Verandering biedt kansen
Home / Blogs / false
Als een inwoner van Nederland een nieuwe personenauto koopt, is belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) verschuldigd. Er zijn weinig andere landen die een met Nederland vergelijkbare BPM-regeling kennen. De hoogte van de BPM is CO2 afhankelijk en maakt altijd een aanzienlijk onderdeel uit van de aankoopprijs. Vandaar ook dat het interessant kan zijn om te bezien of een vermindering of zelfs vrijstelling van BPM kan worden verkregen. Daarop ga ik hierna verder in.
Nadrukkelijk merken wij op dat hier een algemene uiteenzetting is weergegeven en niet alle voorwaarden en vereisten uitputtend zijn beschreven. Er wordt niet ingegaan op de Europeesrechtelijke houdbaarheid van de BPM. Uitgegaan is van de huidige stand van de wetgeving.
In een aantal gevallen is er (onder voorwaarden) een vrijstelling van BPM:
Als u vanuit uw buitenlandse onderneming of buitenlandse werkgever een auto ter beschikking heeft gekregen, kan ook een vrijstelling van toepassing zijn. Hiervoor verwijs ik u graag naar mijn eerdere blog.
3.1 Import van een nieuwe auto
Zoals in de inleiding opgemerkt kennen niet veel landen een met de BPM vergelijkbare regeling. Duitsland kent deze heffing bijvoorbeeld niet. Dit maakt het dan ook dat de aankoopprijs van een auto in Duitsland veel goedkoper is dan de aankoop van een vergelijkbare auto in Nederland. Het aankopen van deze auto in Duitsland en het importeren van deze auto naar Nederland lijkt dan ook aantrekkelijk. Bij import is echter ook BPM verschuldigd.
Bij de import van een nieuwe auto is BPM verschuldigd. Deze is gelijk aan de BPM bij aankoop van de auto in Nederland. De vraag wat wordt verstaan onder een nieuwe auto is derhalve relevant. Deze definitie is vreemd genoeg echter niet in de wet opgenomen en mede daarom veel reden voor discussie met de belastingdienst en onderwerp van menige procedure. Zo oordeelde de Rechtbank op 26 mei van dit jaar dat een in 2013 in Duitsland gekochte auto die in 2014 met een kilometerstand van 29 naar Nederland werd geëxporteerd als een nieuwe auto heeft te gelden. Bij de import van een auto met een kilometerstand van 750 en een kras op het plastic onder de bumper een week na eerste tenaamstelling was het oordeel dat er sprake was van een gebruikte auto. En zo zijn er legio uitspraken over deze kwestie. De relevantie van de kwalificatie van nieuw of gebruikt zal ik hierna aan de orde stellen.
3.2 Import van een gebruikte auto
Bij de bepaling van de BPM van een gebruikte auto kan gebruik gemaakt worden van meerdere waarderingsmethoden. Er mag altijd gekozen worden voor de meest gunstige uitkomst. Dit maakt dat de import van een gebruikte auto toch fors goedkoper kan zijn dan de aankoop van hetzelfde type gebruikte auto in Nederland. Een eenmaal gemaakte keuze is wel definitief, dit kan later niet meer worden gewijzigd.
Eén methode is het gebruik maken van de wettelijk voorgeschreven afschrijvingstabel. Bij een auto die 4 jaar en zes maanden oud is, bedraagt de verschuldigde BPM nog slechts 29%.
Ook kan daarnaast gebruik gemaakt worden van een koerslijst, dit geeft vaak een gunstigere uitkomst dan de genoemde tabel. Het opstellen van een taxatierapport door een taxateur is in bepaalde gevallen ook een mogelijkheid.
Bij de berekening mag gebruik gemaakt worden van het historische BPM bedrag of als deze lager is de meest actuele BPM. De BPM mag namelijk niet hoger uitkomen dan de BPM die verschuldigd is bij de in Nederland al geregistreerde auto’s. Een stijging van de BPM na eerste tenaamstelling heeft dan ook geen gevolgen. Het historische bedrag is het gunstigste tarief in de jaren vanaf datum van eerste toelating tot het jaar waarin import van toepassing is.
3.3 Overige aspecten
Bij import van een auto buiten de EU zijn ook invoerrechten verschuldigd. Bij een nieuwe auto is daarnaast btw verschuldigd. Voor de btw is een auto nieuw als hiermee minder dan 6.000 kilometer is gereden of als de auto niet meer dan zes maanden gelden voor het eerst in gebruik is genomen.
Bij export van een auto kan een teruggaaf van de (rest-) BPM worden verkregen, bijvoorbeeld ingeval van emigratie waarbij de auto wordt meegenomen.
De BPM is een aanzienlijke kostenpost bij de aanschaf van een auto. Het is dan ook goed te beoordelen of het mogelijk is om de BPM te verminderen of zelfs te voorkomen. Hierop zijn wij hiervoor in hoofdlijnen ingegaan.
Als u hierover nog vragen heeft, of als u geadviseerd wilt worden over uw specifieke situatie, dan kunnen wij u daarbij behulpzaam zijn. Voor meer informatie of bij vragen kunt u contact opnemen met:
drs. R.W.M. te Kaat 0314-369111 06 – 11274485 r.t.kaat@stolwijkkelderman.nl
Actueel
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Je eenmanszaak omzetten naar een bv – Wel of niet interessant?
Btw-herziening: Wat kun je wanneer wel/niet in aftrek brengen en wat verandert?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Belastingdienst is gestart met het versturen van brieven aan belastingplichtigen die mogelijk in aanmerking komen voor aanvullend rechtsherstel in box 3. En de Belastingdienst is van plan brieven te gaan versturen naar belastingplichtigen met box 3-inkomen waarvan de aanslag IB 2019 op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststond. Wat moet je wel of […]
Wat de reden voor verkoop van je bedrijf ook is — nieuwe kansen, pensioen, of het gevoel dat je alles eruit hebt gehaald — het is een van de meest ingrijpende beslissingen die je als ondernemer ooit zult nemen. Wat dan cruciaal is: op het júiste moment verkopen. Maar wat bepaalt het juiste moment om […]
Je eenmanszaak omzetten naar een bv, het is voor veel ondernemers een spannende beslissing. Hoe weet je of je er goed aan doet? Het antwoord op die vraagt hangt af van een aantal factoren. Ik neem je kort mee in 6 daarvan en leg je uit waar je op moet letten. Door Louisa Rensink, Junior […]
Per 2026 gaat de btw-herzieningsregeling mogelijk ook gelden voor diensten aan onroerend goed, zoals verbouwingen, die meer dan € 30.000 kosten. Hoe zit het dan met je btw-aftrek? En hoe werkt btw-herziening eigenlijk überhaupt en hoe zit het met de herzieningstermijnen? Fiscalist Tarik heeft de belangrijkste punten voor je samengevat en geeft tips. Door Tarik […]
Stel je koopt dit jaar theatertickets voor medewerkers en doet die bij in hun kerstpakket. De voorstelling zelf vindt plaats in 2025. Je wilt de tickets onderbrengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Moet dat dan in de WKR 2024 of juist die van 2025? Het antwoord op de vraag of je de vrije […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk