Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Groeiend mkb gaat steeds meer voor alternatieve financiering
Het succesvol laten groeien van een bedrijf vereist vaak aanzienlijke financiële middelen. Of je nu je productaanbod wilt uitbreiden, nieuwe markten wilt betreden of nieuw talent wilt aantrekken: financiële ondersteuning is van essentieel belang. Waar je in het verleden vooral geld kon lenen bij de Nederlandse grootbanken is het speelveld de laatste jaren flink veranderd. Er zijn tegenwoordig interessante alternatieven.
Door Peter Eskes, Partner Stolwijk vanWijk Waardegeneratie
Alternatieve financiering is een lening die niet van een bank komt. Voorbeelden zijn non-profit kredietverstrekkers (bijv Qredits), een kleine groep branchegenoten (de Kredietunie) of een grote groep belangstellenden (crowdfunding).
Uit onderzoek (2023) van Stichting MKB Financiering blijkt dat het aandeel van alternatieve financiers bij mkb-bedrijven oploopt. Ondernemers kloppen voor hun financieringsbehoefte steeds vaker aan bij andere partijen, omdat ze bij de traditionele banken moeilijker terecht kunnen.
Inmiddels wordt één op de vijf leningen tot €250.000,- buiten de bank om geregeld. Het totaal van de leningen van alternatieve financiers is in 2022 gestegen naar 4 miljard euro. Doordat je jouw financieringsbehoefte op steeds meer manieren kan invullen is het belangrijk om stil te staan bij de voor- en nadelen en deze af te stemmen op de specifieke behoeften van je onderneming.
Er zijn verschillende redenen waarom je als ondernemer extra financiering nodig hebt. Maar welke vormen van financiering zijn er om uit te kiezen? Hieronder zetten we het op een rij.
Externe financiering brengt altijd bepaalde risico’s met zich mee. Een verkeerde financieringsbeslissing kan leiden tot overmatige schuldenlast, verwatering van aandelen, onnodige kosten of gebrek aan groeimogelijkheden.
Het is van belang dat je nauwkeurig kijkt naar de financieringsbehoefte van je onderneming. Daarna kun je de meest geschikte financieringsbronnen identificeren. Het hebben van een doordachte en goed afgestemde financieringsstrategie is van belang voor je onderneming, in elke fase.
Past jouw huidige financieringsstructuur nog voldoende bij de actualiteit van je onderneming? Ik kan je helpen met een onafhankelijke beoordeling!
Partner Stolwijk vanWijk Waardegeneratie
T. +31 (0) 61 31 84 289
E. p.eskes@stolwijkvanwijk.nl
Actueel
Waarom zou je een interim HR-adviseur inschakelen?
Gedragsverandering in organisaties: doorbreek patronen en stimuleer eigenaarschap
Kan jouw bedrijf zonder salarisprofessional?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
HR-specialist Anneke werkte tot eind vorig jaar als HR-businesspartner aan werkgeverszijde. Nu gaat ze bij ons haar kennis en ervaring voor tal van werkgevers inzetten als interim HR-adviseur. Anneke vertelt hoe dat in de praktijk werkt en wat de voordelen zijn voor ondernemers en werkgevers. Door Anneke van Huët, HR-consultant Waarvoor kunnen werkgevers jou inschakelen? […]
Organisaties veranderen continu. Door technologische innovaties, personeelstekorten en veranderende klantverwachtingen moeten bedrijven ook wel. En waar leiders vaak vooruit kijken, blijft echte verandering uit zonder een lerende organisatie. Actief leren en ‘afleren’, initiatief en flexibiliteit zijn daarom de belangrijkste vaardigheden van dit moment. Toch blijkt verandering in de praktijk lastig. Hoe zorg je ervoor dat […]
Wat zijn sleutelposities in jouw organisatie? ‘Sales’ en ‘productie’ zijn veelgehoorde werkgeversantwoorden op die vraag. Maar dan doe je volgens Matthijs Koppelaar, Manager Salaris & Advies bij Vitacon Luteijn, een hele belangrijke groep tekort: de salarisprofessionals. Want denk je even in, wat gebeurt er als lonen niet goed worden verwerkt en wet- en regelgeving niet […]
Als we het hebben over een dga, zijn er dan voorwaarden voor de aard van werkzaamheden die hij moet verrichten voor een thuiswerkvergoeding? Telt ‘gebruikelijk in de branche’ zoals dat ook geldt voor de werkkostenregeling (WKR)? Vraag: Is het thuis zakelijke mail lezen voldoende voor een gericht vrijgestelde thuiswerkvergoeding? Antwoord: Wel of geen gerichte vrijstelling? […]
Dien op tijd je belastingaangifte in of vraag nu een voorlopige aanslag aan. Hiermee voorkom je dat je belastingrente moet betalen. Deze rente is per 1 januari 2025 verlaagd naar 9% voor vennootschapsbelasting en naar 6,5% voor overige belastingen zoals inkomstenbelasting. 1 mei is de eerstvolgende deadline. Wanneer betaal je belastingrente? De Belastingdienst brengt je […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk