Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Arbeidsongeval? Voer een zelfinspectie uit
Vindt er in jouw organisatie een arbeidsongeval plaats, dan vraagt de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) je in minder ernstige gevallen meestal om het ongeval zelf te onderzoeken. Wat moet je doen en opstellen?
Jaarlijks raakt in organisaties helaas nog een (te) groot aantal medewerkers gewond door ongevallen. De Arbowet moet deze ongevallen en onveilige situaties op het werk voorkomen.
Volgens de Arbowet is een arbeidsongeval een gebeurtenis op het werk of in werktijd die onmiddellijk leidt tot schade aan de gezondheid. Het kan gaan om een ongeval in een organisatie, op een (bouw)locatie of bij het werken aan de weg. Ongevallen die plaatsvinden op de openbare weg kunnen dus ook onder een bedrijfs- of arbeidsongeval vallen. In de regel is echter géén sprake van een bedrijfsongeval als het letsel ontstaat tijdens woon-werkverkeer.
Ernstige arbeidsongevallen (bijvoorbeeld bij ziekenhuisopname, blijvend letsel of overlijden van een slachtoffer) moet je volgens de Arbowet direct aan de NLA melden. Die registreert alle belangrijke informatie en bepaalt op basis daarvan of er een ongevallenonderzoek door een inspecteur plaatsvindt.
Is sprake van een minder ernstig arbeidsongeval, dan vraagt de NLA je veelal zelf een onderzoek uit te voeren. Zo een zelfinspectie bestaat in de basis uit vier stappen:
1. Informatie verzamelen
Verzamel informatie om te achterhalen wat er precies is gebeurd.
2. Informatie analyseren
Uit de verzamelde informatie moet naar voren komen:
3. Passende maatregelen
Zoek en formuleer bij elke oorzaak passende maatregelen.
4. Verbeterplan
Zet de maatregelen in een verbeterplan en check regelmatig of de maatregelen effect hebben (dragen ze bij aan veiliger en gezonder werken in je organisatie?)
Je levert dit op in een werkgeversrapportage, waarvan het verbeterplan een onderdeel is. Het onderzoeksdeel moet antwoord geven op de vraag hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren en wat de achterliggende oorzaken zijn. In het verbeterplan beschrijf je tot slot welke maatregelen je neemt om de veiligheid in je organisatie te verbeteren en herhaling van het ongeval te voorkomen.
Je mag zelf bepalen hoe je het ongevalsonderzoek uitvoert en op welke manier je aan de NLA rapporteert. Waar je extra op moet letten en wat verplichte punten zijn om te onderzoeken en beschrijven vind je op de NLA-pagina Documenten ongevalsonderzoek.
Extra zekerheid? Doe de online zelfinspectie van het NLA. In nog geen 15 minuten ga je door een aantal vragen, waarna je weet of je ongevalsonderzoek en verbeterplan compleet en juist zijn.
Bron: Nederlandse Arbeidsinspectie en Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Actueel
Versobering 30%-regeling teruggedraaid naar 27%
Mag je eenmalig verhoogd vrijgesteld schenken als jubelton al is gebruikt?
Duurzame subsidie: Vanaf 10 september SDE++ aanvragen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
In de huidige krappe arbeidsmarkt is ‘die ene’ die precies past bij jouw vacature nagenoeg onvindbaar. Steeds belangrijker wordt daarom het ontwikkelpotentieel van een sollicitant. Wat kan diegene uiteindelijk voor jouw organisatie gaan betekenen? En daar kan een assessment je bij helpen. Door Sanneke Peters, HR-consultant/Psycholoog Niet eerder was het zo’n uitdaging om aan personeel […]
Purchasing a holiday home in the Netherlands can be an appealing investment for personal use and for generating extra income from rental property. However, there are some tax implications that you should keep in mind, particularly when it comes to income tax and VAT. I have provided a summary of four key issues to pay […]
De versobering van de 30%-regeling wordt teruggedraaid. Het belastingvoordeel voor expats blijft bestaan, maar gaat terug naar 27% van het loon. De Tweede Kamer besloot in 2023 het fiscale voordeel van expats te versoberen. Het belastingvoordeel zou in eerste instantie stapsgewijs van 30% naar 10% worden bijgesteld. Nu zetten het kabinet en de coalitiepartijen toch […]
Stel je hebt vóór 2024 met de voormalige vrijstelling eigen woning (de ‘jubelton’) je kind belastingvrij geschonken. Mag je dan ook nog eenmalig verhoogd vrijgesteld schenken aan je kind? Dit zeggen de Belastingdienst en rechtbank daarover. Jaarlijks mag je belastingvrij schenken. Voor schenken aan je kind geldt in 2024 een maximumbedrag van € 6.633. Ook […]
Is er in jouw organisatie sprake van langdurige uitval door ziekte, dan ga je voor effectieve re-integratie: een proces dat ervoor zorgt dat een medewerker blijvend herstelt en duurzaam terugkeert in het werk. Daar maak ik me als casemanager hard voor, samen met een bedrijfsarts maar ook met een arbeidsdeskundige. Wie van ons doet wat? […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk