Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Ontslag in de proeftijd, wat zijn de aandachtspunten?
In de proeftijd kan een arbeidsovereenkomst door beide partijen met onmiddellijke ingang worden opgezegd. Er hoeft in dat geval dus geen opzegtermijn in acht genomen te worden. De proeftijd moet wel schriftelijk en voor de juiste duur overeengekomen zijn. Een mondeling overeengekomen proeftijd is dus niet geldig. Bovendien is de proeftijd beperkt tot de volgende duur:
In een eventueel van toepassing zijnde cao kunnen echter afwijkingen op de wet zijn vastgelegd. Het is daarom noodzakelijk deze ook te raadplegen.
De opzegverboden rondom ziekte en zwangerschap zijn niet van toepassing tijdens de proeftijd. Dat wil zeggen dat de arbeidsovereenkomst door de werkgever kan worden opgezegd ook al is de betreffende werknemer op dat moment ziek. Wel dient u rekening te houden met de ZW-flex. Een medewerker die ziek uit dienst gaat, wordt meegenomen in de premievaststelling. U kunt dus alsnog geconfronteerd worden met hoge kosten!
De reden van het ontslag in de proeftijd mag echter niet discriminerend zijn of direct verband houden met de ziekte of zwangerschap.
Bij een proeftijdontslag is een werkgever niet verplicht om in de opzeggingsbrief de reden van het ontslag te vermelden. Als de werknemer hier om vraagt, moet echter alsnog schriftelijk worden aangeven waarom tot ontslag is overgegaan.
Het proeftijdontslag is alleen geldig als het binnen de proeftijd is gegeven. Dit betekent, dat het ontslag de werknemer persoonlijk, vóór het einde van de proeftijd, moet hebben bereikt. Het is dus niet voldoende dat de brief waarin de arbeidsovereenkomst in de proeftijd wordt opgezegd voor het einde van de proeftijd op de post is gedaan; ook niet als de brief per aangetekende post wordt verstuurd.
Loopt de proeftijd reeds op zijn einde, dan kan het ontslag wel mondeling worden meegedeeld en daarna per aangetekende post bevestigd. Uiteraard zal de werkgever wel moeten bewijzen dat het mondelinge ontslag tijdig is gegeven. Het advies is dan ook om een dergelijk (telefoon)gesprek altijd in het bijzijn van een getuige te voeren.
Verstuur de brief waarin het proeftijdontslag wordt gegeven altijd aangetekend, met bevestiging ontvangst, naar de werknemer.
Mocht u hierover nog vragen hebben dan kunt contact opnemen met Ilse Kleijn Winkel, P&O Adviseur bij Vitacon HR Services.
Actueel
Sanneke en Jeroen sparren: Verborgen kosten van werkdruk en hoe je verzuim voorkomt
Loonadministratie 2024-2025: bereid je voor op de jaarwisseling
Wat maakt het juiste moment om je bedrijf te verkopen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Werkstress neemt toe en als werkgever merk je daarvan de gevolgen. Onder andere in de vorm van stijgende verzuimkosten. ‘Verzuimkosten voor werkgevers wegens werkstress zijn met 33% gestegen’, meldde TNO tijdens de Week van de Werkstress dan ook. Opvallende cijfers en aanleiding voor Organisatiepsycholoog Sanneke Peters om hierover eens te sparren met collega Jeroen Kremer, […]
Het jaar is alweer bijna voorbij, en dan is het natuurlijk belangrijk dat alles goed op orde is wat betreft de loonadministratie voor de overgang van 2024 naar 2025. Wat moet je daarvoor nog regelen en bij ons aanleveren? In dit blog neem ik je graag mee door alle belangrijke stappen en documenten die nodig […]
Wat is er per 1 januari 2025 anders voor het inhouden en betalen van loonheffingen? Het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025 is er nog niet, maar we hebben wel de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. Naar verwachting publiceert de Belastingdienst in februari 2025 het nieuwe Handboek Loonheffingen 2025. Maar in de Nieuwsbrief Loonheffingen vind […]
Vertrouwen, begrip en een positieve werksfeer. Dat is waarom je met je medewerker in gesprek wilt blijven. Niet één keer per jaar tijdens het ontwikkelgesprek, maar regelmatig. Gepland én spontaan. Wist je dat je zo sneller problemen maar ook kansen signaleert en je iemand beter kunt helpen bij zijn ontwikkeling? Meer over die voordelen én […]
In een rechtszaak rondom de vennootschapsbelasting (vpb) heeft de rechtbank geoordeeld dat bedrijven die belastingrente verschuldigd zijn slechts 4 in plaats van 8% hoeven te betalen. Heeft jouw onderneming belastingrente betaald, dan kan hiertegen bezwaar maken voordelig uitpakken. Het is voor het eerst dat de rechter heeft geoordeeld dat de belastingrente te hoog is vastgesteld […]
© 2024 - Stolwijk Kennisnetwerk