Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Geen bijtelling voor bestelauto zonder rittenadministratie, kan dat?
Als u geen bijtelling voor uw auto van de zaak wilt, bent u in principe verplicht een rittenadministratie bij te houden. Dit betekent nogal eens administratieve rompslomp. Heeft u een bestelauto? Dan kunt u met een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ ook onder deze verplichting uit.
Ook als er een bestelauto ter beschikking is gesteld, geldt in beginsel gewoon de bijtelling. Deze wordt berekend over de catalogusprijs, inclusief BPM en btw.
Net als voor personenauto’s kan men aan de bijtelling ontkomen door te bewijzen dat met de auto in een jaar niet meer dan 500 km privé is gereden. Een rittenadministratie is niet verplicht, maar zonder deze administratie is het bewijs amper te leveren.
Voor bestelauto’s geldt een speciale regeling zonder dat u een bijtelling krijgt of dat u een rittenadministratie moet bijhouden. Deze regeling houdt in dat u vooraf een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ bestelauto invult én de bestelauto helemaal niet privé gebruikt.
Let op! ‘Helemaal niet’ betekent zelfs niet één kilometer per jaar. Woon-werkverkeer is zakelijk, maar omrijden om even bij de supermarkt boodschappen te doen niet.
De fiscus controleert fysiek of u de bestelauto ook werkelijk niet privé gebruikt. Wordt uw bestelauto gesignaleerd waarbij er twijfel is aan het zakelijke karakter van de rit, dan kan de fiscus u om een verklaring vragen. Blijkt hieruit niet dat u de bestelauto zakelijk gebruikte, dan kunt u een navordering plus boete verwachten.
Ook uw medewerkers kunnen gebruik maken van de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk’ gebruik bestelauto. Zij dienen de verklaring dan via u in te leveren bij de fiscus. U hoeft dan met de bijtelling ook geen rekening te houden in uw loonadministratie.
Tip: Wijs uw medewerker er uitdrukkelijk op dat de bestelauto bij gebruik van de verklaring helemaal niet privé gebruikt mag worden en dat overtreding van dit voorschrift een forse boete op kan leveren.
Actueel
Loonheffingen 2025 – de wijzigingen
Gepland en spontaan in gesprek – Deze vruchten pluk je ervan
Oordeel rechtbank: Belastingrente te hoog – bezwaar maken kan lonen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Ook in 2025 zijn er flinke wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR). Senior Fiscalist Han Schut signaleert dat deze veranderingen vooral familiebedrijven raken die willen overdragen naar de volgende generatie. Hij heeft de belangrijkste wijzigingen en to do’s van bedrijfsoverdracht voor je samengevat en waarschuwt: Heb je een familiebedrijf en wil je die […]
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk