist vaak aanzienlijke financiële middelen. Of je nu je productaanbod wilt uitbreiden, nieuwe markten wilt betreden of nieuw talent wilt aantrekken: financiële ondersteuning is van essentieel belang. Waar je in het verleden vooral geld kon lenen bij de Nederlandse grootbanken is het speelveld de laatste jaren flink veranderd. Er zijn tegenwoordig interessante alternatieven.

Door Peter Eskes, Partner Stolwijk vanWijk Waardegeneratie

Wat is alternatieve financiering?

Alternatieve financiering is een lening die niet van een bank komt. Voorbeelden zijn non-profit kredietverstrekkers (bijv Qredits), een kleine groep branchegenoten (de Kredietunie) of een grote groep belangstellenden (crowdfunding).

Aandeel groeit

Uit onderzoek (2023) van Stichting MKB Financiering blijkt dat het aandeel van alternatieve financiers bij mkb-bedrijven oploopt. Ondernemers kloppen voor hun financieringsbehoefte steeds vaker aan bij andere partijen, omdat ze bij de traditionele banken moeilijker terecht kunnen.

Inmiddels wordt één op de vijf leningen tot €250.000,- buiten de bank om geregeld. Het totaal van de leningen van alternatieve financiers is in 2022 gestegen naar 4 miljard euro. Doordat  je jouw financieringsbehoefte op steeds meer manieren kan invullen is het belangrijk om stil te staan bij de voor- en nadelen en deze af te stemmen op de specifieke behoeften van je onderneming.

Welke mogelijkheden heb je?

Er zijn verschillende redenen waarom je als ondernemer extra financiering nodig hebt. Maar welke vormen van financiering zijn er om uit te kiezen? Hieronder zetten we het op een rij.

  • Uitbreiding: Bedrijven die hun activiteiten willen uitbreiden naar nieuwe locaties of markten hebben vaak extra kapitaal nodig voor investeringen in infrastructuur.
  • Onderzoek en ontwikkeling (R&D): Innovatieve bedrijven hebben financiering nodig om te investeren in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën.
  • Aantrekken van talent: Groeiende bedrijven moeten wellicht nieuwe werknemers aannemen om te voldoen aan de vraag en om nieuwe kansen aan te grijpen. Dit vereist financiële middelen voor werving, opleiding en salarissen.
  • Marketing en reclame: Het vergroten van naamsbekendheid en het aantrekken van klanten vereist vaak investeringen in marketingcampagnes en reclame.
  • Werkkapitaal: Om de groei te kunnen faciliteren is vaak een hoger voorraadniveau noodzakelijk. Ook zal het ‘gat’ tussen inkopen (crediteuren) en verkopen (debiteuren) groter worden, waarvoor extra financiële middelen noodzakelijk zijn.

  • Bankleningen: Traditionele bankleningen zijn een gangbare manier om kapitaal te verkrijgen.
  • Factoring: Bijvoorbeeld het ontvangen van voorschotten van factoringmaatschappijen op basis van debiteurensaldi of voorraadniveaus.
  • Subsidies en stimuleringsregelingen: De overheid en regionale instanties bieden diverse subsidies en stimuleringsregelingen aan voor bedrijven die zich bezighouden met innovatie, duurzaamheid en groei.
  • Eigen Vermogen: Bedrijven kunnen investeerders aantrekken, zoals angel-investeerders, durfkapitaalverstrekkers of private-equityfirma’s, die in ruil voor financiële steun aandelen in het bedrijf verwerven.
  • Crowdfunding: Via crowdfundingplatforms kunnen bedrijven kleine bedragen inzamelen van een groot aantal individuele investeerders.

Voordelen van alternatieve financiering

  • Toegankelijkheid: Alternatieve financiering biedt bedrijven toegang tot kapitaal, zelfs als ze geen traditionele kredietwaardigheid hebben of als ze als risicovol worden beschouwd door traditionele kredietverstrekkers.
  • Snelheid: Veel alternatieve financieringsmethoden, zoals crowdfunding en P2P-lenen, kunnen sneller financiering aanbieden dan traditionele bankprocessen.
  • Flexibiliteit: Alternatieve financieringsopties kunnen flexibelere voorwaarden bieden dan standaard bankleningen, waardoor bedrijven beter kunnen inspelen op hun specifieke behoeften.
  • Diversificatie: Stelt bedrijven in staat om hun afhankelijkheid van één enkele financieringsbron te verminderen, wat financiële veerkracht kan vergroten.
  • Toegang tot expertise: Venture-capitalinvesteerders en angel-investeerders kunnen niet alleen kapitaal verschaffen, maar ook waardevolle expertise en bedrijven toegang tot hun netwerken bieden.

Risico’s alternatieve financiering

Externe financiering brengt altijd bepaalde risico’s met zich mee. Een verkeerde financieringsbeslissing kan leiden tot overmatige schuldenlast, verwatering van aandelen, onnodige kosten of gebrek aan groeimogelijkheden.

Het is van belang dat je nauwkeurig kijkt naar de financieringsbehoefte van je onderneming. Daarna kun je de meest geschikte financieringsbronnen identificeren. Het hebben van een doordachte en goed afgestemde financieringsstrategie is van belang voor je onderneming, in elke fase.

Wil je meer weten?

Past jouw huidige financieringsstructuur nog voldoende bij de actualiteit van je onderneming? Ik kan je helpen met een onafhankelijke beoordeling!

Peter Eskes

Peter Eskes

Partner Stolwijk vanWijk Waardegeneratie

T. +31 (0) 61 31 84 289

E. p.eskes@stolwijkvanwijk.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?