Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Ontslag in de proeftijd, wat zijn de aandachtspunten?
In de proeftijd kan een arbeidsovereenkomst door beide partijen met onmiddellijke ingang worden opgezegd. Er hoeft in dat geval dus geen opzegtermijn in acht genomen te worden. De proeftijd moet wel schriftelijk en voor de juiste duur overeengekomen zijn. Een mondeling overeengekomen proeftijd is dus niet geldig. Bovendien is de proeftijd beperkt tot de volgende duur:
In een eventueel van toepassing zijnde cao kunnen echter afwijkingen op de wet zijn vastgelegd. Het is daarom noodzakelijk deze ook te raadplegen.
De opzegverboden rondom ziekte en zwangerschap zijn niet van toepassing tijdens de proeftijd. Dat wil zeggen dat de arbeidsovereenkomst door de werkgever kan worden opgezegd ook al is de betreffende werknemer op dat moment ziek. Wel dient u rekening te houden met de ZW-flex. Een medewerker die ziek uit dienst gaat, wordt meegenomen in de premievaststelling. U kunt dus alsnog geconfronteerd worden met hoge kosten!
De reden van het ontslag in de proeftijd mag echter niet discriminerend zijn of direct verband houden met de ziekte of zwangerschap.
Bij een proeftijdontslag is een werkgever niet verplicht om in de opzeggingsbrief de reden van het ontslag te vermelden. Als de werknemer hier om vraagt, moet echter alsnog schriftelijk worden aangeven waarom tot ontslag is overgegaan.
Het proeftijdontslag is alleen geldig als het binnen de proeftijd is gegeven. Dit betekent, dat het ontslag de werknemer persoonlijk, vóór het einde van de proeftijd, moet hebben bereikt. Het is dus niet voldoende dat de brief waarin de arbeidsovereenkomst in de proeftijd wordt opgezegd voor het einde van de proeftijd op de post is gedaan; ook niet als de brief per aangetekende post wordt verstuurd.
Loopt de proeftijd reeds op zijn einde, dan kan het ontslag wel mondeling worden meegedeeld en daarna per aangetekende post bevestigd. Uiteraard zal de werkgever wel moeten bewijzen dat het mondelinge ontslag tijdig is gegeven. Het advies is dan ook om een dergelijk (telefoon)gesprek altijd in het bijzijn van een getuige te voeren.
Verstuur de brief waarin het proeftijdontslag wordt gegeven altijd aangetekend, met bevestiging ontvangst, naar de werknemer.
Mocht u hierover nog vragen hebben dan kunt contact opnemen met Ilse Kleijn Winkel, P&O Adviseur bij Vitacon HR Services.
Actueel
Van ‘Hoeveel is mijn bedrijf waard?’ naar ‘Hoe wordt het nog meer waard?’
Het jaar van Joost Kelderman: duurzaamheid, inspiratiebronnen, ontwikkelingen en meer
Bedrijfsoverdracht familiebedrijf in 2025-2026? Let extra op deze wijzigingen in de BOR en DSR
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 weer volledig op schijnzelfstandigheid. Dit heeft onder zelfstandigen en opdrachtgevers geleid tot vragen over schijnzelfstandigheid en arbeidsrelaties. Het Ministerie van Financiën heeft de meest gestelde vragen nu verzameld in een overzicht. 1. Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Als organisaties een zzp’er inschakelen voor een opdracht die in loondienst […]
Het rendementspercentage 2026 box 3 is bekend: Het forfaitaire rendement voor de categorie ‘overige bezittingen’ stijgt naar verwachting van 5,88% in 2025 naar 5,99% in 2026. Daarnaast overweegt het kabinet een aanvullende verhoging naar 7,77%. De verhogingsmaatregel is mogelijk bedoeld om financiële tekorten door de vertraagde invoering van het nieuwe box 3-stelsel te compenseren. Het […]
Je betaalt geen bijtelling als je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak. Maar wist je dat je dan wel álle ritten moet bijhouden in je rittenregistratie en niet alleen je privékilometers? Wil je geen bijtelling hoeven te betalen, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat […]
De Special Lonen 2025 staat weer voor je klaar! De ‘Special Lonen 2025’ is een complete gids met alle relevante informatie die je nodig hebt als werkgever of HR-professional. Dit handige naslagwerk bevat de meest recente cijfers en wet- en regelgeving, zoals premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW, en arbeidskortingen. Het biedt ook inzicht […]
Het ministerie van Economische Zaken heeft 5 ‘best practices’ en 10 andere praktijkvoorbeelden van CSRD-rapportage in een rapport laten bundelen. Dit ter inspiratie voor hen die nog moeten of willen beginnen met hun CSRD-reis of gaan voor verdere verbetering. Ontdek de voorbeelden en CSRD-lessen. Grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers moeten met ingang […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk