Verandering biedt kansen
Home / Blogs / false
Als een natuurlijk persoon die woont in Nederland emigreert, zijn er meerdere fiscale aspecten die aan de orde komen. Hieronder zal ik op een aantal fiscale zaken ingaan. De te bespreken punten zijn niet uitputtend bedoeld en alleen op hoofdlijnen beschreven.
Bij emigratie wordt een conserverende aanslag opgelegd voor: • opgebouwde pensioenaanspraken; • premies en het rendement van lijfrenteverzekeringen en het rentebestanddeel vanuit een kapitaalverzekering eigen woning; • aanmerkelijk belang aandelen.
Ten aanzien van opgebouwde pensioen- en lijfrenteaanspraken wordt bij emigratie een fictieve afkoop verondersteld van de waarde van die aanspraken. Het belaste rentebestanddeel in een kapitaalverzekering eigen woning zal als gevolg van de emigratie als een fictieve vervreemding worden beschouwd. Bij emigratie wordt het verschil tussen bij aanmerkelijk belangaandelen de waarde in het economische verkeer en de fiscale verkrijgingsprijs in aanmerking genomen, omdat emigratie een fictieve vervreemding vormt. Een positief verschil wordt als te conserveren inkomen aangemerkt en de verschuldigde belasting wordt geheven middels een zogenaamde conserverende aanslag. Deze wordt niet feitelijk geheven, er wordt uitstel van betaling verleend.
De systematiek van de conserverende aanslag is per 15 september 2015 gewijzigd. Tot 15 september 2015 werd de conserverende aanslag kwijtgescholden na verloop van 10 jaar na de emigratie. Vanaf deze datum wordt een levenslange conserverende aanslag opgelegd.
Overigens is het uitgangspunt in dit memo dat de BV of NV in Nederland blijft gevestigd, ondanks de emigratie van de aandeelhouder. Mocht dit niet het geval zijn (de BV of NV emigreert mee) dan betekent dit dat de Nederlandse belastingplicht van de BV of NV eindigt en dat voor de vennootschapsbelasting moet worden afgerekend over de goodwill, fiscale en stille reserves. Wel is het mogelijk onder voorwaarden rentedragend uitstel van betaling te krijgen.
Zoals opgemerkt wordt bij emigratie een conserverende aanslag ingeval van aanmerkelijk belang aandelen. Iedere (verkapte) winstuitdeling danwel formele dividenduitkering leidt tot vermindering van de aanslag. Niet van belang is of de uitkering plaatsvindt vanuit de reserves die ten tijde van de emigratie reeds aanwezig waren. Dit kan betekenen dat winstreserves die zijn ontstaan na emigratie uiteindelijk in Nederland tot heffing leiden door inning van de conserverende aanslag. De vraag of de conserverende aanslag vanuit EU recht houdbaar is, is tot op heden bevestigend beantwoord. De vraag is of dit zo blijft en zeker ook of het in overeenstemming is met EU recht als Nederland na emigratie gaat heffen over uitkeringen vanuit reserves die zijn opgebouwd in de periode na de emigratie.
De conserverende aanslag wordt verminderd met de over de reserves in Nederland verschuldigde dividend- of inkomstenbelasting. De regeling is zo vormgegeven dat naast de 15% verschuldigde dividendbelasting ook nog een 10% inkomstenbelasting over het uitgekeerde dividend aan belasting moet worden betaald en in mindering komt op de conserverende aanslag waarvoor uitstel is verleend. Mogelijk wordt de heffing op grond van een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting nog wel beperkt.
Op grond van verdragen kan Nederland ook na emigratie nog heffen over bepaalde inkomensbestanddelen van de in het buitenland woonachtige belastingplichtige. Te denken is aan inkomen uit arbeid vanuit de Nederlandse BV, winst uit een Nederlandse onderneming, dividenduitkeringen vanuit een Nederlandse BV, onroerend goed dat in Nederland is gelegen etc. Nederland blijft hierover het heffingsrecht behouden.
De Nederlandse successiewet bepaalt dat een erflater met de Nederlandse nationaliteit die overlijdt binnen een periode van tien jaren na emigratie uit Nederland, bij zijn overlijden geacht wordt in Nederland te wonen. Dit geldt ook voor de schenkbelasting. Nederland zal bij schenking of overlijden binnen tien jaren na de emigratie dus Nederlandse schenkbelasting bij schenkingen of erfbelasting bij overlijden heffen.
Het is zeker mogelijk dat ook het woonland in een voorkomend geval zal heffen. Dan is het zaak te beoordelen of dubbele belasting kan worden voorkomen. Nederland kent slechts een zeer beperkt aantal verdragen ter voorkoming van dubbele heffing van schenkbelasting danwel erfbelasting. In de meeste gevallen is hiervan geen sprake en zal op de Nederlandse wetgeving een beroep moeten worden gedaan om dubbele belasting te voorkomen of kijken of de wetgeving in de woonstaat een mogelijkheid hiertoe kent.
Vanaf 1 januari 2015 is in de Nederlandse wet de kwalificerende buitenlandse belastingplicht opgenomen. Als een buiten Nederland wonende belastingplichtige kwalificeert, heeft hij dezelfde fiscale begunstigingen als een inwoner van Nederland. Meest relevante begunstiging is dat gebruik kan worden gemaakt van aftrek van hypotheekrente op de lening aangegaan voor de buiten Nederland gelegen eigen woning.
Kwalificerend is hij die: • inwoner is van de EU, de EER, Zwitserland of de BES landen, en • van wie meer dan 90% van het inkomen in Nederland aan inkomstenbelasting is onderworpen, en • die een inkomensverklaring overlegt, afgegeven door de belastingdienst in de woonstaat.
Met name de 90% eis is lastig. Onze ervaring is momenteel dat de inkomensverklaring praktisch voor behoorlijke problemen zorgt.
Een emigratie kan (fiscaal) voordeel met zich meebrengen maar ook (fiscaal) nadeel. Dit is afhankelijk van de wetgeving van Nederland en het land waarnaar wordt geëmigreerd. Een emigratie geeft vaak mogelijkheden tot financiële planning. Advies vooraf is zeker aan te raden. Daarbij merken wij op dat elke situatie specifiek is en verdieping nodig heeft. Dit algemene memo is signalerend bedoeld en geeft onvoldoende informatie om hierop een concrete emigratie te baseren.
Als u hierover nog vragen heeft, of als u geadviseerd wilt worden over uw specifieke situatie, dan kunnen wij u daarbij behulpzaam zijn. Voor meer informatie of bij vragen kunt u contact opnemen met:
drs. R.W.M. te Kaat 0314-369111 06 – 11274485 r.t.kaat@stolwijkkelderman.nl
Actueel
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Loonadministratie 2024-2025: bereid je voor op de jaarwisseling
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk