Verandering biedt kansen
Home / Blogs / false
Om innovaties door bedrijven te bevorderen, gebruikt de Rijksoverheid diverse fiscale middelen. Ook in 2014 kan gebruik gemaakt worden van de WBSO-, RDA- en innovatieboxregeling. Maar wanneer komt u hiervoor in aanmerking?
WBSO-subsidie kan worden verkregen door Nederlandse ondernemingen met personeel in de vorm van een lagere afdracht van loonbelasting of door zelfstandige ondernemers zonder personeel in de vorm van een extra aftrekpost in de inkomstenbelasting.
WBSO-subsidie kan worden aangevraagd als de ondernemer zich bezighoudt met: – ontwikkeling van een voor die ondernemer technisch nieuw fysiek product, productieproces of technisch nieuwe programmatuur of – technisch wetenschappelijk onderzoek of – analyse van de technische haalbaarheid van een eigen ontwikkeling of – procesgericht technisch onderzoek.
De RDA-subsidie is een extra aftrek op de winstbelasting en ziet op de kosten en uitgaven die worden gemaakt ten behoeve van speur- en ontwikkelingswerk. Zowel ondernemers in de zin van de vennootschapsbelasting (bijv. een B.V.), als ondernemers in de zin van inkomstenbelasting (bijv. eenmanszaak), die ook WBSO-subsidie aanvragen, kunnen RDA-subsidie aanvragen.
De RDA-regeling is gekoppeld aan de WBSO-regeling. Bij het aanvragen van WBSO-subsidie kan tegelijkertijd ook RDA-subsidie worden aangevraagd. Als er geen gebruik wordt gemaakt van de WBSO-subsidieregeling kan ook geen RDA-subsidie worden aangevraagd.
Bedrijven die onder de vennootschapsbelasting vallen en die winst maken uit octrooien of uit activiteiten die onder de WBSO-regeling vallen, mogen deze winst onderbrengen in een lagere tariefbox binnen de vennootschapsbelasting: de innovatiebox. Over deze winst geldt dan een belastingtarief van 5% in plaats van 25%. De innovatiebox is bedoeld om innovatief onderzoek door ondernemers met een NV of een BV te stimuleren.
Hoewel de innovatiebox flinke voordelen kan opleveren, bleek de regeling voor veel MKB bedrijven te ingewikkeld. Met name het vaststellen van het innovatieboxvoordeel was lastig en zonder externe hulp vrijwel onmogelijk. Vandaar dat vanaf 2013 een eenvoudige innovatieboxregeling in het leven is geroepen. Volgens deze regeling wordt 25% van de winst aangemerkt als innovatieboxwinst, echter tot een maximum van € 25.000. Dit forfait kan drie jaar lang worden toegepast. Ook voor 2014 geldt deze eenvoudige, forfaitaire regeling.
U komt sneller in aanmerking voor een van de bovenstaande regelingen dan u denkt. Innovatie kan dus ook voor uw ondernemingen flinke fiscale voordelen opleveren. Benieuwd naar deze voordelen of vragen over de verschillende regelingen? Schroom dan niet contact met ons op te nemen, onze specialisten helpen u graag.
mr. N.H. Riggelink 0316-341848 n.riggelink@stolwijkkelderman.nl
Actueel
Van onderbuikgevoel naar onderbouwd beleid: zo haal je meer uit HR-data en dashboards
Pensioen voor ondernemers: zo bouw je aanvullend pensioen op
Zo verloopt een RI&E in de praktijk en wat jij eraan hebt als werkgever
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 september 2025 voert het UWV opnieuw de 60-plusmaatregel in voor WIA-aanvragen. Deze tijdelijke regeling, eerder van kracht tussen 2022 en 2024, is bedoeld om de achterstanden bij WIA-beoordelingen terug te dringen. Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waardoor […]
De Eerste Kamer heeft de Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Daarmee zijn de regels om belasting te betalen over je werkelijk rendement box 3 nu definitief. Bovendien is sinds 10 juli 2025 ook het formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) beschikbaar via de website van de Belastingdienst. Dus is jouw werkelijke rendement lager dan het forfaitaire […]
Data speelt een steeds grotere rol in het HR-landschap. Toch blijven veel organisaties steken in losse rapportages, Excel-overzichten of een vaag ‘onderbuikgevoel’. Zonde, want met de juiste dashboards en een slimme aanpak haal je méér uit je HR- en salarissystemen dan je denkt. In deze blog nemen we je mee in de wereld van data […]
De zomer begint met een volle wetgevingsagenda. Per 1 juli 2025 gaan meerdere nieuwe regels in die impact hebben op je HR-beleid, arbeidsrelaties en duurzaamheidsrapportage. Welke veranderingen zijn belangrijk? Wat moet je als werkgever of HR-professional regelen of scherp houden? We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. 1. CO₂-rapportage: vanaf 1 juli […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk