Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Uw automonteur en verkoper in bedrijfskleding
Heeft u automonteurs in dienst maar ook verkopers en baliemedewerkers en wilt u graag dat zij bedrijfskleding dragen? Dan is er door de diversiteit in uw personeel een verschillende behoefte aan type kleding. Wees u ervan bewust dat deze diversiteit zich ook voordoet in de fiscale behandeling. Als u het echter op de juiste manier aanpakt, kunt u uw personeel fiscaal voordeliger kleden dan u wellicht gedacht had.
Voor ter beschikking gestelde werkkleding, kleding dus die uw eigendom is en die uw werknemers mag gebruiken, geldt een nihilwaardering. Dit betekent dat de verstrekking van werkkleding onbelast kan.
Let op! U moet de werkkleding echt ter beschikkingstellen. Geeft u een kledingvergoeding of geeft u de werknemers kleding die vervolgens hun eigendom wordt, dan geldt de nihilwaardering niet.
Daarnaast moet echt sprake zijn van werkkleding. Als werkkleding wordt in dit verband aangemerkt:
U kunt dus onbelast een overall aan uw monteurs ter beschikking stellen. Dit is immers kleding die uitsluitend geschikt is om tijdens het werk te dragen.
Loopt uw baliepersoneel altijd in bijvoorbeeld een nette polo of trui, dan kunt u ook deze onbelast ter beschikking stellen mits voorzien van één of meer logo’s met een oppervlakte van samen minimaal 70 cm2.
U kunt zelfs aan uw verkopers een kostuum onbelast ter beschikking stellen. Voorwaarde is wel dat dit kostuum op de werkplek achterblijft. Uw verkopers zullen zich dan ’s morgens bij binnenkomst en ’s avonds bij vertrek moeten omkleden.
Let op! De werkkleding die achterblijft op de werkplek moet ook echt achterblijven. Als deze kleding af en toe mee naar huis gaat om gewassen te worden, geldt de nihilwaardering niet. U zult daarom zorg moeten dragen voor reiniging van de kostuums. Gelukkig kan deze reiniging op dat moment ook onbelast plaatsvinden.
Stelt u geen werkkleding ter beschikking, maar geeft u een kledingvergoeding dan kan dit niet zonder meer onbelast. Een vergoeding voor werkkleding is individueel belast bij uw werknemers, tenzij u de vergoeding aanwijst als eindheffingsbestanddeel in de vrije ruimte. De vergoeding is dan belast tegen 80% eindheffing als deze samen met alle overige aangewezen vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen hoger is dan 1,2% van uw totale fiscale loonsom. Alleen als u binnen deze vrije ruimte van 1,2% blijft, zal de kledingvergoeding onbelast zijn.
Bron: SRA-BiZ
Actueel
Rendementspercentage 2026 box 3: mogelijk zwaardere lasten voor beleggers
Geen bijtelling betalen? Registreer privé en zakelijke kilometers
Special Lonen 2025
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers? Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat […]
De Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! De ‘Special Lonen 2025’ is een complete gids met alle relevante informatie die je nodig hebt als werkgever of HR-professional. Dit handige naslagwerk bevat de meest recente cijfers en wet- en regelgeving, zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. Het biedt ook inzicht […]
Het ministerie van Economische Zaken heeft 5 ‘best practices’ en 10 andere praktijkvoorbeelden van CSRD-rapportage in een rapport laten bundelen. Dit ter inspiratie voor hen die nog moeten of willen beginnen met hun CSRD-reis of gaan voor verdere verbetering. Ontdek de voorbeelden en CSRD-lessen. Grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers moeten met ingang […]
‘Hoeveel is mijn bedrijf waard?’ Het is dé hamvraag voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen. Manager M&A Janneke adviseert om voor de berekening de DCF-methode te gebruiken: “Dit vraagt om een integrale meerjarenprognose en flink wat input, maar levert je veel meer op. Niet alleen een waarderingsuitkomst, maar ook inzichten voor strategische beslissingen waarmee […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk