Verandering biedt kansen
Home / Nieuws / Arbeidsongeval? Voer een zelfinspectie uit
Vindt er in jouw organisatie een arbeidsongeval plaats, dan vraagt de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) je in minder ernstige gevallen meestal om het ongeval zelf te onderzoeken. Wat moet je doen en opstellen?
Jaarlijks raakt in organisaties helaas nog een (te) groot aantal medewerkers gewond door ongevallen. De Arbowet moet deze ongevallen en onveilige situaties op het werk voorkomen.
Volgens de Arbowet is een arbeidsongeval een gebeurtenis op het werk of in werktijd die onmiddellijk leidt tot schade aan de gezondheid. Het kan gaan om een ongeval in een organisatie, op een (bouw)locatie of bij het werken aan de weg. Ongevallen die plaatsvinden op de openbare weg kunnen dus ook onder een bedrijfs- of arbeidsongeval vallen. In de regel is echter géén sprake van een bedrijfsongeval als het letsel ontstaat tijdens woon-werkverkeer.
Ernstige arbeidsongevallen (bijvoorbeeld bij ziekenhuisopname, blijvend letsel of overlijden van een slachtoffer) moet je volgens de Arbowet direct aan de NLA melden. Die registreert alle belangrijke informatie en bepaalt op basis daarvan of er een ongevallenonderzoek door een inspecteur plaatsvindt.
Is sprake van een minder ernstig arbeidsongeval, dan vraagt de NLA je veelal zelf een onderzoek uit te voeren. Zo een zelfinspectie bestaat in de basis uit vier stappen:
1. Informatie verzamelen
Verzamel informatie om te achterhalen wat er precies is gebeurd.
2. Informatie analyseren
Uit de verzamelde informatie moet naar voren komen:
3. Passende maatregelen
Zoek en formuleer bij elke oorzaak passende maatregelen.
4. Verbeterplan
Zet de maatregelen in een verbeterplan en check regelmatig of de maatregelen effect hebben (dragen ze bij aan veiliger en gezonder werken in je organisatie?)
Je levert dit op in een werkgeversrapportage, waarvan het verbeterplan een onderdeel is. Het onderzoeksdeel moet antwoord geven op de vraag hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren en wat de achterliggende oorzaken zijn. In het verbeterplan beschrijf je tot slot welke maatregelen je neemt om de veiligheid in je organisatie te verbeteren en herhaling van het ongeval te voorkomen.
Je mag zelf bepalen hoe je het ongevalsonderzoek uitvoert en op welke manier je aan de NLA rapporteert. Waar je extra op moet letten en wat verplichte punten zijn om te onderzoeken en beschrijven vind je op de NLA-pagina Documenten ongevalsonderzoek.
Extra zekerheid? Doe de online zelfinspectie van het NLA. In nog geen 15 minuten ga je door een aantal vragen, waarna je weet of je ongevalsonderzoek en verbeterplan compleet en juist zijn.
Bron: Nederlandse Arbeidsinspectie en Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Actueel
Zelfstandig afschrijven op zonnepanelen of niet?
Doorwerken na AOW-leeftijd: dit moet je weten over de aangifte loonheffingen
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Steeds meer ondernemers en organisaties investeren in zonnepanelen. Goed voor milieu én de energierekening. Maar mag je de kosten van zonnepanelen nou wel of niet zelfstandig afschrijven? Het antwoord hangt af van hoe de installatie wordt aangemerkt voor de belasting: als zelfstandig bedrijfsmiddel of als onderdeel van het gebouw. Dat zit zo. Wat zijn de […]
Veel werkgevers weten dat je periodiek* een PAGO moet aanbieden. Dat staat immers gewoon in de Arbowet. Maar wat betekent dat precies? En hoe haal je er als werkgever ook echt voordeel uit? In dit blog neem ik je mee in wat een PAGO (en PMO) is, hoe je het organiseert en wat het je […]
Wat verandert er in de aangifte loonheffingen wanneer een werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Die vraag is relevant voor werkgevers die te maken hebben met werknemers die doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf dat moment gelden er andere regels voor de verzekeringsindicaties én de inkomstenverhouding (IKV). Verzekeringsplicht wijzigt per AOW-leeftijd Een werknemer die op 15 juni […]
Wat als je functieprofielen niet meer helpen bij de ontwikkeling van je mensen? Grote kans dat dat al zo is. Want traditionele functieprofielen verouderen sneller dan ooit. Ze sluiten vaak niet meer aan op wat medewerkers écht nodig hebben om te groeien. En ze geven geen antwoord op vragen als: Waar kan ik naartoe groeien? […]
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk