Skip to main content
10 januari 2024

Deel 1: Als Nederlands bedrijf ondernemen in Duitsland of andersom – 8 aandachtspunten

Nederlandse en Duitse wetgeving voor ondernemers en medewerkers lijken op elkaar, maar zijn niet gelijk. Mismatches en verschillen in verwachtingen kunnen voor onaangename verrassingen en nadelen zorgen. Wil je als Nederlands bedrijf ondernemen in Duitsland of andersom, laat je dan vooraf goed adviseren. En lees nu alvast deel 1 van het blog van Fiscalist Ricardo met een eerste serie handige praktijkvoorbeelden.

Door Ricardo te Kaat, Fiscalist

In onze dagelijkse belastingadviespraktijk adviseren mijn collega’s en ik over veel fiscale zaken die betrekking hebben op Duitsland. Nederlandse ondernemers die in Duitsland de markt op gaan, Duitse ondernemers die in Nederland de uitdaging aangaan, werkgevers die een medewerker aannemen die in het buitenland woont, Nederlanders die naar Duitsland emigreren enzovoorts. Als buurlanden hebben we veel overeenkomsten in wet- en regelgeving, maar… het is nooit hetzelfde. Er zijn overduidelijk verschillen. En die kunnen – als je jezelf niet goed informeert of laat informeren – leiden tot onverwachte nadelige gevolgen. Vrijstellingen in het ene land zijn bijvoorbeeld niet standaard ook vrijgesteld in het andere land. Ik leg je in twee blogs met praktijkvoorbeelden graag wat van de verschillen uit. Hier deel 1.

1. Bv-structuur met een STAK

Eén bv is geen bv, zo redeneren we in Nederland. We gaan vaak voor een “kerstboom” in structuren. Daar kijken ze in Duitsland wat vreemd tegenaan. Zeker als het gaat om de Stichting Administratiekantoor (STAK), die gebruikelijk is om op te nemen in de Nederlandse kerstbomenstructuren.

Woont een bedrijfseigenaar in Duitsland, dan kan het opnemen van een STAK aanzienlijke gevolgen hebben. In Nederland is wettelijk geregeld dat het certificeren – mits goed uitgevoerd – geen gevolgen heeft voor de diverse belastingen. In Duitsland is dat niet direct zo. Formeel is de levering van de aandelen aan een STAK daar, net als in Nederland, een vervreemding. Maar daar waar we in Nederland hierbij vrijstellingen kennen, moet je in Duitsland voor de diverse belastingen gewoon afrekenen als een STAK wordt tussengeschoven.

2. Dividend en een structuur met een GmbH

In Nederland kennen we zoals gezegd vaak bedrijfsstructuren met vele bv’s. Daarbij komen we ook vaak buitenlandse vennootschappen tegen, zoals een GmbH. Als er een GmbH in de structuur is opgenomen, is het belangrijk om deze goed te positioneren. Het is namelijk niet zo, dat er bij de uitkering van dividend vanuit een GmbH aan de Nederlandse moedermaatschappij geen belasting verschuldigd is in Duitsland. Zeker ook niet als de aandeelhouder van de GmbH een Nederlandse holding is. Het structureren van een GmbH werkt in onze advisering dus compleet anders dan voor een Nederlandse bv.

3. Overdrachtsbelasting en een structuur met Duits onroerend goed

Er een structuur waarbinnen zich Duits onroerend goed bevindt. Bijvoorbeeld een kerstboom van bv’s met onderin ook een GmbH. Erg belangrijk daarbij is dat bij herstructureringen ook vanuit Duits perspectief goed wordt beoordeeld. Een wijziging van het belang boven in de groep (bijvoorbeeld het tussenschuiven van een holding) kan tot gevolg hebben dat je in Duitsland overdrachtsbelasting verschuldigd bent. Daarvan kan ook sprake zijn als de aandelenverhouding boven in de groep wijzigt (bijvoorbeeld bij verkoop, schenking of vererving). Hiermee wordt duidelijk: het uitblijven van (fiscale) gevolgen in Nederland betekent niet  dat in Duitsland ook geen heffingen zullen gelden.

4. Werkzaamheden in Duitsland

Een Nederlands bedrijf gaat een project uitvoeren in Duitsland. Dit project duurt 8 maanden. Volgens het verdrag ontstaat geen vaste inrichting, omdat het project korter duurt dan 12 maanden.

Volgens de Duitse wet is er echter na 6 maanden wel een vaste inrichting voor de loonbelasting, zodat in Duitsland loonbelasting moet worden afgedragen. Ook als medewerkers minder dan 183 dagen in een kalenderjaar in Duitsland verblijven ontstaat daar belastingplicht. Je kunt de belasting weliswaar later terugvragen door aangifte te doen, maar dit is wel een extra stap die je moet zetten.

Duurt het project langer dan 12 maanden, dan zal ook vennootschapsbelasting en mogelijk omzetbelasting worden geheven.

Meer weten?

In deel 2 van mijn blog nog 4 fiscale aandachtspunten als het gaat om de verschillen tussen Nederlandse en Duitse wetgeving. Houd ons LinkedIn-account en website dus goed in de gaten. En tot die tijd: Wees je ervan bewust dat de Nederlandse en Duitse wetgeving op elkaar lijken maar nooit exact gelijk zijn. Een klein verschil kan een groot verschil maken. We snappen dat op de hoogte blijven van actualiteit in wet- en regelgeving een uitdaging is en helpen je daarom graag. Bel of mail ons en we nemen jouw specifieke situatie met je onder de loep. Zo voorkomen we samen onaangename verrassingen.

Lees ook deel 2 van Ricardo’s blog ‘Als Nederlands bedrijf ondernemen in Nederland of andersom’.

Ricardo te Kaat
Fiscalist
Tel: +31 (0)314 369 1111
E-mail: r.t.kaat@stolwijkkelderman.nl

Terug

Nog niet uitgelezen?