Skip to main content
30 november 2020

Blog: Ongewenste omgangsvormen op de werkvloer bij 1 op de 6 werknemers

Het is een vreemde tijd, deze Corona tijd. En ik begrijp de maatregelen, maar ik kan er niet aan wennen: het thuiswerken, sociale en fysieke afstand houden, mondkapjes dragen, handen desinfecteren, digitaal vergaderen en ga zo maar door. Ik vind het nog steeds abnormaal.

Dat merk ik ook bij mijn werkzaamheden als extern vertrouwenspersoon bij zowel grote als kleine organisaties. Wat me vooral opvalt, is dat het aantal meldingen dat ik krijg over ongewenste omgangsvormen ten opzichte van voorgaande jaren gedaald is. Dat is naar mijn idee goed te verklaren: we werken immers massaal thuis waardoor er minder interactie is tussen collega’s op de werkplek. Is dat een voordeel? Misschien voor nu wel, want 1 op de 6 werknemers heeft te maken met ongewenste omgangsvormen op de werkplek. Maar wat als straks (hopelijk) alles weer normaal is en we weer massaal naar kantoor toe gaan. Kan ik dan als vertrouwenspersoon weer meer meldingen verwachten?

Terug naar af

Ik ben bang dat het antwoord op die vraag volmondig ‘ja’ is. Ik acht de kans zelfs heel groot. Niet alleen omdat mensen weer op de werkplek bij elkaar komen, maar ook door andere factoren die direct het gevolg kunnen zijn van de Corona crisis. Denk bijvoorbeeld aan een toename van de werkdruk door tegenvallende bedrijfsresultaten of juist een snelle groei van een bedrijf. Of wellicht een reorganisatie waardoor er baanonzekerheid of onduidelijkheid over taken bij mensen ontstaat. Kortom: er ontstaat een voedingsbodem voor wrijving op het werk dat kan uitmonden in ongewenste omgangsvormen, zoals pesten. De effecten voor alle betrokkenen kun je wel raden…

Als je straks, in het post-Corona-tijdperk, weer met collega’s bij de koffiemachine of het kopieerapparaat staat, bedenk dan hoe het ook alweer was en hoe we met elkaar om horen te gaan. Laten we ook dan normaal met elkaar omgaan en de negatieve effecten voorkomen. Integriteit is ieders verantwoordelijkheid, kaders daarvoor staan, als het goed is, beschreven in de gedragscode van je organisatie.

Wil je eens sparren over dit onderwerp of wil je weten wat een externe vertrouwenspersoon voor jouw organisatie kan betekenen? Ik sta voor je klaar! Je kunt me telefonisch (06 2260 3630) of per mail bereiken.

 

Groeten, Remco Lefering
Vertrouwenspersoon

 

Ongewenste omgangsvormen gaan over aantasting van de persoonlijke integriteit. In de week van 1 t/m 9 december is het de week van de integriteit. Deze week word je aandacht gevraagd voor het belang van integriteit binnen en tussen organisaties. Is je nieuwsgierigheid gewekt? Hier vind je meer informatie.

Terug

Nog niet uitgelezen?