Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Gedragsverandering in organisaties: doorbreek patronen en stimuleer eigenaarschap
Organisaties veranderen continu. Door technologische innovaties, personeelstekorten en veranderende klantverwachtingen moeten bedrijven ook wel. En waar leiders vaak vooruit kijken, blijft echte verandering uit zonder een lerende organisatie. Actief leren en ‘afleren’, initiatief en flexibiliteit zijn daarom de belangrijkste vaardigheden van dit moment.
Toch blijkt verandering in de praktijk lastig. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers niet alleen meekomen, maar zelf ook actief bijdragen aan die verandering? In deze Q&A deelt Sanneke Peters, Manager Mens & Organisatie bij Vitacon Luteijn, haar inzichten.
“Ik help organisaties met de belangrijkste factor in hun bedrijf: de mensen. Structuren en processen zijn te ontwerpen, maar gedrag laat zich niet in een schema vatten. Ik werk met directies en managementteams om patronen te doorbreken en een cultuur te creëren waarin medewerkers met plezier bijdragen aan de strategische ambities van de organisatie.”
“Veel ondernemers willen dat medewerkers meer verantwoordelijkheid nemen, maar in de praktijk blijkt dit lastig. Ik hoor regelmatig: ‘Ik geef mijn mensen ruimte, maar uiteindelijk kom ik toch zelf met de oplossingen.’ Dat is precies het probleem. Eigenaarschap komt van binnenuit, maar moet actief gestimuleerd worden. Dit lukt alleen als je de juiste randvoorwaarden schept. Zonder die basis blijft het bij intenties.”
“Zo is het belangrijk dat je als leider je verwachtingen expliciet maakt en mensen ook de ruimte geeft om hier zelf invulling aan te geven. Daarbij is een stimulerende leeromgeving noodzakelijk. Mensen moeten fouten kunnen maken, zonder dat dit direct afgestraft wordt. En vier successen; dit motiveert en versterkt de gedragsverandering die je wilt zien.”
“Wij begeleiden bedrijven bij gedragsverandering met een praktische en gerichte aanpak. Geen standaardprogramma’s, maar trajecten die aansluiten bij de cultuur en doelen van de organisatie. Vooraf bepalen we samen wat het traject moet opleveren en welk gedrag daarvoor nodig is.”
“We combineren drie belangrijke bouwstenen: inzicht en bewustwording, praktijkgerichte training en persoonlijke coaching:
Cultuurverandering begint en eindigt met leiderschap. Daarom begeleiden we directies en managementteams intensief, zodat ze niet alleen de verandering inzetten, maar deze ook uitdragen en vasthouden.”
Benieuwd hoe dit in jouw organisatie werkt? Bel of mail me gerust. Mijn collega’s en ik gaan graag in gesprek over wat er speelt binnen jouw bedrijf.
HR-consultant/Psycholoog T +31 (0)316 740 134 E sannekepeters@vitaconluteijn.nl
Actueel
VSME – verfrissend voorjaar voor duurzaam ondernemen
Voorbereiding accountantscontrole: zonder stress richting de controle
De RI&E: zorg dat het méér wordt dan een verplicht nummer
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Duurzaam ondernemen vraagt om meer dan alleen milieumaatregelen of sociale impact. Steeds vaker staat governance centraal als onmisbare schakel in ESG-beleid. Maar wat betekent governance eigenlijk voor het mkb – en hoe pas je dit praktisch toe in jouw organisatie? Ontdek 10 belangrijkste trends op het snijvlak van governance en duurzaam ondernemen in het mkb. […]
Hoe beoordeel je een arbeidsrelatie: wanneer gaat het om loondienst en wanneer om zelfstandig ondernemerschap? Om het te verduidelijken heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onlangs een aantal praktijkvoorbeelden gepubliceerd. Hiermee kun jij jouw arbeidsrelaties toetsen aan herkenbare situaties en schijnzelfstandigheid voorkomen. De vraag hoe je een arbeidsrelatie moet beoordelen – en […]
Per 16 mei 2025 treedt een wijziging van de Successiewet 1956 in werking. Deze aanpassing moet dubbele belastingheffing voorkomen bij internationale schenkingen en nalatenschappen. Ontvang je een schenking of erfenis uit het buitenland? Dan biedt de nieuwe regeling fiscale verlichting. Wanneer je een erfenis ontvangt uit het buitenland, kun je te maken krijgen met erfbelasting […]
Heb je het afgelopen schooljaar studenten of leerlingen begeleid via een praktijkleerplek of werkleerplaats? Dan kun je ook dit jaar weer gebruikmaken van de subsidie praktijkleren. De aanvraagperiode loopt van 2 juni 9:00 uur tot 17 september 2025 17:00 uur. Lees waar je op moet letten – of laat ons je helpen bij de aanvraag. […]
De bezwaren tegen belastingrente breiden zich verder uit. Na de vennootschapsbelasting (Vpb) en een beperkt aantal andere belastingmiddelen heeft de staatssecretaris van Financiën nu ook de bezwaren tegen belastingrente op inkomstenbelasting (IB) en andere belastingmiddelen aangemerkt als massaal bezwaar. Zo’n massaal bezwaar voor belastingrente is positief, maar let op: je moet wel tijdig en inhoudelijk […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk