Skip to main content
20 maart 2020

Discriminatie op de werkvloer

21 Maart is het de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Deze dag is in 1966 ingesteld door de VN als reactie op de gebeurtenissen in 1960 in Sharpeville, Zuid Afrika. Wereldwijd wordt er op deze dag bij stilgestaan dat racisme en discriminatie niet iets ‘van toen’ is, maar juist ook in onze hedendaagse samenleving nog voorkomt. Helaas ook discriminatie op de werkvloer.

Op onze werkvloer bevinden wij ons midden in diezelfde samenleving. Ook daar komt discriminatie dus nog steeds vaak voor. Arbobalans meldt in 2018 na onderzoek dat 6% van de werkenden in Nederland persoonlijk gediscrimineerd wordt op de werkvloer, waarbij de meest voorkomende vorm leeftijdsdiscriminatie betreft. Denk bijvoorbeeld aan een oudere secretaresse die wordt overgeplaatst naar een letterlijk minder zichtbare werkplek, omdat zij niet representatief zou zijn.

Gevolgen van discriminatie

Er zijn vele mogelijke discriminatiegronden waarop in werksituaties werknemers worden achtergesteld, uitgesloten of ongelijk worden behandeld. Dit kan grote maatschappelijke gevolgen hebben. Ten eerste voor de direct betrokkenen, maar ook voor collega’s, leidinggevenden en de organisatie als geheel. Discriminatie is niet voor niets in de Arbowet opgenomen, onder het kopje psychosociale arbeidsbelasting.

Het fenomeen kan leiden tot psychische klachten bij werknemers, met ziekteverzuim als gevolg. Medewerkers die door discriminatie op de werkvloer minder goed functioneren maken meer fouten en leveren mogelijk niet de kwaliteit waar uw organisatie voor staat. En wat te denken van een negatieve, slechte sfeer in teams? De gevolgen van dit alles laten zich raden.

Discriminatie uitsluiten!

Discriminatie uitsluiten op de werkvloer, dat is wat mij betreft een waardevol streven. Laten we plaatsmaken voor diversiteit, een begrip dat wereldwijd meer bekendheid mag verwerven dan het Nederlandstalige ‘Apartheid’.  Sta 21 maart – al is het maar even – stil bij de gevolgen van discriminatie en aan wat ú eraan doet om op de werkvloer dit te voorkomen!

discriminatie op de werkvloer

Wil je verder praten over hoe je discriminatie op de werkvloer in de kiem smoort? Neem contact op met Remco Lefering, Vertrouwenspersoon, 06-22603630, r.lefering@vitaconluteijn.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?