Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Geen verhoging CO2-heffing voor mkb
De aankomende stijging van de CO2-heffing geldt niet voor het mkb. Alleen grote bedrijven gaan fiks meer betalen voor luchtvervuiling. Het geld dat dit oplevert wordt gebruikt om de tarieven voor het mkb stabiel te houden. Dit biedt kansen om te investeren in duurzame alternatieven, zoals waterstof.
De CO2-heffing is een belangrijk instrument om CO2-uitstoot te verminderen. Normaal zou deze ook voor het mkb stijgen, maar demissionair-minister Jetten van Klimaat en Energie wil de grote vervuilers daarvoor op laten draaien. Door de stabiele CO2-heffing voor mkb’ers kunnen meer bedrijven investeren in verduurzaming. Denk aan duurzame energie, zoals zonne-energie, windenergie of waterstof.
In de voorjaarsnota stelt Jetten ook voor om waterstof onder het lage tarief van de energiebelasting te laten vallen. Zo wil hij het gebruik van onder andere waterstof als schone brandstof stimuleren. Waterstof kan ingezet worden als brandstof, in waterstof-brandstofcellen, waterstof-generatoren en in waterstof-warmtepompen of -boilers.
Voor nu gaan alleen de grote vervuilers betalen, maar de CO2-uitstoot moet uiteindelijk wel omlaag. De druk om te verduurzamen zal in de toekomst blijven toenemen. Door nu te investeren in verduurzaming ben je beter voorbereid op toekomstige aanscherpingen van het klimaatbeleid.
Wie nu wil investeren in verduurzaming van zijn bedrijf, kan gebruikmaken van subsidies. Dit zijn de bekendste beschikbare subsidies:
Subsidie voor onder andere isolatie, warmtepompen, biomassaketels en energiebesparende maatregelen. Zonnepanelen vallen vanaf 2024 onder de EIA. Lees meer over ISDE op de ISDE-pagina van RVO.
Fiscaal aantrekkelijk kunnen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals elektrische voertuigen, afvalverwerking, waterbesparing en duurzame verpakkingen. Lees meer over de MIA/Vamil op de MIA/Vamil-pagina van RVO.
Subsidie voor grootschalige opwekking van elektriciteit uit zon, wind, geothermie en biomassa. Lees meer over SDE++ op de SDE-pagina van RVO.
Subsidie voor energiebesparing. Lees meer over EIA op de EIA-pagina van RVO.
De stijging van de CO2-heffing voor alleen grote bedrijven en zware industrie is het gevolg van maatregelen die het demissionaire kabinet heeft gepresenteerd in de Voorjaarsnota. De Tweede Kamer kan de Voorjaarsnota bespreken en wijzigen, waarna nog gestemd wordt over het wetsvoorstel. Pas als de Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel goedkeuren is het definitief.
Bron: MKB Servicedesk
Actueel
Zelfstandig afschrijven op zonnepanelen of niet?
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Steeds meer ondernemers en organisaties investeren in zonnepanelen. Goed voor milieu én de energierekening. Maar mag je de kosten van zonnepanelen nou wel of niet zelfstandig afschrijven? Het antwoord hangt af van hoe de installatie wordt aangemerkt voor de belasting: als zelfstandig bedrijfsmiddel of als onderdeel van het gebouw. Dat zit zo. Wat zijn de […]
Veel werkgevers weten dat je periodiek* een PAGO moet aanbieden. Dat staat immers gewoon in de Arbowet. Maar wat betekent dat precies? En hoe haal je er als werkgever ook echt voordeel uit? In dit blog neem ik je mee in wat een PAGO (en PMO) is, hoe je het organiseert en wat het je […]
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk