Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Fiscale aandachtspunten bij de fiets van de zaak
Het is voorjaar en nu de zon eindelijk ook schijnt is het weer een hot topic: de fiets van de zaak. Mooi voor de vitaliteit van medewerkers en een top voor je pakket arbeidsvoorwaarden. Maar let dan wel op deze fiscale zaken.
Bied je als werkgever je medewerkers de mogelijkheid van een gewone of elektrische fiets van de zaak, dan zorgt dat voor extra vitaliteit en een verbetering van je secundaire arbeidsvoorwaarden. Jij koopt of leaset de zakelijke fiets voor een medewerker of je vergoedt de kosten wanneer hij zelf een fiets leaset. Vervolgens kan de medewerker de fiets inzetten voor zowel woon-werkverkeer als privégebruik.
Maar let op: privégebruik wordt aangemerkt als loon in natura! Daarom is een fiets van de zaak jaarlijks belast voor 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires inclusief btw. Voor een medewerker betekent dit dat hij een bijtelling moet betalen. Voor jou als werkgever geldt dat je:
De fietsregeling geldt alleen bij het ter beschikking stellen van een fiets. Een medewerker gebruikt zijn zakelijke fiets, maar deze blijft eigendom van de werkgever (of leasemaatschappij bij een leasefiets). Bij einde dienstverband moet de medewerker de fiets inleveren of overnemen.
Bij overname van een zakelijke fiets naar privé mag je als werkgever voor de overnameprijs uitgaan van de aanschafprijs minus een afschrijving van 20% per jaar. Dit betekent dat een medewerker zijn fiets van de zaak na vijf jaar gratis kan overnemen. Hij is dan geen bijtelling meer verschuldigd.
Je kunt een fiets van de zaak ook onderdeel laten zijn van een cafetariaregeling. Zo ruil je hem dan tegen brutoloon. En de bijtelling kun je desgewenst onderbrengen in de werkkostenregeling (WKR). Extra werkgevervoordeel hierbij is dat je hierover dan geen premies werknemersverzekeringen verschuldigd bent.
De Belastingdienst meldt dat het vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen van een regenpak in beginsel wel belast is. Je kunt dit echter voorkomen door het regenpak onder te brengen in de WKR. Ook kun je belasting voorkomen door het regenpak te voorzien van je bedrijfslogo ter grootte van minimaal 70 cm2. Het regenpak is dan namelijk werkkleding.
Ondanks het hebben van een fiets van de zaak kan een medewerker, onder voorwaarden, nog steeds in aanmerking komen voor een onbelaste vergoeding voor woon-werkkilometers. Dit op de dagen dat hij niet met de fiets naar het werk gaat. Dit moet dan echter wel zijn afgesproken werkgever en medewerker, zijn afgestemd op de persoonlijke omstandigheden van de medewerker en reëel zijn.
Naast het ter beschikking stellen van een zakelijke fiets, bestaat ook de mogelijkheid om een fiets of een lening voor een fiets (in privé) te verstrekken. Meer weten over de mogelijkheden? Bel of mail ons gerust. We helpen je graag.
Bron: SRA
Actueel
Vanaf 1 juli strengere eisen overdrachtsbelasting bij juridische splitsing
Diana Aalderink viert 25 jaar bij Stolwijk Kelderman
Wat verandert het Omnibus-pakket voor de CSRD?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
De accountantscontrole komt er weer aan. Herken je dat gevoel van haast, stress en eindeloze lijstjes die je nog moet afwerken? Jan Jumelet wel. Hij studeerde Accountancy en werkte vervolgens 12 jaar aan bedrijfskant als controller. Nu hij sinds enige tijd bij ons nauw met onze accountants werkt, combineert hij al die kennis en ervaring. […]
Per 1 maart 2025 heeft Stolwijk Kelderman (SK) zich aangesloten bij MSI Global Alliance, een toonaangevend internationaal netwerk van onafhankelijke kantoren voor accountancy en fiscaal en juridisch advies. Fiscalist Jeffrey Kemperman en accountant Jos Klein Haneveld zijn nauw betrokken bij de internationale samenwerking. Beide zien de aansluiting als een sterke extra mogelijkheid om klanten op […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk