Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Boeien en binden met groeipaden
Wil je boeien en binden en daarvoor leren en ontwikkelen sterker verankeren in jouw organisatie? Wil je daarbij mogelijkheden en routes naar groei voor medewerkers inzichtelijker maken? En wil je zo samen makkelijker kunnen kiezen, sturen en in gesprek blijven? Ik leg je uit waarom groeipaden en groeiprofielen je daarbij beter kunnen helpen dan alleen functiebeschrijvingen.
Door Betty Hehamahua, HR-consultant en personal/team coach
Mensen zijn van nature nieuwsgierig en willen zich blijven ontwikkelen, privé en in hun professionele rol. Ook voelen ze zich fijn als ze kunnen bijdragen aan het team waarin ze werken en aan jouw organisatie. In dat proces speel jij als werkgever een belangrijke rol: jij biedt het speelveld waarin de ontwikkeling kan plaatsvinden. En dat is ook meteen jouw kans om medewerkers (voor langere tijd) te boeien en binden.
Een goed speelveld is helder en inzichtelijk. Het laat (nieuwe) medewerkers zien hoe zij zich de komende jaren kunnen ontwikkelen binnen je organisatie. Functiebeschrijvingen zijn hiervoor niet echt geschikt. Die beperken zich namelijk vaak tot taken en verantwoordelijkheden van een specifieke functie en belanden vaak ergens verstopt op een server waar niemand er meer naar kijkt. Ga liever voor groeipaden en groeiprofielen als continu onderdeel van het ontwikkelbeleid in jouw organisatie.
De ervaring leert dat functiebeschrijvingen veel onderhoud vergen. Houd je veranderingen bijvoorbeeld niet goed bij, dan verliest een functiebeschrijving zijn waarde. De opzet van groeipaden en -profielen is wat dat betreft veel compacter en onderhoudsvriendelijker.
Een groeipad is de route die een medewerker binnen jouw organisatie kan volgen om stappen in zijn loopbaan en persoonlijke ontwikkeling te maken. En een groeiprofiel geeft aan welke competenties, vaardigheden, kennis en gedrag een medewerker nodig heeft en kan ontwikkelen om zijn groeipad succesvol te bewandelen.
Omdat groeipaden functieoverstijgend zijn, omvatten ze meerdere rollen. Denk aan leer- en ontwikkellijnen waarmee een medewerker zich door de jaren heen kan ontplooien van junior tot senior en specialist wordt in zijn vak. Maar ook bredere ontwikkeling tot een sterke generalist is kun je met een groeipad weergeven.
Uiteraard blijf je ook letten op individuele talenten. Wat heeft een medewerker van nature in zich? Welke kwaliteiten en competenties zijn aangeboren? Daarin investeren is extra waardevol, omdat dit punten zijn waarop iemand van automatisch vertrouwt en bouwt en die hem energie en werkgeluk geven. Een meer holistische benadering dus, waarbij de focus ligt op de persoon en wat hij nodig heeft.
Moet je dan niet investeren in aangeleerde kwaliteiten? Dat kan wel, maar op punten die een medewerker niet van nature in zich heeft zal hij niet gaan floreren. Integendeel: als een medewerker aangeleerde kwaliteiten gaat ontwikkelen, zullen onder druk van bijvoorbeeld stress valkuilen alsnog tot uiting komen en mogelijk een energielek veroorzaken.
Het zijn de groeiprofielen binnen de groeipaden die het wezenlijke verschil maken ten opzichte van werken vanuit functiebeschrijvingen. Een groeiprofiel geeft een medewerker beter inzicht in de verschillen qua kennis, vaardigheden en competenties tussen zijn huidige rol en toekomstige rollen. Zo kom je tot een sterker gesprek over wat al voldoende is ontwikkeld om door te groeien naar een volgende rol.
Wil je actief starten met groeipaden en -profielen, dan raad ik je aan dit projectmatig aan te vliegen. Zo leg je een goede basis voor de leer- en ontwikkelcultuur in jouw organisatie. Tips nodig? Meer weten over het inrichten van een nieuw ontwikkelproces binnen jouw bestaande HR-beleid? Hulp gewenst bij het uitrollen? Wij helpen je graag. Bel of mail gerust.
De overheid draagt graag bij aan leren en ontwikkelen. Voor het mkb is er de SLIM-subsidie, waarvoor het volgende tijdvak start in maart 2024. Goed om te weten: een opleidingsplan laten maken valt onder subsidie-activiteit A en onder dat opleidingsplan schaar je de groeipaden en -profielen. Meer over de subsidie en aanvraag lees je op onze SLIM-pagina. Hulp nodig bij de voorbereiding of aanvraag? We helpen je graag.
Betty HehamahuaHR-consultant en personal/team coachTel: 06 22 34 25 48E-mail: b.hehamahua@vitaconluteijn.nl
Actueel
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Loonadministratie 2024-2025: bereid je voor op de jaarwisseling
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Ook in 2025 zijn er flinke wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR). Senior Fiscalist Han Schut signaleert dat deze veranderingen vooral familiebedrijven raken die willen overdragen naar de volgende generatie. Hij heeft de belangrijkste wijzigingen en to do’s van bedrijfsoverdracht voor je samengevat en waarschuwt: Heb je een familiebedrijf en wil je die […]
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk