Verandering biedt kansen
Home / Blogs / Ontslag in de proeftijd, wat zijn de aandachtspunten?
In de proeftijd kan een arbeidsovereenkomst door beide partijen met onmiddellijke ingang worden opgezegd. Er hoeft in dat geval dus geen opzegtermijn in acht genomen te worden. De proeftijd moet wel schriftelijk en voor de juiste duur overeengekomen zijn. Een mondeling overeengekomen proeftijd is dus niet geldig. Bovendien is de proeftijd beperkt tot de volgende duur:
In een eventueel van toepassing zijnde cao kunnen echter afwijkingen op de wet zijn vastgelegd. Het is daarom noodzakelijk deze ook te raadplegen.
De opzegverboden rondom ziekte en zwangerschap zijn niet van toepassing tijdens de proeftijd. Dat wil zeggen dat de arbeidsovereenkomst door de werkgever kan worden opgezegd ook al is de betreffende werknemer op dat moment ziek. Wel dient u rekening te houden met de ZW-flex. Een medewerker die ziek uit dienst gaat, wordt meegenomen in de premievaststelling. U kunt dus alsnog geconfronteerd worden met hoge kosten!
De reden van het ontslag in de proeftijd mag echter niet discriminerend zijn of direct verband houden met de ziekte of zwangerschap.
Bij een proeftijdontslag is een werkgever niet verplicht om in de opzeggingsbrief de reden van het ontslag te vermelden. Als de werknemer hier om vraagt, moet echter alsnog schriftelijk worden aangeven waarom tot ontslag is overgegaan.
Het proeftijdontslag is alleen geldig als het binnen de proeftijd is gegeven. Dit betekent, dat het ontslag de werknemer persoonlijk, vóór het einde van de proeftijd, moet hebben bereikt. Het is dus niet voldoende dat de brief waarin de arbeidsovereenkomst in de proeftijd wordt opgezegd voor het einde van de proeftijd op de post is gedaan; ook niet als de brief per aangetekende post wordt verstuurd.
Loopt de proeftijd reeds op zijn einde, dan kan het ontslag wel mondeling worden meegedeeld en daarna per aangetekende post bevestigd. Uiteraard zal de werkgever wel moeten bewijzen dat het mondelinge ontslag tijdig is gegeven. Het advies is dan ook om een dergelijk (telefoon)gesprek altijd in het bijzijn van een getuige te voeren.
Verstuur de brief waarin het proeftijdontslag wordt gegeven altijd aangetekend, met bevestiging ontvangst, naar de werknemer.
Mocht u hierover nog vragen hebben dan kunt contact opnemen met Ilse Kleijn Winkel, P&O Adviseur bij Vitacon HR Services.
Actueel
Voorbereiding accountantscontrole: zonder stress richting de controle
De RI&E: zorg dat het méér wordt dan een verplicht nummer
Waarom zou je een interim HR-adviseur inschakelen?
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Gisteren openden we officieel ons nieuwe kantoor in Deventer. Met extra werk- en overlegruimte voor verdere groei en verankering van Stolwijk Kelderman (SK) en heel Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) in Oost-Nederland. “Een uitdagende maar zeker haalbare ambitie”, aldus Bart Kuipers, accountant bij Stolwijk Kelderman Deventer. Daar waar anderen de regio verlaten kiest SKN met volle overtuiging […]
Nu de zon zich weer vaker laat zien, is het hét moment om medewerkers – of jezelf als dga – te stimuleren vaker de fiets te pakken. Met een fietsregeling en fiets van de zaak combineer je vitaliteit met fiscale voordelen. Hoe zit dat precies? We zetten de regels voor je op een rij. Bijtelling […]
Overweeg je vastgoed over te dragen via een juridische splitsing? Let op: vanaf 1 juli 2025 gelden strengere eisen overdrachtsbelasting en vrijstelling hiervan. Wil je nog profiteren van de huidige regels? Kom dan nu meteen in actie. Momenteel geldt dat je bij een juridische splitsing vrijstelling kunt krijgen van overdrachtsbelasting, mits de splitsing niet primair […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
De Europese Commissie publiceerde op 26 februari 2025 het zogenoemde Omnibus-pakket. Dit pakket brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat betekent dit in de praktijk? De hoofdpunten op een rij. 1. Alleen bedrijven met 1.000+ medewerkers Het Europese Parlement moet nog instemmen met de voorgestelde […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk